BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 08:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] ubytek w zbiorniczku wyrównawczym e46 320d, dymienie
PostNapisane: 5 kwietnia 2009, 21:16 
Forumowicz

Moje BMW: e90 320d+ bonus:)
Kod silnika: M47T2
e 46 320d 2004 rok. w zimie czasmi ubywał mi płyn chłodzący, na miesiąc może z 150 gram przy długiej jezdzie po mieście, wczoraj patrze znów mało, wiec dolałem dziś miałem trase i tak jej troche wygarłem, po zgaszeniu i ostygnieciu auta zapaliłem i zaswiciea me sie kontrolka o braku płynu w chłodnicy, patrze a tam dno, dolałem zapaliłem auto chodzi normalnie tylko czasami wyczuwam takie zamulenie chwilowe, przy gwałtownym dodaniu gazu gdy ma cieżko dymi a wczesniej nie dymiła wcale, płyn ubywa a z tłumika jest dziwny zapach, zazanczam że auto utrzymuje prawidłową temperature, czy to oznacza że uszczelka pod głowiacą do wymiany czy coś innego????? jesli tak to jakie są koszta z tym związne???

Ostatnio edytowano 6 kwietnia 2009, 07:32 przez mag869, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 5 kwietnia 2009, 23:13 
Forumowicz

Moje BMW: e39 530d
Uszczelka raczej nie wtedy miałbyś płyn w oleju silnika,obstawiałbym turbinę(spadek mocy i para z rury)typowe objawy.

Tytuł:
PostNapisane: 6 kwietnia 2009, 06:24 
Forumowicz

sprawdź gdzie ubywa płyn bo w sumie to nie powinien ubywać no chyba że jest coś nie tak z głowicą lub uszczelką i wypluwa płyn przez zbiornik to że nie masz brudnego oleju wcale nie oznacza że z uszczelką jest wszystko ok miałem u siebie taką sytuacje niby ok a płyn ubywał jak sie okazała poprzedni właściciel wymianiał uszczelkę pod głowicą ale nie splanował głowicy i powoli ale systematycznie płyn ubywał a teperatura była ok wiec założyłem butelke na wężyk odpowietrzający i tak się zbierał płyn po wymianie uszczelki i splanowaniu głowicy problem ustał wiec ustal gdzie ubywał płyno może masz gdzieś wyciek

Tytuł:
PostNapisane: 6 kwietnia 2009, 07:26 
Forumowicz

Moje BMW: E36 320iA, E39 520iA
Kod silnika: M50B20, M52B20
Sprawdź czy w oleju nie masz żółtego nalotu w konsystencji masła jak masz to sprawa prosta bo bierze płyn do oleju i trzeba uszczelkę pod głowicą wyniemić lub całą głowicę w przypadku jej pęknięcia
jak masła w oleju nie masz a płyn ci znika to są dwa wyjścia albo ci gdzieś cieknie zalej płynu do zbiornika wjedź na kanał i przy pracującym silniku zlokalizuj wyciek najlepiej na gorącym silniku bo wtedy wycieki są bardziej okazałe
drugie wyjście to tak jak pisał LECHMAN spala ci płyn w silniku :/ jak? zasysa do komory spalania lub do kanału wylotowego z komory spalania i stąd biały dym z rury wydechowej. W tej opcji również przyczyną jest uszczelka lub pęknięta głowica :/

nie wiem jak to wygląda w dieslu ale :
uszczelka w benzyniaku kosztuje niecałe 200 zł do tego nowe śruby, sprawdzenie i splanowanie głowicy i robocizna razem w benzyniaku dałem 950 ziko tydzień temu. Spawanie głowicy to dodatkowo koszt ok 1000 zł bo trzeba tam gniazda zaworowe nowe wsadzić splanować ją itp i podobno lepiej kupić używkę ale ceny też w okolicach 1000 zł Czy spawać czy wsadzić używkę ? zdania są podzielone ja bym wybrał używkę ale na szczęście nie musiałem :) czego i tobie życzę ! Niestety o tym czy to głowica czy uszczelka jedynie dowiesz się dopiero po sprawdzeniu głowicy :(

a i jeszcze jedna najstraszniejsza opcja jak myślę ale naj mniej prawdopodobna to pęknięty blok silnika ale żadko się raczej zdaża więc o tym nawet nie myśl narazie ;)

powodzenia
StraHu

BMW uchyla nam skrawek nieba za życia :)

Tytuł:
PostNapisane: 6 kwietnia 2009, 08:50 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320D
Kod silnika: A PO CO???
Witam wszystkich.MOje zdanie jest takie żebyś sprawdził najpierw ten kruciec łapany dwoma śrubami od termostatu(z dwoma wylotami na szlałfy)i dobrze go oglądnął.Przerabiałem to kiedyś w audi:wszystko do okoła było ok,ale minimalnie płyn uciekał.Odkręcając ten kruciec oglądnij go od środka dobrze.A były identyczne objawy,śmieszny zapach z wydechu,przymulanie autka,i jak rano odpalałem to więcej wody szlo niż dymu.POZDRAWIAM.

Tytuł:
PostNapisane: 6 kwietnia 2009, 12:46 
Pierwsze kroki

Miałem to samo gdy pewnego pięknego dnia gdy stałem w korku pod kinem kijów w krakowie nie zoczoł wydobywać się dym z pod maski. Okazało się że zbiorniczek wyrównawczy się rozczelnił koszt wymiany zbiorniczka to 150zł za zamiennik a wymiana jest bardzo prosta.

Tytuł:
PostNapisane: 13 października 2009, 20:32 
Pierwsze kroki

A ile wymiana uszczelki kosztowalaby w E46 M47N (320d 150KM)? Wymienial ktos, badz orientuje sie?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1