BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 19:45

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 20 marca 2009, 14:47 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 530iA
Kod silnika: M54B30
spider napisał(a):
Ale najgorsze jest to,ze im nie chodzi o nasze bezpieczenstwo.Tylko jak nas wydoic jeszcze bardziej

nie sposob sie z tym nie zgodzić :zalamany:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 5 kwietnia 2009, 14:06 
Forumowy terrorysta

http://moto.onet.pl/1551241,1,artykul.html

Sejm przyjął wczoraj kilka poprawek senackich do nowelizacji ustawy Prawo o Ruchu Drogowym. Oznacza to, że nowela czeka już na podpis prezydenta i publikację w Dzienniku Ustaw - informuje "Rzeczpospolita".
Zmieni się prędkość dopuszczalna na autostradach i drogach ekspresowych. Na autostradzie będzie można legalnie "śmigać" z prędkością 140 km/h, a na drodze ekspresowej (dwujezdniowej) - 120 km/h. 110 km/h to prędkość, z którą można będzie jeździć po drogach ekspresowych jednojezdniowych.

Już od maja przyszłego roku działać będzie automatyczny nadzór nad ruchem drogowym. Dla wszystkich kierowców oznacza to koniec taryfy ulgowej. Po utrwaleniu naszego wykroczenia zdjęcie trafi do centralnego komputera po czym naliczona zostanie kara administracyjna i powiadomiony zostanie właściciel pojazdu. Cała operacja potrwa nie dłużej niż kilka godzin.

Pewne jest również, że nie będzie 50 złotowych kar za przekroczenie dozwolonej prędkości o 5 km/h. Za koszty funkcjonowania sieci fotoradarów na danym terytorium odpowiadać będzie zarządca drogi. Za Centralną Ewidencję Pojazdów i Kierowców odpowiadać będzie minister spraw wewnętrznych.

Przypomnijmy:

Nowela przewiduje powołanie Centrum Automatycznego Nadzoru nad Ruchem Drogowym. Jego celem będzie m.in. rejestrowanie naruszeń przepisów ruchu drogowego, w tym przekraczania przez kierujących dozwolonych prędkości.

Ustawa zakłada utworzenie automatycznego systemu fotoradarów. Zdaniem Komendy Głównej Policji dzięki niemu nie będzie konieczności, tak jak dotychczas, prowadzenia długotrwałego postępowania, w trakcie którego trzeba ustalić, kto prowadził samochód, który przekroczył prędkość. Centrum ma funkcjonować w ramach Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego. Będą do niego automatycznie przesyłane zarejestrowane przez fotoradary przypadki przekroczeń prędkości.

Jak mówił wcześniej rzecznik prasowy Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego Alvin Gajadhur, dane właściciela pojazdu będą ustalane w Centralnej Ewidencji Pojazdów i Kierowców. Do właściciela będzie wysyłane zawiadomienie o przekroczeniu dozwolonej prędkości. Dodał, że obecnie kierowcy są karani mandatami karnymi, natomiast po wejściu w życie nowelizacji zostaną one zastąpione karami administracyjnymi.

Zaznaczył, że w noweli wysokość kary uzależniona jest od rodzaju drogi - od tego, czy jest to droga w terenie zabudowanym, poza obszarem zabudowanym, ekspresowa, czy autostrada. W terenie zabudowanym, gdzie przekroczenie dozwolonej prędkości stwarza największe zagrożenie, kary będą najwyższe.

Kierowcy za przekroczenie prędkości w obszarze zabudowanym o 10-20 km/h zapłacą 150 zł (teraz jest to 50-100 zł), a o ponad 50 km/h - 700 zł (400-500). Kary na drogach poza obszarem zabudowanym wyniosą analogicznie - 100 i 600 zł.

Kary będą wyższe, jeżeli w ciągu sześciu miesięcy od pierwszego naruszenia przepisów kierowca zrobi to kolejne pięć razy lub łączna wysokość kar za popełnione wykroczenia przekroczy 2,5 tys. zł. Wówczas za każde kolejne wykroczenie będzie trzeba płacić dwa razy więcej.

Tytuł:
PostNapisane: 5 kwietnia 2009, 14:32 
Zacna persona forum

Moje BMW: e30,e36
Kod silnika: m40,m41,m43,m62
spider napisał(a):
1km/h to przegiecie i jest to niezgodne z prawem,poniewaz zaden licznik w samochodzie nie jest dokladny w 100%,co za barany to wymyslili :wstyd:

Czemu niezgodne z prawem?
Z jakim prawem?

IMHO można dyskutować o zasadności takich a nie innych ograniczeń i różnych sposobów na poprawę bezpieczeństwa.
Można różnie, tak i siak.
Ale....
należy skończyć z ignorancją, lekceważeniem i przymykaniem oka, bo to właśnie ma najgorsze skutki.
Jeśli umawiamy się, że obowiązuje ograniczenie XXkm/h to za prędkość o 1km/h więcej należy się mandat i kropka.

No chyba po to jest ograniczenie i sankcja, żeby wymusić przestrzeganie, prawda?

Borsuk napisał(a):
spider napisał(a):
Ale najgorsze jest to,ze im nie chodzi o nasze bezpieczenstwo.Tylko jak nas wydoic jeszcze bardziej

nie sposob sie z tym nie zgodzić :zalamany:

Jakie przesłanki przyjąłeś przy budowaniu takiego wniosku?

Tytuł:
PostNapisane: 5 kwietnia 2009, 14:45 
qqiz napisał(a):
Jeśli umawiamy się, że obowiązuje ograniczenie XXkm/h to za prędkość o 1km/h więcej należy się mandat i kropka.

ehh... :wstyd: wg. tego co mówisz, jeśli przyrząd policjantów pokazuje 51km/h tam, gdzie jest ograniczenie do 50 powinien być mandat...

tyle, że żaden przyrząd policyjny nie ma zerowego pola tolerancji.

Tytuł:
PostNapisane: 5 kwietnia 2009, 15:48 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Nie słyszałem o liczniku, który zaniża prędkość. Za to w większości samochodów zawyża, więc jadąc licznikowe 50km/h można mieć pewność, że szybciej nie jedziemy... a policyjne radary na pewno są dokładniejsze od wskazań liczników samochodowych.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Tytuł:
PostNapisane: 5 kwietnia 2009, 15:56 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
przecież można jechać 45.

To jest ograniczenie prędkości do 50 km/h a nie nakaz jazdy 50km/h...
Jak ktoś się boi, że niechcący przekroczy o ten 1km/h, zawsze może jechać wolniej.

Poza tym, finalnie, nie widzę żeby gdzieś było coś o przekraczaniu o 1km/h.
Zupełnie nie widzę problemu z dostosowaniem się do ograniczeń prędkości, tym bardziej że limity zostały podniesione.

Oczywiście jak ktoś chce zbojkotować fotoradary, ograniczenia prędkości - proszę bardzo. Ciekawe kto jedynie zmięknie pierwszy, czy system naliczający mandaty czy kierowcy, bojkotujący 'ich zdaniem' niepotrzebne ograniczenia.

Tytuł:
PostNapisane: 5 kwietnia 2009, 16:46 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Najlepiej zrobić ograniczenie do 30km/h wszędzie i mega sieć fotoradarów zamiast wydawać pieniądze z budżetu na budowę dróg i polepszenie komunikacji miejskiej takiej jak np metro ! Super przyszłościowe myślenie. Dziura w budżecie się zmniejszy i będzie lux.

Tytuł:
PostNapisane: 5 kwietnia 2009, 16:55 
Przyjaciel forum

Kiepskie drogi to jedno, a główna przyczyna groźnych wypadków w Polsce to drugie.

WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Tytuł:
PostNapisane: 5 kwietnia 2009, 16:55 
Zacna persona forum

Kyokushin napisał(a):
przecież można jechać 45.

To jest ograniczenie prędkości do 50 km/h a nie nakaz jazdy 50km/h...
Jak ktoś się boi, że niechcący przekroczy o ten 1km/h, zawsze może jechać wolniej.

Oczywiście jak ktoś chce zbojkotować fotoradary, ograniczenia prędkości - proszę bardzo. Ciekawe kto jedynie zmięknie pierwszy, czy system naliczający mandaty czy kierowcy, bojkotujący 'ich zdaniem' niepotrzebne ograniczenia.

otóż to :rotfl:

Bobby_Valentino napisał(a):
Najlepiej zrobić ograniczenie do 30km/h wszędzie i mega sieć fotoradarów zamiast wydawać pieniądze z budżetu na budowę dróg i polepszenie komunikacji miejskiej takiej jak np metro ! Super przyszłościowe myślenie. Dziura w budżecie się zmniejszy i będzie lux.

Niestety, póki co żyjemy w socjalizmie i koszty wypadków drogowych ponosi między innymi państwo. Dlatego też to samo państwo działa w kierunku obniżenia liczby wypadków i zwiększenia zasobności budżetu. Zasobniejszy budżet to między innymi większa ilość lepszych dróg.
Zapewniam Cię, że temu państwu bardziej opłacają się lepsze drogi niż gorsze z większą ilością mandatów.
Jednak budowana przez Ciebie alternatywa jest nieco naciągana. Czy ktoś tu stanął przed realnym wyborem albo te drogi i mandaty albo lepsze drogi? Bez żartów.

Jakkolwiek krytycznie odnoszę się do obecnego kształtu państwa socjalistycznego, to opisanemu działaniu w dzisiaj istniejących mechanizmach nie sposób chyba odmówić logiki.

Fryderyk napisał(a):
qqiz napisał(a):

ehh... :wstyd: wg. tego co mówisz, jeśli przyrząd policjantów pokazuje 51km/h tam, gdzie jest ograniczenie do 50 powinien być mandat...

tyle, że żaden przyrząd policyjny nie ma zerowego pola tolerancji.

Z tego, co mi wiadomo nienajnowsze radary ręczne miały dokładność 3-4km/h
Podejrzewam, że nowoczesne mierniki laserowe są dokładniejsze.
I tak jednak niewiele to wnosi do tematu.

Skoro zauważasz, słusznie poniekąd, niedokładność wszelkich urządzeń pomiarowych, to postępując racjonalnie i logicznie, powinieneś jechać nieco wolniej niż pozwala ograniczenie, aby wyeliminować ryzyko niedokładności Twego licznika.
Od tego bym zaczął
No i zapewniam, że policja nie wlepi Ci mandatu za przekroczenie o 1km/h jeśli dokładność ich urządzenia pomiarowego dopuszczać będzie błąd o 3-4km/h, a to z tego prostego powodu, iż pierwszy lepszy sąd grodzki "uwali" im taki mandat i czeka ich odpowiedzialność dyscyplinarna.
Muszą zakładać niedokładność na korzyść karanego. Proste :D

Tytuł:
PostNapisane: 5 kwietnia 2009, 17:15 

qqiz napisał(a):
Niestety, póki co żyjemy w socjalizmie i koszty wypadków drogowych ponosi między innymi państwo. Dlatego też to samo państwo działa w kierunku obniżenia liczby wypadków i zwiększenia zasobności budżetu. Zasobniejszy budżet to między innymi większa ilość lepszych dróg.
Zapewniam Cię, że temu państwu bardziej opłacają się lepsze drogi niż gorsze z większą ilością mandatów.
Jednak budowana przez Ciebie alternatywa jest nieco naciągana. Czy ktoś tu stanął przed realnym wyborem albo te drogi i mandaty albo lepsze drogi? Bez żartów.

Jakkolwiek krytycznie odnoszę się do obecnego kształtu państwa socjalistycznego, to opisanemu działaniu w dzisiaj istniejących mechanizmach nie sposób chyba odmówić logiki.

W jaki sposób działa aby obniżyć ilość wypadków ? Porządnych dróg jak nie było tak dalej niema a zwiększenie wysokości mandatów na pewno nie przyczyni się do poprawy bezpieczeństwa na drogach w znaczący sposób.

Zasobniejszy budżet nie przyczynia się w najmniejszym stopniu do poprawy sytuacji na drogach bo nie jesteśmy w stanie nawet wykorzystać pieniędzy. Takich mamy matołków tam na Wiejskiej. Ty nie musisz mnie zapewniać co się do czego przyczynia ja to wiem ale niestety nie wiedzą o tym ludzie na górze. No logika jest oczywiście - nie potrafimy wybudować nowych dróg ani utrzymać obecnych w dobrym stanie to trzeba ograniczyć prędkość.

Tytuł:
PostNapisane: 5 kwietnia 2009, 17:18 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
No logika jest oczywiście.

Tak, bo logiczne jest, że po kiepskich drogach jak ktoś nie rozumie że sie nie da, po dobroci, to trzeba nie po dobroci.

Tytuł:
PostNapisane: 5 kwietnia 2009, 17:21 
Zacna persona forum

No logika jest oczywiście - nie potrafimy wybudować nowych dróg ani utrzymać obecnych w dobrym stanie to trzeba ograniczyć prędkość.

otóż to :rotfl:

Ale tak serio, to chyba nowe drogi powstają, trwa wiele inwestycji, jak chyba nigdy wcześniej

A zmniejszenie prędkości z jaką poruszają się pojazdy po danej drodze wpływa jednak na bezpieczeństwo ruchu.

Tytuł:
PostNapisane: 5 kwietnia 2009, 17:27 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Prędkość jak prędkość, wg mnie bardziej pożądane byłoby wyeliminowanie wielu innych bardzo niebezpiecznych zachowań na drodze. Na szczęście to zostanie osiągnięte w przeciągu kilku lat dzięki drogom dwujezdniowym których jednak z roku na rok nam przybywa. A same ograniczenia i kary - tak jak Kyo pisze, po dobroci nie działa to trzeba batem :) Zwłaszcza w terenie zabudowanym jeszcze bardziej bym to zaostrzył (na przykład do krótkoterminowych kar pozbawienia wolności), zwłaszcza obserwując to co już się wraz z nadejściem wiosny zaczyna wyprawiać.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 5 kwietnia 2009, 17:41 

qqiz napisał(a):
A zmniejszenie prędkości z jaką poruszają się pojazdy po danej drodze wpływa jednak na bezpieczeństwo ruchu.

I że co niby podniesienie mandatów to wymusi ? :) 80% kierowców pewnie nawet nie będzie wiedzieć że taryfikator się zmienił.

Tytuł:
PostNapisane: 5 kwietnia 2009, 17:50 
Przyjaciel forum

Ale jak oberwą mandat to się dowiedzą i zwolnią, na pewno część z nich, a to już poprawi bezpieczeństwo. Drogi to sprawa na wiele lat i kupę kasy... Póki co głównym problemem jest nadmierna prędkość, a z tym jak widać zaczyna się walczyć.

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

Tytuł:
PostNapisane: 5 kwietnia 2009, 18:07 

jiGsaw napisał(a):
Ale jak oberwą mandat to się dowiedzą i zwolnią, na pewno część z nich, a to już poprawi bezpieczeństwo. Drogi to sprawa na wiele lat i kupę kasy... Póki co głównym problemem jest nadmierna prędkość, a z tym jak widać zaczyna się walczyć.

Winą jest kompletny brak wyobraźni większości Polskich kierowców :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 5 kwietnia 2009, 18:47 
Administrator

Winą jest kompletny brak wyobraźni większości Polskich kierowców

Tak. Przekonaj ich do tego :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 5 kwietnia 2009, 19:58 

Zanim zaczna nas karac,niech zaczna od siebie
http://www.tvn24.pl/28385,1593997,0,1,p ... omosc.html
Ostatnio,jadac w terenie zab. przepisowe 50km/h zostalem poganiany swiatlami z tylu,gdzy zjechalem na bok i ustapilem ku mojemu zdziwieniu wyprzedzil mnie cywilny transit (bez oznaczen i kogutow) z tablicami HPC,postanowilem jechac za nim i wiecie ile mialem u siebie 120km/h :szok: I jak tu przestrzegac przepisow jak ci co stoja na ich strazy daja taki przyklad?

Tytuł:
PostNapisane: 5 kwietnia 2009, 20:40 
Pierwsze kroki

Ja koledzy ostatnio mialem niefart na 60 miałem 149 km. 500 i 10pkt. :/

Tytuł:
PostNapisane: 5 kwietnia 2009, 22:43 
Administrator

kubuś napisał(a):
mialem niefart

Ja bym to nazwał fartem. Nie zabrali Ci prawa jazdy.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1