BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 17:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Pytanie z cyklu "felgi"-again ;)
PostNapisane: 7 maja 2009, 15:32 
Przyjaciel forum

Moje BMW: VW
Kod silnika: tsi
Znowu ja z pytankiem ;) .Wiec tak,dotz mugello odchodzą w niepamiec,raczej nie beda pasowaly do lekkiego germana ktory bym chcial zafundowac compiemu :) 18" raczej tez nie wchodza juz w gre(zmienie samochod to zmienie tez felgi,teraz jest compact i felgi tez beda pod compacta :D )no i tak szukam,szukam i wybor łatwy nie jest,ale....chyba znalazlem :hurra: Dz1,ale poszukam jeszcze wrd mesh(czy ktos widzial je gdzies na sprzedaz?)

http://www.dz-exklusiv.de/languages/en/ ... &tracking=

Wiec jesli sie zdecyduje na te DZ,to potrzebuje pomocy,tzn niewiem jak to rozmiarowo dobrac zeby wyszedl z tego lekki german.Wiem,wiem-->gleba :) Z przodu chce zmienic springi na weiteca-35 i amorki do tego(jakie najlepiej dobrac??)Z tylu tylko springi,zobaczymy,ale najpierw felgi.A wiec tak:z przodu myslalem o gumach 215/40,felgi 8,5J/17"(no i jakie et,15 czy 30?),na tyl myslalem o gumach 225/40 ewentualnie 235,no a felgi....hmmm,wlasnie..8,5J z et 15,czy et 30??,a moze 10J z gumami 245 i et 30??(hehe to juz extreme).
Czy przy et 15 z przodu nic by nie tarlo?a jak by bylo z tylu?I jak by to wygladalo z et 30 we wszystkich kolach,czy ktos ma jakies fotki?
PS.wiem ze ktos napisze ze o tym juz bylo,albo ze do e36 to max et 30-35,ale pisze bo juz :21: i mam nadzieje ze mi ktos pomoze i wkoncu zamowie te felgi.
PS2.ja mysle o przodzie z et30,tylko ten tył :23:(tez 30?)
tu fotki coupe z tymi felgami:
http://www.bmw-syndikat.de/bmwsyndikatf ... C_ID=12885
a tu compacta,tylko z podobnymi-wrd mesh:
http://www.bmw-syndikat.de/bmwsyndikatf ... IC_ID=3665

Z gory dzieki za pomoc....i za cierpliwosc ;).No,to by bylo na tyle(chyba ze znajde wrd mesh i pojawie sie z nastepna seria pytan ;) ;) ;) )[glow=orange][/glow][glow=red][/glow]

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2009, 16:00 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E36i Compact
Kod silnika: M43
jeżeli mogę zasugerować to ja bym osobiście ,wybrał felgi z tej fotki

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2009, 16:14 
Przyjaciel forum

ET15 to za malo dla E36.

Napisz mi jakie masz teraz felgi (przod, tyl) - potrzebuje srednice, szerokosc, ET - powiem Ci ile potrzebujesz wzgledem tych felg miejsca na

17x8.5 ET30 przod
17x8.5 ET30 tyl / lub 17x10 ET30 tyl

pomierzysz sobie wszystko i sam ocenisz czy zmieszcza sie czy nie.

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2009, 19:02 
Przyjaciel forum

Humi9 napisał(a):
jeżeli mogę zasugerować to ja bym osobiście ,wybrał felgi z tej fotki

no to wlasnie sa dz1,te ktore bym chcial kupic :) ,wrd mesh sa bardzo podobne,prawie takie same(choc dla mnie troche ladniejsze),ale ciezko je znalezc i sa drozsze :kwasny:

Vermilion napisał(a):
Napisz mi jakie masz teraz felgi (przod, tyl) - potrzebuje srednice, szerokosc, ET - powiem Ci ile potrzebujesz wzgledem tych felg miejsca na

17x8.5 ET30 przod
17x8.5 ET30 tyl / lub 17x10 ET30 tyl

pomierzysz sobie wszystko i sam ocenisz czy zmieszcza sie czy nie.

no tylko ze z tym to troche problem,bo nie mam mozliwosci pomierzenia tego :( (nie ma mnie w kraju).Teraz auto jest u lakiernika,bo dostalem juz progi i chcialem felgi tez juz zamowic,zeby wszystko juz bylo jak przyjade,a nie marnowac potem czas na czekanie.
felgi sa teraz oryginalne 15",chyba to jest to:
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=36&fg=15
a opony mam 205/60/15 na wszystkich 4 kolach
Mi sie wydaje ze te 17x8,5 et 30 byloby ok,ale musze byc pewny,zeby je zamowic.
Z gory dzieki za zainteresowanie i pomoc :39:

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2009, 20:16 
Przyjaciel forum

Zobacz ostatnia odpowiedz tutaj

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=46850

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2009, 21:01 
Przyjaciel forum

Vermilion napisał(a):
Zobacz ostatnia odpowiedz tutaj

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=46850

czyli jak bede mial opony 215 z przodu i 225 z tylu to powinno byc ok :hurra: .Tylko ze ja bym kupil z et 30,a Pawel ma w coupe et 35(ale felge szersza wiec chyba by sie zrownalo).
A wedluch twoich przeliczen to te 8,5 j z et 30 by weszlo bez problemow,na wszystkie kola?Bo chodzi o to,ze felgi zamawialbym z niemiec i nie mam zadnej mozliwosci przymiarki,a jak przyjade do PL to juz by czekaly i byloby po fakcie gdyby sie okazalo,ze cos nie lezy.
Thanx

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2009, 21:31 
Przyjaciel forum

luk3er napisał(a):
czyli jak bede mial opony 215 z przodu i 225 z tylu to powinno byc ok :hurra: .Tylko ze ja bym kupil z et 30,a Pawel ma w coupe et 35(ale felge szersza wiec chyba by sie zrownalo).

Tak wygladaloby to podobnie, jest 2mm roznicy pomiedzy tymi felgami.

luk3er napisał(a):
A wedluch twoich przeliczen to te 8,5 j z et 30 by weszlo bez problemow,na wszystkie kola?Bo chodzi o to,ze felgi zamawialbym z niemiec i nie mam zadnej mozliwosci przymiarki,a jak przyjade do PL to juz by czekaly i byloby po fakcie gdyby sie okazalo,ze cos nie lezy.
Thanx

Na Twoim miejscu poczekalbym i wszystko dokladnie zmierzyl ;)

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2009, 21:40 
Uzależniony od forum :)

W seryjnych nadkolach przy dobrych kątach, oponach i glebie wchodzi na maxa 8,5 ET13 z przodu i 9" ET35 z tyłu :) opona 215/40/17

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2009, 22:17 
Przyjaciel forum

Sylwek_ch napisał(a):
W seryjnych nadkolach przy dobrych kątach wchodzi na maxa 8,5 ET13 z przodu i 9" ET35 z tyłu

no to powinno wejsc,na styk,ale musi :)
Vermilion napisał(a):
Na Twoim miejscu poczekalbym i wszystko dokladnie zmierzyl

wiem,ze to najlepsze wyjscie ;) ,ale bede w PL tylko ok 2,5 tyg i pierwszy tydzien chce przeznaczyc na zrobienie autka na cacy :D(tj.caly serwis,amorki,springi,polerka no i te koleczka),a w drugi tydzien krotkie wakacje z compim nad morze i musi byc wszystko gotowe.A gdybym poczekal,to caly pobyt w PL spedzilbym pewnie na czekaniu na felgi i byloby.......zero satysfakcji z moich wakacji :/ ,a tak urlop,sloneczko,compi na lsniacych koleczkach \:D/ :) sam wiesz.

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2009, 17:44 
Przyjaciel forum

No to jak chłopaki,wejdzie te 8,5 x 17 et30,nie bedzie trzec z tylu?,bo tak czekam z tym zamawianiem felg,a szczerze to nie jestem w 100% pewny po tych odpowiedziach :niepewny: ;)

PS.pod opisem i wymiarami tych felg pisze jeszcze: Betttiefe ca. 7,3cm
Co to oznacza?

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2009, 21:01 

luk3er napisał(a):
No to jak chłopaki,wejdzie te 8,5 x 17 et30,nie bedzie trzec z tylu?,bo tak czekam z tym zamawianiem felg,a szczerze to nie jestem w 100% pewny po tych odpowiedziach :niepewny: ;)

wejdą, ale opona będzie musiała być 215/40/17 ;) szersze mogą trzeć po nadkolach
Obrazek

tu porównanie mojego aktualnego setupu w tym co chcesz kupić. Wychodzi na to że od wewnątrz odległość jest taka jak normalnej fabrycznej felgi, a na zewnątrz brakująca szrokość, której fabryka poskąpiła

Tytuł:
PostNapisane: 11 maja 2009, 18:24 
Przyjaciel forum

Sylwek_ch napisał(a):
wejdą, ale opona będzie musiała być 215/40/17 ;) szersze mogą trzeć po nadkolach...

:) no i na taka odpowiedz czekalem ;) dzieki Sylwek za konkret,plusik za to :ok: wczesniej szperalem w innym kalkulatorze,ale nie bardzo sie moglem polapac,ten twoj ok.
No to falgi zamawiam,bedzie ostro :hyhy: ;) :)
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2009, 11:22 
Przyjaciel forum

:szok: o co znalazlem na ebay'u
http://cgi.ebay.pl/BMW-Kreuzspeiche-17- ... uto_Felgen?
:padam: ,kurcze gdyby nie to et.... :oczami: :(

Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2009, 13:21 

luk3er napisał(a):
:szok: o co znalazlem na ebay'u

ja mam takie, leżą w garażu i się polerują powoli :hihi: 8X17 ET20 podchodzi pod e36 bardzo ładnie :)

Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2009, 18:00 
Przyjaciel forum

Sylwek_ch napisał(a):
ja mam takie, leżą w garażu i się polerują powoli 8X17 ET20 podchodzi pod e36 bardzo ładnie

to wejdzie ci to bez problemu z et20 :zdziwko: ,czy bedziesz poszerzal nadkola?hmm....
to teraz mam dylemat :( ,bo niewiem ktore zamowic,czy te dz1-brand new ze sklepu 8,5x17 et30 za 900 eur.,czy te bbs uzywane(ale piekne,no) 8x17 et20 za 950 eur.......f :cenzura: k,co proponujesz,ktore by lepiej do compacta pasowaly?
Obrazek czy Obrazek
:23:
niewiem jakby te bbs sie na compim prezentowaly,a te dz1 to podobnie do tych:
Obrazek Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2009, 18:12 

luk3er, to nie zrozumiałem cię trochę :zawstydzony: Jak chcesz germańca, to bierz 8,5 ale ET 15 :super:

te RC z tej aukcji to jakieś drogie :-k na allegro raz za 800 były :hyhy: A tak po polerce, w podobnym stanie to do 2 tys złotych znajdziesz :ok: Nadkoli nie trzeba ruszać pod nie :)

Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2009, 19:31 
Przyjaciel forum

No tak,ale do et15 nadkola musialbym ruszac,a nie chce tego robic narazie.A ja chce takiego "lekkiego" zrobic i mysle,ze na tych 8,5 z et30 az tak zle by to nie wygladalo,bo ten rant w tych dz1 tez swoje robi(taka mam nadzieje,no i podoba mi sie wlasnie ten styl rantu) ;) No i tak,jakby mnie kiedys ochota nabrala(na ruszanie nadkoli tez) ;) to zawsze jakies dystanse bym mogl dolozyc i bardziej bym sie do germana zblizyl.Gdzies tu widzialem w e36 coupe
kersher/bbs 9x17 z et35 i wygladalo to niezle :ok: ,to mysle ze 8,5 z et30 byloby podobnie i o takie cos mi chodz :) .
A jeszcze gdybym kupil te dz1 to mam w glowie cos takiego
Obrazek
ale to juz nie orginalnie(bo 1 srubka w zlotym kosztuje 1,5 euro,a potrzebowalbym 142 :kwasny: ),tylko dawalbym je gdzies do zlocenia :)(ale narazie,to moje pomysly i nic nie mowie,zeby nie zapeszyc ;) ).Jak ty widzisz moja wizje :oczami: i co myslisz o tych felgach dz1 ;)

Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2009, 19:54 

luk3er napisał(a):
No tak,ale do et15 nadkola musialbym ruszac,a nie chce tego robic narazie

8,5 ET 15 wchodzi w serię z oponą 205/40 :hyhy: ale z tyłu musi być twardy zawias
Obrazek

dokładnie tak to wygląda. Oczywiście gleba musi być ;)

Ale et30 też będzie dobre i na pewno ładniejsze od serii :) Jak nie chcesz stresów to zakładaj et30 i 215/40/17 oponkę

luk3er napisał(a):
co myslisz o tych felgach dz1 ;)

bardzo ładne :cool:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1