Sprawdź czy w oleju nie masz żółtego nalotu w konsystencji masła jak masz to sprawa prosta bo bierze płyn do oleju i trzeba uszczelkę pod głowicą wyniemić lub całą głowicę w przypadku jej pęknięcia
jak masła w oleju nie masz a płyn ci znika to są dwa wyjścia albo ci gdzieś cieknie zalej płynu do zbiornika wjedź na kanał i przy pracującym silniku zlokalizuj wyciek najlepiej na gorącym silniku bo wtedy wycieki są bardziej okazałe
drugie wyjście to tak jak pisał
LECHMAN spala ci płyn w silniku

jak? zasysa do komory spalania lub do kanału wylotowego z komory spalania i stąd biały dym z rury wydechowej. W tej opcji również przyczyną jest uszczelka lub pęknięta głowica
nie wiem jak to wygląda w dieslu ale :
uszczelka w benzyniaku kosztuje niecałe 200 zł do tego nowe śruby, sprawdzenie i splanowanie głowicy i robocizna razem w benzyniaku dałem 950 ziko tydzień temu. Spawanie głowicy to dodatkowo koszt ok 1000 zł bo trzeba tam gniazda zaworowe nowe wsadzić splanować ją itp i podobno lepiej kupić używkę ale ceny też w okolicach 1000 zł Czy spawać czy wsadzić używkę ? zdania są podzielone ja bym wybrał używkę ale na szczęście nie musiałem

czego i tobie życzę ! Niestety o tym czy to głowica czy uszczelka jedynie dowiesz się dopiero po sprawdzeniu głowicy
a i jeszcze jedna najstraszniejsza opcja jak myślę ale naj mniej prawdopodobna to pęknięty blok silnika ale żadko się raczej zdaża więc o tym nawet nie myśl narazie
powodzenia
StraHu