BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 19:33

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] 318is Coupe - Awaria silnika
PostNapisane: 26 marca 2009, 23:19 
Pierwsze kroki

Witam.

Zacznę od tego, że mam wyciek oleju z silnika, mechanik go zdiagnozował, ale jest on w tak niewygodnym miejscu (nie wiem dokładnie gdzie - bo się za bardzo nie znam i nie zapamiętałem co mówił), ze trzeba by rozbierać cały silnik. Z braku funduszy, postanowiłem na razie kontrolować stan i robić dolewki.

Sprawdzałem 2 dni temu stan i było ok, dziś wsiadam do auta, zapalam, a tam jakieś stuki, silnik się dławi, obroty falują. Pochodził parę sekund i zgasiłem.

Patrze pod machę zero oleju, dolałem to co miałem w bagażniku (może z 250ml) i stan oleju był minimalnie ponad kreską "minimum".

Odpaliłem auto i znowu te falujące obroty, silnik się dławił, ale już trochę mniej. Jednak nie chciałem go "męczyć" i wyłączyłem.

Proszę o radę, czy zatarłem silnik? Czy to coś innego?

Z góry dzięki i pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2009, 08:40 
Częsty bywalec

Witam.
Skoro tłoki chodzą to jeszcze nie zatarłeś ale jesteś na najlepszej drodze ku temu.
Z tego co piszesz wynika, że musisz dolewać co najmniej 0,25 oleju dzienne, że by był stan, więc wyciek masz konkretny.
Jeżeli masz niski poziom oleju a w dodatku ci gdzieś wycieka to ciężko będzie osiągnąć odpowiednie ciśnienie do smarowania silnika. Ponadto pompa olejowa może nie być w stanie podać oleju na klawiaturę i stąd te stuki.
Dobrze radzę zająć się tym problemem a do tego czasu nawet nie myśleć o odpalaniu samochodu.

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2009, 09:03 
Pierwsze kroki

No właśnie, olej sprawdzałem co kilka dni i nie ubywało go wcale, albo bardzo mało. Dolewałem może co tydzień kilka naście mililitrów. A teraz w ciągu 2 dni mi ściekło wszystko. Będę musiał odwiedzić mechanika, tylko na razie jestem bez kwitu więc auto będzie stać.

Czy jak doleje oleju i będę go kontrolował mogę na razie jeździć?

Dzięki za pomoc, pozdrawiam!!!

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2009, 14:28 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46
Ja nie radziłbym jeździć.Tak jak wspomniał kolega El-Tomaso lepiej nie odpalaj samochodu, aż nie znajdziesz wycieku.

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2009, 16:11 
Pierwsze kroki

Hmm, dziś sprawdziłem olej i stan był ok. Pojeździłem trochę, motor pracuje równo, oleju nie ubyło. Jak tylko zdobędę fundusze, ruszam na warsztat.

Nie wiem jak to się "staneło", że raz jest stan dobry przed dłuższy czas, a potem jednej nocy jest poniżej "minimum".

Tytuł:
PostNapisane: 24 czerwca 2009, 20:18 
Forumowicz

Moje BMW: było E36 jest E46
Kod silnika: M52B28TU
Moze go przeciagnales na obrotach ostro rozgrzales i pocieklo na asfalt. Tez mam M42 i leje mi sie rzeka oleju z przednich uszczelniaczy walu korbowodowego. Ale mam nadzieje ze nastepny wlasciciel bedzie to naprawial nie ja. Albo zalac minerala hehehe

Tytuł:
PostNapisane: 24 czerwca 2009, 20:23 
Zacna persona forum

lucasp napisał(a):
Moze go przeciagnales na obrotach ostro rozgrzales i pocieklo na asfalt. Tez mam M42 i leje mi sie rzeka oleju z przednich uszczelniaczy walu korbowodowego. Ale mam nadzieje ze nastepny wlasciciel bedzie to naprawial nie ja. Albo zalac minerala hehehe

Masz racje takie rzeczy tylko w polsce ... nie dziwcie sie Turkom my nie lepsi jak widać :(

Tytuł:
PostNapisane: 24 czerwca 2009, 20:44 
Forumowicz

Moje BMW: było E36 jest E46
Kod silnika: M52B28TU
Variant o co Ci chodzi mowiac ze takie rzeczy tylko w Polsce ?

Tytuł:
PostNapisane: 25 czerwca 2009, 12:28 
Pierwsze kroki

a co da zalanie mineralnym olejem? Kurde nie cieknie tego aż tak dużo, kasy na naprawę na razie nie mam.

Tytuł:
PostNapisane: 25 czerwca 2009, 13:23 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
lucasp napisał(a):
Variant o co Ci chodzi mowiac ze takie rzeczy tylko w Polsce ?

wsadzisz komuś auto z silnikiem do roboty i jeszcze się pytasz o co chodzi?!

grruuby napisał(a):
a co da zalanie mineralnym olejem?

zalanie mineralnym olejem da tyle, że jest gęstszy i nie będzie tak ciekło z silnika.

Coupe, czyli historia o tym jak kupić seryjne auto i nie dać się zwariować

Ostatnio edytowano 25 czerwca 2009, 13:24 przez Ania, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2009, 23:55 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E39 @ e46 @ e36
Kod silnika: m52b20 @ m43b16
lucasp napisał(a):

Koszt naprawy takiego uszczelniacza to tylko ok 30 zł, przy własnym kanale, zdejmiesz obudowę i visco, paski, odkręcisz koło pasowe, zlejesz olej, i po 2-5 godzinach, auto jest bez żądnych wycieków ;)

Moja e39
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93561

Moja 19letnia e36 (niestety aktualnie już była)
viewtopic.php?f=6&t=104802&p=1262357#p1262357

Tytuł: Re: [e36] 318is Coupe - Awaria silnika
PostNapisane: 23 października 2009, 06:16 
Forumowicz

Moje BMW: E34 Touring
Kod silnika: M50B20
grruuby napisał(a):
Witam.

Zacznę od tego, że mam wyciek oleju z silnika, mechanik go zdiagnozował, ale jest on w tak niewygodnym miejscu (nie wiem dokładnie gdzie - bo się za bardzo nie znam i nie zapamiętałem co mówił), ze trzeba by rozbierać cały silnik. Z braku funduszy, postanowiłem na razie kontrolować stan i robić dolewki.

Sprawdzałem 2 dni temu stan i było ok, dziś wsiadam do auta, zapalam, a tam jakieś stuki, silnik się dławi, obroty falują. Pochodził parę sekund i zgasiłem.

Patrze pod machę zero oleju, dolałem to co miałem w bagażniku (może z 250ml) i stan oleju był minimalnie ponad kreską "minimum".

Odpaliłem auto i znowu te falujące obroty, silnik się dławił, ale już trochę mniej. Jednak nie chciałem go "męczyć" i wyłączyłem.

Proszę o radę, czy zatarłem silnik? Czy to coś innego?

Z góry dzięki i pozdrawiam.

A mechanik nie poinstruował Cię żeby nie ruszać samochodu?
Ja w takim przypadku zainwestowałbym w bilety autobusowe, i nie męczył dalej motora do czasu jego naprawy..

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1