Witam!
Kupiłem kilka dni temu BMW 520i '92 Touring 2,0 24V - silnik nazywa się chyba M50B20 tylko nie wiem czy Vanos czy nie; jak to rozpoznać?
Autko posiada sekwencje firmy BRC, sprzedawca zapewniał mnie, że spali 13-15l gazu/100km, a dziś zrobiłem dokładny test i wyszło 20l na 100km w cyklu mieszanym - czy to jest normalne spalanie tej R6-stki? Jeśli nie, to co z tym zrobić?
2 sprawa trochę nie do tego działu ale spytam...
Czy to normalne, że zdarzy się zgasnąć mu przy ruszaniu - przy szybkim ruszaniu lub pod górke? Czy zawsze trzeba wkręcić motor na +2000obr/min żeby sensownie ruszyć (płynnie i bez zduszenia)?
Bo szczerze mówiąc to nie zdarzyło mi się takie coś nigdy jeżdząc Fiestą 1,3 - zbiera się normalnie, nigdy się nie zdusi.
3 sprawa też nie do tego działu
Po zatrzymaniu np. na światłach auto na jałowym ma ok. 900 obr, po kilku sekundach spada na 700-800 i znów po kilku sek. leci na ciut +600 i zaczyna delikatnie zrzucać budą oraz silnik nie równo chodzi.... normalka?
PS
Jest to moje pierwsze BMW, oraz 1 zagazowane auto
PS2
Ilu kosztuje podpięcie pod komputer? I gdzie można to zrobić w Bielsku-Białej?
Jeśli trzaby się udać do "gazownika" to ile wyniesie regulacja gazu?
PS3 Ostatnio zgasł mi, sprzedawca powiedział mi że muszę za każdym razem czekać po włączeniu zapłonu aż zgasną te 3 czerwone kontrolki i bodajże ABS'u - z tyłu mnie wytrąbili, po czym po zapaleniu depłem gaz - a on zgasł.. i ponowne czekanie.... to też normalne?