BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 17:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 4 kwietnia 2009, 17:30 
Pierwsze kroki

A czy może ktoś rozszyfrować te błędy które mi pokazał komputer 14, 64, 67 bardzo proszę bo nie mogę nigdzie tego znaleźć

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 4 kwietnia 2009, 17:31 
Pierwsze kroki

A czy może ktoś rozszyfrować te błędy które mi pokazał komputer 14, 64, 67 bardzo proszę bo nie mogę nigdzie tego znaleźć

Tytuł:
PostNapisane: 4 kwietnia 2009, 22:10 
Pierwsze kroki

no czujnik jest ok - prędkości obrotowe na każdym kole są jednakowe, czujnik nie wykazuje błędu. Problem z wyciągięciem był, ale troszkę tylko podwżyłem od dołu raczej niczego nie pogniotłem no i tylko wkrętakim to robiłem- jakoś bez łyżki się udało ;)
Zastanawiałem sie też czy to nie jakieś zabrudzenie, ale jak to wyczyścić - trzeba demontować tarcze i łożysko?

czarny 349 - niestety po nr. błędów nie pomogę, kolega sprawdzał mi abs na KTS-ie, tam wyskakują nr błędów i od razu nazwy ;)

Tytuł:
PostNapisane: 6 kwietnia 2009, 14:46 
Pierwsze kroki

no samemu to chyba nie będzie mi sie chciało zdejmowac łożyska - może zna ktoś dobrego magika od BMW w koszalinie?
:kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 9 kwietnia 2009, 09:14 
Pierwsze kroki

no jestem wstępnie umówiony na naprawę po świętach :hyhy:
Ciekawe czy trzeba bezie wymieniać łożysko - powiadomię jak już się z tym uporam! ;)

Tytuł:
PostNapisane: 5 maja 2009, 09:38 
Pierwsze kroki

dzień kolejnych walk z ABS i ASC :kwasny: pojeździłem po znawcach marki i dowiedziałem się że problem może się pojawiać nawet jak wymienię czujnik na orginalny simensa i nawet jak założe nowe łożysko - a łożysko mam napewno uszkodzone bo jak podważyłem czujnik to już się uszkodził - jakieś niby czułe bardzo G! Jednen miał taki problem u siebie i nic nie pomagały wymiany czujników na simensowskie. Poradzili mi abym kupił całą zwrotnicę od używanego auta, razem z czujnikiem i zamontował całość. Udało mi się kupić wszystko w okazyjnej cenie, ale zwrotnica była powalona młotem i jakoś nie widziała mi się w mojej furze taka! Kazałem wymontować mechaniorowi tylko łożysko i wstawić je do mojego auta.
Niestety po założeniu wyskakuje mi taki sam błąd z wieńcem zębatym i koło hamuje :zalamany: - być może znowu uszkodził się wienic zębaty. Mechanior mówi że też może to być błąd kompa od ABS i ASC.
Na razie mam w planach jeszcze włożyć czujnik ABS simensa zamiast MG i zobaczyć co będzie!
Na razie tyle z pola WALKI!!

Tytuł:
PostNapisane: 5 maja 2009, 11:51 
Pierwsze kroki

witaj z mojej strony mogę ci dać jedną podpowiedź ponieważ niedawno także wymieniałem czujnik również zamiennik na początku były problemy bo nie pracował poprawnie na kompie wywalało to samo co u ciebie rozwiązanie było banalnie proste jednak nie ja wykryłem co było nie tak. jeden z mechaników spostrzegł że czujnik wchodzi nie do końca w tą "kostkę" delikatnie zeszlifował wnętrze tego czujnika o 1 lub 2 mm od tego czasu czujnik pracuje idealnie. Może i u Ciebie jest tak samo niestety to są zamienniki

Tytuł:
PostNapisane: 5 maja 2009, 14:16 
Pierwsze kroki

dzięki za podpowiedź - zobacze i to skoro u ciebie taki był problem!
PS. U mnie wyskakuje
WIENIEC ZĘBATY
Błąd ilości zębów
miałeś tak samo? :(

Tytuł:
PostNapisane: 5 maja 2009, 14:17 
Pierwsze kroki

dzięki za podpowiedź - zobacze i to skoro u ciebie taki był problem!
PS. U mnie wyskakuje
WIENIEC ZĘBATY
Błąd ilości zębów
miałeś tak samo? :(

Tytuł:
PostNapisane: 6 maja 2009, 21:07 
Pierwsze kroki

Wojna z ABS/ASC wygrana!! :D Wszystko działa cacy;)
czyli reasumując - w moim przypadku - wymieniłem łożysko z wieńcem zębatym i wymieniłem czujnik na orginalnego siemensa i wszystko pyka bez zarzutu!!
A już mnie mechaniory wysyłały do Łodzi na naprawę komputera ;)
I coś mi się wydaje że wieniec zębaty na łożysku nie był uszkodzony, a system wariował ze względu na czujnik - mimo że nowy, to jednak zamiennik :kwasny: nie sprawdził się :zly:
pozatym jak go wyjąłem to był uszkodzony mechanicznie - ciekawe czy mechanior podczas zakładania uszkodził (chyba nie był taki tępy żeby go nie wyjąć przy zakładaniu łozyska) albo uszkodził sie podczas jazdy - ale mimo tego niby działał :hyhy: a takie problemy były :kwasny:
wg mojej opini - nie kupować zamienników!!
NO ALE HUMOR JUŻ WRÓCIŁ;) furka śmiga w pełni sprawna :hyhy:

ps. dzięki wszystkim za pomocne posty :D :D

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1