BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 07:40

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 278 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 15:52 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
wonz napisał(a):
kiloff napisał(a):
no to ja zapytam inaczej, jakie rozwiazanie rząd ma dla takich ludzi jak ja ??

nie ma żadnego rozwiązania bo rząd ma obywateli w dupie, taka jest niestety prawda

Podoba mi sie ze dochodzicie do takich wniosków,
niestety tak być musi bo rudy to pozer jakiego w życiu nie widzialem jeszcze.
Jak może, tak totalnie miga sie od roboty, tyle że w rezultacie nieogarnia towarzystwa które poprzez lobby warszafkowe ma takie pomysly...

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 16:06 
Forumowicz

Moje BMW: e21,e36,2xe46
Kod silnika: encoded
No to mamy drugą irlandie :rotfl:
Pamietam jak byłem maly dużo aut po wsiach jeździło bez rejestracji z lewymi tablicami i to chyba jednak wróci. :rotfl:
Mielismy miec cuda wianki a dostaniemy to czego sie spuscic w klozecie nie dalo. :)

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 16:53 
wonz napisał(a):
Ten podatek ma być zależny od emisji spalin... moje auto ma 22 lata i 3,5l ale jeździ na LPG i wydziela mniej szkodliwych substancji niż najnowsze badziewie na PB,

Akurat tutaj się mylisz, bo jeżdżąc na LPG wydzielasz sporo tego badziewia. Porównywalnie z dieslem, czy benzyną, że lpg jest bardziej eko, to lobby tych, którzy zarabiają na to. testowane u mnie w instytucie i nie tylko.

Akurat z LPG powinno się zrobić porządek i dać normalną akcyzę. Czemu jak ktoś jeździ na lpg ma płacić mniejszą akcyzę, skoro śmieci tak samo?

W przypadku LPG nie ma ŻADNEGO racjonalnego powodu, by akcyza miała być mniejsza. Zwolenników LPG proszę się nie kłócić, a jak już to proszę od razu wykresy z analizatorów spalin i opracowania i sobie możemy pogadać, argumenty na słowa sobie darujcie.

To jest dopiero chore. Na zachodzie tego nie ma, tylko u nas katują na dieslu i pb, o lpg zapominając. :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd:

A kolega ironman to fantasta, ma kompleks e46, czuje się lepszym człowiekiem mając e46, które nie będzie opalało państwu takich podatków jak e36, czy e30, więc jego to nie dotyka, korzysta z okazji i gra na nerwach reszcie, więc po co z nim dyskutujecie. Bez znaczenia, czy ma 18 czy 48 lat dla mnie taki ktoś to fantasta lub zamyślony ideolog.

Prędzej już mi by się podobał pomysł jak w chinach, 1. dzień w tygodniu zakaz ruchu po mieście, albo coś takiego :zdziwko:

Bez sensu, zabytkowe auta nawet jakby miały inne normy- co z przejściowymi? Kogo będzie na to stać?

Chciałem sobie e36 zostawić, ale teraz jak to wejdzie.... 3 patyki rocznie, to zanim bym mógł o żółte tablice się starać, jakieś 10 lat chyba, to 30 tyś. nawet, jeśli zrobię przez te 10 lat 100km przebiegu?

Kogo będzie na to stać? Jak chcą wyeliminować stare auta, to dać 100 000 tyś. rocznie i po zawodach. Poza tym, od kiedy zaczęli się interesować ekologią do tego stopnia, by nakładać podatek, który nie jest podatkiem, tylko nakazem "wyrzuć tego starego trupa" ??

Niech nałożą jeszcze podatek na seks. Zaśmiecanie parków, lasów itd. zużytymi gumkami również nie jest ekologiczne :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 17:04 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Tu chodzi tylko i wyłącznie o załatanie dziury po akcyzie, jakoś obywateli doić trzeba.
I mimo wszystko nie wierzę w to że uda się to wprowadzić...

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 17:08 
TomekB napisał(a):
I mimo wszystko nie wierzę w to że uda się to wprowadzić...

..ja... muszę wierzyć.... :rotfl: nie to, że racjonalnie uważam, że są szanse, czy nie :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 17:16 
Zacna persona forum

Moje BMW: g30
Kod silnika: b58
Garaż: Jest x5 g05, x3 g45 bylo x3 g01, 5 g31, 5 g30,3 e46
Fryderyk, akurat moderator mógłby sobie odpuścić personalne wycieczki. Nie życzę sobie żebyś mnie obrażał. Oceniasz ludzi po sobie, może to Ty Fryderyku masz kompleksy ? Nie oceniam ludzi po tym jakim autem jeżdżą, widzę jednak że Ty tak.

Prawda jest niestety taka że kiedy próbowano ograniczyć napływ starych aut poprzez akcyzę 60% itp, to fałszowano umowy. Zwieziono i wciąż zwozi się do nas z zachodniej europy motoryzacyjny szrot w postaci kilkunastoletnich wyeksploatowanych aut ( są wyjątki, ale to niestety mniejszość) . Tego typu rozwiązania legislacyjne ograniczą napływ starych nieekologicznych aut.

ps Nie musisz się bać o swoje e36 Fryderyku, z tego co na razie pisze się o tej ustawie to obejmie tylko auta nowo rejestrowane.

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 17:45 
Zacna persona forum

Moje BMW: Individual
Kod silnika: 2.5 VTEC
Fryderyk, moj kolo za swoja 318i (Norma Euro1) placi rocznie 272 Euro. To za 1.8 rocznie ponad 100 Euro wiecej niz ja za 2.5!

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 17:48 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Fryderyk napisał(a):
Akurat tutaj się mylisz, bo jeżdżąc na LPG wydzielasz sporo tego badziewia. Porównywalnie z dieslem, czy benzyną, że lpg jest bardziej eko, to lobby tych, którzy zarabiają na to. testowane u mnie w instytucie i nie tylko.

Nie myli się, ma rację.

W tabeli poniżej przedstawiono wyniki badań porównawczych emisji składników toksycznych pojazdów z silnikami zasilanymi klasycznie benzyną oraz zasilanych klasycznie (gaźnikowo) propanem-butanem (LPG).

Paliwo CO [g/km] HC [g/kg] NOx [g/kg]
Pojazd 1 Benzyna 15 1,7 2,2
LPG 3,1 1,3 1,7
Pojazd 2 Benzyna 53 48 3,6
LPG 1,9 1,0 3,3
Pojazd 3 Benzyna 96 12 3,6
LPG 7,2 6,6 3,3

Źródło: http://www.rybacki.pl/query/query_lista.php?kat=19
Kolejne: http://www.baltykgaz.pl/index.php?n=48

Oraz... podręcznik do Chemii z klasy 7 (oczywiście przedgimnazjalny) :)
Tu nie trzeba sie znać, główkować, szukać teorii spiskowych, wystarczyło uważać na chemii w podstawówce. :)

Ostatnio edytowano 17 kwietnia 2009, 17:53 przez Kyokushin, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 17:53 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
CO, HC i NOx to zapewnie nie są wszystkie produkty spalania.
Mnie interesuje porównanie emisji M52 na benzynie i Lada 2107 na LPG, bo jest chętny do zakładu ;)

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 17:57 
Częsty bywalec

Obrazek

:(

http://www.youtube.com/watch?v=CQcVJsNxPNs

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 18:03 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
TomekB napisał(a):
Mnie interesuje porównanie emisji M52 na benzynie i Lada 2107 na LPG, bo jest chętny do zakładu

W przypadku propanu-butanu, produktem spalania są CO2 i H2O. To wynika z reakcji chemicznej, tak jak 2+2 to 4.
Więc czy łada czy m52 czy nasa profi squad, zawsze ma wyjść CO2 i H20 w jakichśtam ilościach.

C4H10 + 6,5O2 = 4CO2 + 5H2O

C3H8 + 5O2 = 3CO2 + 4H2O

Nie widze tu możliwości aby wyszło coś innego...

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 18:07 
Forumowicz

Fryderyk napisał(a):
wonz napisał(a):
Ten podatek ma być zależny od emisji spalin... moje auto ma 22 lata i 3,5l ale jeździ na LPG i wydziela mniej szkodliwych substancji niż najnowsze badziewie na PB,

w tym instytucie to wy chyba badaliście spalanie C2H5OH w organiźmie człowieka a nie propan-butanu :)

na szybko nawet znalazłem artykuł o LPG, gdzie piszą coś takiego:

"(...) W państwach UE autogaz jest za to modny wśród kierowców, którzy chcą ograniczyć zanieczyszczenie środowiska - LPG jest uznawane za paliwo przyjazne środowisku, jego spalanie nie zanieczyszcza go w takim stopniu jak spalanie benzyny czy oleju napędowego. Niektóre rządy państw członkowskich promują LPG, oferując różnego rodzaju ulgi dla tych, którzy się zdecydują na montaż takiej instalacji. Np. w Holandii każdy, kto kupi pojazd spełniający normy czystości spalin EURO 4 (najnowsza generacja instalacji LPG już je spełnia), dostaje od rządu 400 euro. 508 euro otrzymali wszyscy Belgowie, którzy między 1 stycznia 2001 r. a 31 grudnia 2002 r. założyli instalacje gazowe. Podobne ulgi bywają przyznawane we Francji i w Włoszech. O LPG jako "paliwie alternatywnym dla tradycyjnych paliw ropopochodnych" wspomina projekt unijnej dyrektywy o promocji biopaliw i innych paliw odnawialnych. (...)"

Moja7--> http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=2104

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 18:57 
Zacna persona forum

Moje BMW: e30,e36
Kod silnika: m40,m41,m43,m62
Boogie napisał(a):
Podoba mi sie ze dochodzicie do takich wniosków,
niestety tak być musi bo rudy to pozer jakiego w życiu nie widzialem jeszcze.
Jak może, tak totalnie miga sie od roboty, tyle że w rezultacie nieogarnia towarzystwa które poprzez lobby warszafkowe ma takie pomysly...

:rotfl:

A ja się umiarkowanie, ale cieszę z glosowania na PO. Co prawda trochę na zasadzie mniejszego zła, ale jednak.
Jak wyglądało rządzenie w poprzedniej koalicji chyba już zapomniałeś, co?

Tak się składa, że pracowałem przez blisko rok w jednym z ministerstw w owym czasie i mogę poopowiadać ciekawe historie o np. zganianiu wszystkich urzędników w turach przed każdym świętem do kancelarii, aby wspomóc jej pracowników w lizaniu znaczków i klejeniu kopert.
A dlaczego? Bo przecież każda parafia w Polsce musi przed każdym świętem dostać życzenia od każdego z ministrów, coby mógł w niedzielę z ambony "spaść" :zdziwko:

Co do samego podatku ekologicznego w opisanej formie (co roku 3 tys. za np. mojego baura) to idę w tej chwili zakład o wielką flachę, że nic takiego nie wejdzie w życie!

Taki podatek jest równie sensowny jak nałożenie extra opłat od np. posiadanych butów. Od butów podatku nie ma, a od aut ma być/

Fryderyk napisał(a):
Akurat z LPG powinno się zrobić porządek i dać normalną akcyzę. Czemu jak ktoś jeździ na lpg ma płacić mniejszą akcyzę, skoro śmieci tak samo?

Super filozofia :rotfl: Jak u urzędnika z MF :rotfl:

Może lepiej zaproponować wyrównanie w dół a nie w górę, co??

Pryzpomniał mi się od razu kazus BCC, który złożył skargę na niekonstytucyjność rozróżnienia na ZUS i KRUS, żądając objęcia wszystkich ZUSem zamiast tańszym KRUSem. Ale nie od dziś wiadomo, że wirus socjalizmu na tym kontynencie siedzi głęboko w większości głów :zly:

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 20:23 
Forumowy terrorysta

100 lat temu była podobna sytuacja, kapitalizm ktory doił biednych ludzi, a jak sie to skoczylo to wszyscy wiedzą totalną rozpier..... czyli rewolucją.
W Polsce już rózne grupy zawodowe wychodzą na ulicę, a tym bardziej wyjdą jak będzie wprowadzone euro i wzrosną ceny, a zamiast 1000-1200 zł pensji/emerytury dostaną 250 euro.

Jeżeli popaprancy szukają kasy na załatanie budżetu to sposob jest bardzo prosty kasy fiskalne dla lekarzy i prawnikow oraz zniesienie KRUSu.

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 20:34 

Bmw e39 520i stan bdb zamienie na fiata pande,info na PW :rotfl: :rotfl:
A tak na serio to cos sie musi stac,nie wiem ogolno krajowy strajk czy cos,bo jak dlugo mozna dawac sie okradac.

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 22:23 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
ironman napisał(a):
ps osobiście mam dość wszelkiego rodzaju 20 letniego złomu w stylu corsa a, kadet , golf 2 itp ledwo co to jedzie, hamować nie hamuje i stwarza tylko zagrożenie. Miałem okazje sie przekonać osobiście jak taki cudowny golf wjechał mi w tył bo hamulce nie załapały. No ale każdy powinien miec samochód, nie ważne ze 20 letnią ruinę.

A przypadkiem mama Cię nie uczyła, że to kwestia właściciela i sposobu, w jaki w Polsce podchodzi się do spraw tzw. przeglądu technicznego?

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 22:37 
ironman napisał(a):
Fryderyk, akurat moderator mógłby sobie odpuścić personalne wycieczki.

Nie wiem, ale umówmy się, że Twoje poglądy biją skrajnością.

Cytuj:

Otóż to.

wonz napisał(a):
w tym instytucie to wy chyba badaliście spalanie C2H5OH w organiźmie człowieka a nie propan-butanu :)

Daruj sobie takie "ŻARCIKI".

Niektórzy z panów tkwią z niewiedzy odnośnie LPG. Manipulowanie faktami to cecha handlowców, którzy muszą na LPG zarobić po prostu. Naukowo udowodnione jest, że śmiecą tak samo i tyle.

qqiz napisał(a):
Fryderyk napisał/a:

Super filozofia :rotfl: Jak u urzędnika z MF :rotfl:

Może lepiej zaproponować wyrównanie w dół a nie w górę, co??

Nie mam nic przeciwko, dla mnie może być i w dół, ale nie ma żadnego racjonalnego powodu, żeby była ta różnica, czy to w górę, czy w dół, powinni tyle samo płacić :dobani: Aczkolwiek... wiadomo jaka byłaby bardziej "prawdopodobna" opcja :znudzony:

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 22:39 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Co do samego projektu - raczej nie wejdzie w życie... a bynajmniej mam nadzieję... Inaczej połowa sympatyków tego forum będzie musiała przenieść się na forum fiata itp.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 22:43 
Administrator

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57N
Garaż: Na przylądku, w portowej tawernie.
jiGsaw napisał(a):
Inaczej połowa sympatyków tego forum będzie musiała przenieść się na forum fiata itp.

Na tym forum posiadanie np. Hondy nie powstrzymuje niektorych od psucia powietrza.

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 23:18 
Administrator

Fryderyk napisał(a):
Niektórzy z panów tkwią z niewiedzy odnośnie LPG. Manipulowanie faktami to cecha handlowców, którzy muszą na LPG zarobić po prostu. Naukowo udowodnione jest, że śmiecą tak samo i tyle.

Tak.
Nauka mówi że 2+2 to 4

Nauka mówi także że:
C4H10 + 6,5O2 = 4CO2 + 5H2O
C3H8 + 5O2 = 3CO2 + 4H2O

:)

... i tyle... haha

śmiecenia tu nie widzę.. bo go nie ma.

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 278 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1