BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 czerwca 2025, 05:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] [320d] po lifcie, egr odma itd . zmiany nie wiele dały
PostNapisane: 19 kwietnia 2009, 20:26 
Forumowicz

Witam, ostatnio wydaje mi się że moje autko jest słabsze ...............poczytałem pomyślałem i zabrałem się do pracy

czyszczenie czujników od egr i turbiny ( wyglądają identycznie )
czyszczenie zaworu egr
wymiana odmy
wymina filtra powietrza
wymiana wężyka ( zawór egr < - >czujnik )

Efekty :

czujnik od turbiny nie był mocno zabrudzony , wyczyściłem go acetonem i patyczkiem do uszu

EFEKT --------------- > poza satyswakcją wyczszczenia chyba żaden :zdziwko: ( aktualizacja : lekka apoprawa )

czujnik od egr również nie był mocno zabrudzony czyszczenie tak samo ( aceto i patyczek )

EFEKT --------------- > poza satyswakcją wyczyszczenia chyba żaden :zdziwko: ( aktualizacja : lekka poprawa)

zawór egr tu kolega zawór zaskoczył mnie strasznie !! ilość nagaru była masakryczna , jakieś 1,5 centymetra ......... czyściłem benzyną ekstrakcyjną , rozpuszczalnikiem nitro, wd 40 i oczywiście bez drapania śrubokrętem sie nie obeszło czyszczenie zajeło mi 1,5 godziny masakra !! przedewszystkim ten tłoczek nie chciał chodzić dopiero po zastosowaniu metody " nic na siłę wszystko młotkiem " udało się go odblokować włożyłęm w tą rurę metalowy wałeczek i pod naciskiem całego ciała i udeżenia młotkiem dopiero poszło , działa ale żeby go wcisnąć trzeba użyć spoooorej siły !! wydaje mi się że tak ma być ale może się myle pewnie mi podpowiecie , w każdym razie do głowy przyszło mi jedno , skoro nagar był nawet na tym tłoczku to można wyciągnąć jeden wniosek, !! nagar nazbierał sie na nim bo tłoczek nie chodził i teraz kwestia tego czy nie chodził bo już było tyle nagaru czy ni echodził bo zwyczajnie padł czujnik od egr ....... tego juz niestety nie wiem , nie umiem sprawdzić czy ten czujnik egr działa - jakaś podpowiedź ??
(aktualizacja : po miesiącu ponowani ewykręciłem zawór EGR i tłoczek chodzi bardzo dobrze - wniosek jeden " działa " )

EFEKT --------- > taki sam jak poprzednio , czyli satyswakcja wyczyszczenia ( aktualizacja ; lekka poprawa)

odma odmę kupiłem nową , zamiast filtra teraz jest taki separatorek.................. filtr był w kiepskim stanie , wymieniłem uszczelki ładnie wszystko spasowałęm poskręcałęm...............

EFEKT ---------- > :D !! pomogło auto nie kopciu już wcale !! nawet przy ostrej jeździe nie ma najmiejszej chmurki dymu ......... idealnie !! POLECAM !! BARDZO POLECAM !!!

filtr powietrza na poprzednim przejechałem już 18 tyś ..... był troche zasyfiony , kupiłem filtr mann ............

EFEKT ----------- > nie zauważyłem zmian no ale raczej się ich nie spodziewałem , normalna wymiana ekspoatacyjna ..........

Ważne nie czyściłem jeszcze kolektora ani też tego filterka/czujnika który jest podobno wpięty w kolektor od strony podszybia................

jak się do tego zabrać i czy to coś może zmienić ?

Narazie można powiedzieć że odma to strzał w 10 reszta pudło :) ( aktualizacja: reszta też sie przydała ) ale przygotowuje auto do chipa więc robota nie poszła na marnę :) sory że sie tak rozpisałem

AHA i chyba troszke mniej pali , jade dzis do gdańska to sprawdzę . [/b]

Ostatnio edytowano 7 maja 2009, 20:25 przez Elerro, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwietnia 2009, 09:11 
Zacna persona forum

co do odmy to tu czytalem ze ten separatorek jest do kitu - sam wymienilem kpl odme 34 euro i w niemczech nie sprzedaja tego separatorka wiec mysle ze to nasz polski wynalazek -oby dobry

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwietnia 2009, 16:52 
Forumowicz

Witam, przejachałem się dziś do Gdańska 120 km w jedną stronę wieć w dwie strony 240 i uwaga :

Spalanie spadło:

do Gdańsa jechałem spokojnie 90 -120 km/h bez większych zrywów

SPALANIE ( TERAZ UWAGA ) ------- > 4,3 L

z Gdańska do Kwidzyna 140 - 180 km/h sporo wyprzedzania itp

SPALANIE -------------- > 5,1 L

Więc jakaś to zmiana jest :)

pojeżdże pare dni po mieście to napisze co i jak .....................

Tytuł:
PostNapisane: 6 maja 2009, 14:39 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e91 320d
Kod silnika: M47N2
Garaż: domowy
ellero a tobe wedlog kompa czy dystrybutora bo mi na kompie pokazuje 4.7-4.9 a wrzeczywistosci 7 i szukam przyczyny

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2009, 20:20 
Forumowicz

wedłóg dystrybutora ;] , jak przejedziesz 80 km spokojnie komp bedzie ci pokazywał 4,7 a na ostanie 20 km dasz buta !!!!!!!!!! to komp nie zdąży dobrze zaktualizować spalania i w żeczywistości spalisz więcej .............. ale jeżeli przejedziesz te 100 km równym tempem i komp pomyli się o więcej niż jakieś 0.5 - 0.8 litra to dziwna sprawa

ps 7 litrów to ja spalam w mieście , choć bywa że nawet mniej ..............

może tankuj na innej stacji ? :dontgetit:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1