Tez jestesm mlodym czlowiekiem i rozpoczalem juz dzialalnosc gospodarcza. Moze nie mam tyle doswiedczenia co starzy wyjadacze ale mysle ze warto wziasc moja opinie pod uwage.
Ze sportem nie mialem duzo wspolnego, ogolnie uwazam ze sport wyczynowy bardzo wyniszcza Ci organizm i nie szedlbym w tym kierunku. Traktowalbym to jako hobby. W naszym kraju nie mozesz liczyc ani na pomoc Panstwa ani klubu. Mozesz liczyc tylko na siebie. Bedzie taka chwila, kiedy staniesz sie niepotrzebny i bedzie to smutny koniec wszystkiego. Co zrobisz potem bedzie zalezalo od Twojej zaradnosci i wyksztalcenia.
Na poczatek proponuje zrobic studia z czyms zwiazanych z finansami, marketingiem, ue... Dzialalnosc gospodarcza musi byc dla Ciebie priorytetem i obawiam sie ze nie dasz rady ciagnac 2 srok za ogon. Wierz mi ze duzo czasu potrzeba na ksiegowosc, pozostale formalnosci, problemy, ktore musisz NATYCHMIAST rozwiazac itp.
Zasadniczym pytaniem jest ile kasy mozesz wylozyc i co umiesz robic. Jesli nie chcesz lub nie mozesz ryzukowac sporej ilosci pieniedzy radze zajac sie uslugami. Malo inwestujesz, ponosisz niskie koszty a zysk jest relatywnie duzy. Handel wymaga bardziej profesjonalnego podejscia i zaangazowania duzych srodkow (choc nie zawsze).
Mieszkam w malej miejscowosci i nastawiam sie na branze bardzo ogolnie (robie wszystko co klient sobie zazyczy).
www.perfectsystems.pl To jest moja strona, staram sie wygladac profesjonalnie i udawac wiekszego niz jestem

Do tego sklep internetowy, ktory jest ozwierciedleniem hurtowni + marza (ok 10 tys produktow dostepnych). Poniewaz siedze w branzy IT od zawsze, to wszystko zrobilem sam (niski koszt).
Pomysl z pubem nawet udany, ale jest kilka problemow. Prowadzac dzialalnosc tak jak ja nie musisz partwic sie o BHP, PPOZ czy sanepid. Prowadzac bardz konieczna jest koncesja, pewnie jakas ochrona, jesli to mialby byc maly lokal to na pewno przynajmniej 2 pracownikow, moze jakies automaty do gier, wystroj mozna czasem zrobic malym kosztem, ale to wszystko idzie w takie tysiace ze szok... Potem dochodzi co miesiac czynsz za lokal, jak policzysz ile to wychodzi, to mozesz nagle odkryc ze czynsz + pracownicy + ksiegowa + ewentualne koszty bo ktos cos zniszczyl przestaja sie kalkulowac... Proponuje zaczac delikatnie, z malym wkladem wlasnym.
Dzialalnosc tego typu jak ja mam, ma wiele zalet: nikt Ci nic nie karze, sam dysponujesz wolnym czasem, to ogromna frajda gdy zarabiasz pieniadze w ten sposob. Ale musisz na prawde duzo wymagac od siebie i innych. Musisz miec duza samodyscypline oraz jasno okreslony priorytety.
Ja znam sie tylko na jednym, ale jesli mialbym z czyms startowac, to zajalbym sie np:
sprzedaz ubezpieczen- swietna kasa, szybko mozna zarabiac nawet kilkanascie tys miesiecznie
pisanie wnioskow do UE itp - ludzie lubia za to placic i miec poczucie ze ktos to zrobil lepiej od nich (nawet jesli tak nie jest)
zalatwianie pozlwolen np na budowe domu - ogolnie wszelkie uslugi zwiazane z zakupem czegos za duza kwote czyli budowa lub zakup domu, rejestrowanie auta z zagranicy itp
sprawy zwiazane z weselami - ludzie lubia wtedy wydac kupe kasy
W tej chwili nie jest najlepszy czas na otwieranie dzialalnosci (kryzys serio jest odczuwalny), ale widze ze masz 17 lat wiec jeszcze przez rok Ci to nie grozi

Ogolnie to zbieraj gotowke i trzymaj reke na pulsie, co jakis czas pojawia sie ciekawa okazja na zrobienie duzej kasy. Polecam postarac sie o dofinansowanie na rozpoczecie dzialalnosci a potem lapac kolejna kase z UE (to jest dopiero zyla zlota). Jesli mialbys jakies pytania to wal smialo. Mam nadzieje ze ustrzezesz sie bledow ktorej ja popelnilem.