BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 07:47

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 278 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 23:22 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Kyo, wychodzisz z błędnego założenia że to co jest na stacji to czysty propan-butan i że spalanie zawsze jest takie książkowe.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 23:31 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Ale idąc tym tokiem rozumowania to błędym założeniem jest również to że Pb na stacji jest czysta i że spalanie jest książkowe.....

W ten sposób idąc, każde założenie będzie błędne, tylko że podążanie tym tokiem rozumowania, cofnie nas do epoki kamienia łupanego, bo wszystko co założymy, będzie błędne.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 23:35 

Ale tu nie chodzi nawet o to że coś może być domieszanie i tym sposobem niezgodne z jakimiśtam parametrami. Poprostu wiadomo że do LPG dodaje się choćby substancje zapachowe. W dodatku sam proces spalania mieszanki będzie inny w zależności od AFR.

Ja chętnie przeczytam o badaniach wspomnianych przez Fryderyka bo kiedyś mi się to gdzieś przewinęło przez ręce ale teraz nie moge odnaleźć. A pamiętam że owszem, podstawowych produktów spalania było w przypadku LPG mniej, to jednak było tam też sporo nieklasyfikowanego zazwyczaj gówna które nie pojawiało się w przypadku benzyny.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 23:36 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Tomek.
Reakcja jest taka jak Ci napisałem. Nie ma żadnego dodatkowego g.. bo nie ma prawa go tam być.

Jak myślisz, skąd biorą się inne substancje?

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 23:44 

No z tego że po lewej stronie równania jest w praktyce więcej tych literek.

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 23:46 
Administrator

Równanie spalania propanu-butanu jest stałe bo inne być nie może a w tabeli którą podałem dt lpg/pb/ropy są jeszcze inne współczynniki.

Dlaczego?

Tytuł:
PostNapisane: 18 kwietnia 2009, 00:00 
Zacna persona forum

Mnie najbardziej wkurza, że będzie podobna sytuacja jak w tej chwili w DE... przyszłe klasyki lub rzadkie auta trafią na złom. Moim zdaniem wyginie mnóstwo ciekawych samochodów, czas zacząć myśleć o starszych autach co by się załapać na żółte "blaszki" bo te pojazdy będą wyłączone z obowiązku tej opłaty :)

ps. a jak pisałem z Bagorem, że głosując na PO robimy źle to nikt słuchać nie chciał. Na PiS trza było, ja tak zrobiłem więc teraz nie mam żadnych wyrzutów :)

E30 316iA 05/1990
E32 750i 09/1991
http://www.e12e28.pl

Tytuł:
PostNapisane: 18 kwietnia 2009, 00:50 
Zacna persona forum

Moje BMW: e30,e36
Kod silnika: m40,m41,m43,m62
renoraines napisał(a):
100 lat temu była podobna sytuacja, kapitalizm ktory doił biednych ludzi, a jak sie to skoczylo to wszyscy wiedzą totalną rozpier..... czyli rewolucją.

hmmm, na tej zasadzie to wszystkie sytuacje są podobne;)
rewolucja owszem, ale przemysłowa przyczyniła się do rozwoju kapitalizmu;)
skąd pomysł, że to biedny i uciśniony lud wywołał rewolucję?

Istnienie kapitalizmu gnębiącego biednych ludzi to zamierzchła przeszłość, nie mająca wiele wspólnego z obecną sytuacją.
Kapitalizm, o którym wspominasz, gnębił ludzi z powodu rażącej dysproporcji między faktycznymi możliwościami pracownika i pracodawcy-np.fabrykanta. Stąd 16 godzinny dzień pracy itp Nie było to jednak winą samego kapitalizmu

Dziś sytuacja jest nieco inna. Istnieje prawo pracy, które często powoduje przegięcie w drugą stronę, stawiając w bardzo uprzywilejowanej sytuacji pracownika, co widać zwłaszcza w przypadku niewielkich przedsiębiorstw.

Tym, co dziś gnębi normalnych ludzi i nie pozwala na normalne funkcjonowanie społeczeństw, w zgodzie z prawem naturalnym oraz z naturalnymi w naszej kulturze skłonnościami, to panujący niepodzielnie socjalizm.
Długo by o tym mówić, ale cały system zbudowany jest tak, aby odbierać ciężar odpowiedzialności jednostce, jednocześnie hamując jej samodzielność i nakładając kolejne ograniczenia.
Pierwszy z brzegu przykład - system ubezpieczeń społecznych. Państwo zapewnia emeryturę, więc trzeba wcześniej odprowadzić na nią kupę kasy. Więc pieniędzy w portfelu jest mniej, więc o potomstwo trudniej. Skoro będzie emerytura, to potomstwo przestaje być zresztą koniecznością, bo z głodu na starość się nie umrze, a i służba zdrowia też jest "darmowa". Skoro potomstwo nie jest konieczne, to mniejsza tez motywacja do wytężonej pracy i gromadzenia majątku, który odziedziczy rodzina. Lepszy jest więc bezpieczny etat. itd itp
Socjalizm robi z człowieka, czyli istoty z natury rozwojowej i ambitnej, potulnego baranka, który nie przekraczając ram pastwiska i chowając się w porę do obórki dostanie zawsze coś na ząb i ochronę przed złym wilkiem. Przynajmniej wpaja mu się mocne przekonanie, że tak będzie.

renoraines napisał(a):
W Polsce już rózne grupy zawodowe wychodzą na ulicę, a tym bardziej wyjdą jak będzie wprowadzone euro i wzrosną ceny, a zamiast 1000-1200 zł pensji/emerytury dostaną 250 euro.

Póki co, to na ulice wychodzą grupy najbardziej korzystające z socjalizmu i poniekąd "żerujące" na reszcie społeczeństwa.
Wychodzą górnicy z państwowych lub "państwowych" kopalni, pielęgniarki i lekarze, stoczniowcy z jeszcze nie sprywatyzowanych stoczni, policjanci i cała mundurówka oraz nauczyciele i rolnicy.
Ci wszyscy domagają się więcej od swego pasterza, czyli państwa. Problem w tym, że rolą tegoż nie powinno być sprawowanie funkcji pasterza, lecz raczej nocnego stróża, którego się nie zauważa, a który pilnuje pewnych potrzebnych spraw, jak np. żeby nikt Ci się do domu nie wdarł.
Problemy nie powstają tam, gdzie państwo się nie wtrąca, ale tam gdzie jest go za dużo.
Mniej państwa w tych sferach, a ludzie na ulice nie będą musieli wychodzić

renoraines napisał(a):
Jeżeli popaprancy szukają kasy na załatanie budżetu to sposob jest bardzo prosty kasy fiskalne dla lekarzy i prawnikow oraz zniesienie KRUSu.

Po raz kolejny w tym wątku chora recepta na chory system, czyli klina klinem:/

A może jednak zniesienie ZUSu i KRUSu?
Może jednak likwidacja kas fiskalnych, a nie ich mnożenie?
Może podatek kwotowy?

Śmiesznie tak w wątku o kolejnym głupim podatku zeszliśmy z tematu, ale przy tej okazji polecam trochę lektury.
Zacząć można od Locke'a i Hume'a, przejść do Smitha, Misesa, a dalej np. Friedmana i Nozicka :)

Przepraszam, że będę czepialski, ale mam alergię:
jiGsaw napisał(a):
Co do samego projektu - raczej nie wejdzie w życie... a bynajmniej mam nadzieję... Inaczej połowa sympatyków tego forum będzie musiała przenieść się na forum fiata itp.

za słownikiem PWN:
bynajmniej «wcale, zupełnie, ani trochę, zgoła (zwykle w połączeniu z następującą partykułą nie)»
Głos miał donośny, ale bynajmniej nie przykry.
Z miłością bynajmniej się nie taił.

Dixi napisał(a):
ps. a jak pisałem z Bagorem, że głosując na PO robimy źle to nikt słuchać nie chciał. Na PiS trza było, ja tak zrobiłem więc teraz nie mam żadnych wyrzutów :)

To chyba powinieneś zacząć je mieć.
Dzięki temu, ze PiS ma aż tylu mądrali w sejmie, masz teraz półreformę służby zdrowia, nadal płacisz podatki na utrzymanie partii politycznych, masz ciągnące się problemy z emeryturami pomostowymi itd
Dzięki temu, że rządzili poprzednio masz chociażby wynegocjowany bzdurny traktat lizboński, płacisz podatki na czyjeś becikowe, miałeś mundurki w szkołach i leppera na salonach :znudzony:

Jedno jest w tej dyskusji pewne, mimo milionów różnic w poglądach, większość nie chce oddawać państwu kolejnej ciężko zarobionej kasy:)

pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 18 kwietnia 2009, 08:22 
Zacna persona forum

Moje BMW: g30
Kod silnika: b58
Garaż: Jest x5 g05, x3 g45 bylo x3 g01, 5 g31, 5 g30,3 e46
Kyokushin, pominąłeś w produktach powstających w wyniku spalania LPG chociażby węglowodory aromatyczne.
Po za tym, w przypadku zbyt bogatej mieszanki lub zbyt ubogiej powstają rózne poboczne produkty spowodowane chociażby zbyt małą ilością tlenu potrzebną do reakcji. Wtedy będzie powstawało dużo CO i sadzy.
W przypadku zbyt ubogiej mieszanki będzie powstawać sporo NO.

Tytuł:
PostNapisane: 18 kwietnia 2009, 11:09 
Administrator

iron, ale to już jest mowa co by było gdyby było.
Ze wzoru wychodz to co napisałem, dwutlenek węgla i woda, nic więcej. Nie ma czegoś na wejściu to nie ma i na wyjściu.
Skąd się więc biorą dodatkowe rzeczy?

Mówimy normalnym samochodzie zasilanym lpg.
W przypadku zbyt ubogiej czy bogatej mieszanki to i na benzynie będziesz miał dodatkowy syf który ma się nijak do stosowanego paliwa a ma się do stanu auta.

Ostatnio edytowano 18 kwietnia 2009, 11:14 przez Kyokushin, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 18 kwietnia 2009, 11:14 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Dixi napisał(a):
Mnie najbardziej wkurza, że będzie podobna sytuacja jak w tej chwili w DE... przyszłe klasyki lub rzadkie auta trafią na złom. Moim zdaniem wyginie mnóstwo ciekawych samochodów, czas zacząć myśleć o starszych autach co by się załapać na żółte "blaszki" bo te pojazdy będą wyłączone z obowiązku tej opłaty :)

No tak PiS by nam rozdawał samochody za darmo :D a benzyna by była za symboliczną złotówkę ! A żółte blachy to nic fajnego, ilekroć człowiek chce pojechać na zlot za granicę to musi prosić o zgodę konserwatora zabytków :znudzony:

Tytuł:
PostNapisane: 18 kwietnia 2009, 12:02 
Częsty bywalec

...wracajac do tematu..
Jest to niestety nastepny przyklad, ze UE to kolejny stwor ktory tylko patrzy jak nas po porfelu uderzyc, jednoczesnie prosze darowac sobie wypowiedzi o ochronie srodowiska, ktora jest tylko pretekstem do dodatkowego zarobku.
Co do PO to bylo oczywiste, ze beda tylko wykonywac polecenia z gory(UE) gdyz sami nie maja nic do zaoferowania dla polepszenia zycia w naszej ojczyznie (potrafili tylko innych nazywac populistami), gdyz w przeciwnym wypadku szybko media napisza o nich w Europie czy nawet w PL tak, jak to bylo w przypadku PISu czy innych ktorzy glosili ze ojczyzna to cos "dobrego" i trzeba o to walczyc. Przeciez sami "przepchnelismy Bolka" przez plot, wiec dlaczego moi drodzy sie tak dziwicie, ze teraz za to powoli wystawiany nam zostaje rachunek? To dopiero poczatek, przed nami jeszcze konstytucja naszego przyszlego kraju, waluta..itd...a wszystko po to "aby zylo sie lepiej" :wstyd: .

Jak wczesniej wspomniano Niemcy juz dawno placa taki podatek, miedzy innymi dlatego sie tak zloszcza na Polakow ktorzy to do tej pory mieli mozliwosc zaoszczedzic i zarejstrowac auto w Polsce, mowie tu o Polakach zyjacych obecnie w Niemczech. Teraz taka opcja po prostu nie bedzie sie oplacac. Czy teraz przecieny Kowalski bedzie uciekal na UA, BY czy RUS, zeby zrejestrowac swoj samochod??? Czy o tych krajach myslal moj przdmowca mowiac o ucieczce do "normalnosci"???

Na te i reszte innych pytan odpowie nam przyszlosc, ktorej niestety nie widze w klorach teczy. Ale jedno wiem napewno, ze nadal bedziemy skloceni, gdyz takim narodem poprostu latwiej sie rzadzi :( . I pamietajcie, ze klamstwo powtorzone stokroc razy staje sie prawda!!!

http://www.youtube.com/watch?v=CQcVJsNxPNs

Tytuł:
PostNapisane: 18 kwietnia 2009, 12:40 

partii napisał(a):
Jak wczesniej wspomniano Niemcy juz dawno placa taki podatek

I swietnie,podejrzewam,ze jak by Polacy zarabiali tyle co Niemcy to nie bylo by problemu aby placili taki podatek.Caly problem w tym,ze w tak biednym kraju jak Polska wprowadzenie takiej oplaty to bardzo durny pomysl.Nie kopie sie lezacego!

Tytuł:
PostNapisane: 18 kwietnia 2009, 13:16 
Częsty bywalec

spider napisał(a):
partii napisał(a):

I swietnie,podejrzewam,ze jak by Polacy zarabiali tyle co Niemcy to nie bylo by problemu aby placili taki podatek.Caly problem w tym,ze w tak biednym kraju jak Polska wprowadzenie takiej oplaty to bardzo durny pomysl.Nie kopie sie lezacego!

Czy Niemcy ten podatek placa slusznie lub czy taki podatek usprawiedliwa sie "krajem rozwinientym"???

Tytuł:
PostNapisane: 18 kwietnia 2009, 13:22 
Forumowy terrorysta

qqiz napisał(a):
renoraines napisał/a:

Jeżeli popaprancy szukają kasy na załatanie budżetu to sposob jest bardzo prosty kasy fiskalne dla lekarzy i prawnikow oraz zniesienie KRUSu.

Po raz kolejny w tym wątku chora recepta na chory system, czyli klina klinem:/

A może jednak zniesienie ZUSu i KRUSu?
Może jednak likwidacja kas fiskalnych, a nie ich mnożenie?
Może podatek kwotowy?

Mowisz jak utopijny Korwin Mikke. Jak nie bedzie kontroli Panstwa to będzie w kraju anarchia.
Lekarze narzekaja ze mało zarabiaja, a czy ktoś widział ubogiego lekarza ? To samo z prawnikami, jedna klika, młode osoby po studiach prawniczych nie moga sie dostac na aplikacje. W tym momencie przypomna mi sie scena z filmu, gdzie prawnik mowi: ''ja jestem prostym prawnikiem, moj ojciec byl prostym prawnikiem, moj dziad byl prostym prawnikiem i moj pradziad tez byl prostym prawnikiem.'' Nie chodzi mi o zazdrosc tylko realizm w zyciu. Babcia klozetowa, kioskarz muszą mieć kase fiskalna, a lekarz, prawnik nie musi :rotfl: . Idac dalej dla mnie to smieszne, ze grupa spoleczna jaką są rolnicy sa uprzywilejowani - placa niski KRUS, dostaja doplaty z UE itd. Skoro jest kapitalizm i wolny rynek to niech działają na zasadach wolnorynkowych, prowadza gosp. rolne, zarabiaja to funkcjonują, nie potrafią osiągnąć zysku, bankrutują. Tak jak ma to miejsce w przypadku innych osob prowadzących działalnośc gospodarczą.

Wczesniej Polska była zależna od ZSRR, a obecnie od UE.

Tytuł:
PostNapisane: 18 kwietnia 2009, 13:34 
Częsty bywalec

renoraines napisał(a):
Idac dalej dla mnie to smieszne, ze grupa spoleczna jaką są rolnicy sa uprzywilejowani - placa niski KRUS, dostaja doplaty z UE itd. Skoro jest kapitalizm i wolny rynek to niech działają na zasadach wolnorynkowych, prowadza gosp. rolne, zarabiaja to funkcjonują, nie potrafią osiągnąć zysku, bankrutują. Proste.

O jakich rolnikach mowisz??? Tych co maja 3 ha i dostaja taka doplate, do ktorej trzeba dolozyc, zeby cokolwiek uroslo i miec zysk? Czy tych dzisiejszych co maja 3000ha? Widze ze popostu masz rzucone halo "KRUS" i zero pojecia pozatym.

Tytuł:
PostNapisane: 18 kwietnia 2009, 13:36 

renoraines napisał(a):
Jak nie bedzie kontroli Panstwa to będzie w kraju anarchia.

To nie do pomyślenia żeby można było tak sobie podróżować po kraju. Anarchia na drogach. Powinny być conajmniej pozwolenia na opuszczanie terenu gminy i kontrole na ich granicach!

Lekarze to kasta, prawnicy to kasta, więc rozwiązaniem jest przypieprzyć w nich, oskubać i rozdać biednym?! A może by tak poprostu dać dostęp do zawodu wszystkim chętnym i zdolnym? Na to już nie wpadłeś?

Rolnictwo to ciężki temat, tak samo jak polityka żywnościowa i niezbyt się wpisuję w gospodarkę wolnorynkową.

Tytuł:
PostNapisane: 18 kwietnia 2009, 13:47 
Zacna persona forum

Moje BMW: 323i
Kod silnika: M52TuB25
No to świetnie, po opłaceniu takiego haraczu jeździłbym bez klocków, ręcznego i na jednych oponach przez 5 lat.

Spalić Reichstag! :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 18 kwietnia 2009, 14:51 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
ironman napisał(a):
Ja jestem za , nowe auta będą tańsze. Zamiast 15 latków na drogach pojawią sie nowsze, bezpieczniejsze auta.

Buhahah, albo więcej aut "młodych", tyle że zespawanych z dwóch albo więcej egzemplarzy :D
Zadowala Cię to? ;)
Nie wierzę, że to przejdzie, to polityczne samobójstwo na długie lata.

One redline a day keeps a mechanic away.

Tytuł:
PostNapisane: 18 kwietnia 2009, 16:11 
Częsty bywalec

spider napisał(a):
partii napisał(a):

Dokładnie, ja z chęcią wymienie swoją staruszkę e36 na nową 3 w celu ochrony srodowiska jezeli rzad doplaci mi te 100k i to bez zastanowienia, a może jakis ekolog z forum chce sie zamienic? :rotfl: :rotfl: :rotfl: :hyhy: :hyhy: Oferty na priv i 2009r bezwypadkowe tylko brane pod uwage ; :hyhy: :hyhy: :hyhy:

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 278 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 14  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1