BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 21 czerwca 2025, 14:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E 39] centralny zamek
PostNapisane: 25 maja 2009, 20:52 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e63 645Ci
Kod silnika: N62
Kupiłem samochód jakiś tydzień temu i jedna rzecz mnie ciągle denerwuje to, że od sprzedającego otrzymałem trzy kluczyki dwa takie z podświetleniem i jeden serwisowy, który używam ciągle (czyli nie mam centralnego zamka z pilota). Te zwykłe dwa są wyrobione i cieżko jest nimi otworzyć drzwi, wiec pojechałem do serwisu BMW w Olsztynie, żeby zamówic kluczyk i tu jest dylemat, koleś powiedział, że prawdobodobnie powinienem mieć centralny zamek na pilota, ale nie jest dokońca pewny. Koszt zwykłego klucza to 230 zł, a takiego z pilotem 640. Chciałem początkowo kupić jakiś alarm i założyć central z pilota, ale wolałbym orginalny klucz BMW i tu pytanie do was jak sprawdzić czy mam centralny z pilota czy nie było tego w wyposazeniu auta? BMW 528 jest z roku 1997 i mam raczej dosyć bogate wyposażenie tylko ten centralny mnie ciagle draźni. Mam domykanie szyb i szyberdachu ale z kluczyka.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 25 maja 2009, 21:00 
Forumowicz

Moje BMW: 728i Sport
Raczej powiniene

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 25 maja 2009, 21:05 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
celi, jeżeli masz domykanie szyb z kluczyka to i centralny powinien się z kluczyka zamykać. Może warto na nowo zakodować kluczyki które posiadasz. Bywa że po odpięciu zasilania (akumulatora) moduł zamka gubi kody kluczyków i dlatego nie działa centralny.

Tytuł:
PostNapisane: 25 maja 2009, 21:08 
Forumowicz

Moje BMW: E39 530D
wstaw zdjecie kluczyka ale raczej powinienes miec

Tytuł:
PostNapisane: 25 maja 2009, 21:13 
Pierwsze kroki

Tylko, że centralny działa ale tylko w zamku mechanicznie, nie posiadam, żadnego kluczyka z pilotem, żeby był centralny, nie mam pojęcia czy powinien być jeszcze jeden klucz z otwieraniem centralnego z pilota, więc chce zamówić taki klucz, ale wyczytałem ze wszystkie e39 nie miały centralnego z pilota i koleś z serwisu również nie mógł mi odpowiedzieć czy na 100% mam centralny z pilota. Wiec sie pytam jak sprawdzić czy mam w wyposazeniu coś co jest odpowiedzialne za centralny i jak sprawdzić czy ma funkcje otwierani z pilota orginalnego i go nie dostałem od sprzedającego czy poprosty jest to wersja z centarlnym ale bez pilota.

Kluczyk jest taki zwykły i w środku ma tylko przycisk do podświetlenia nic więcej, a zdjęcia nie mam możliwości wstawienia teraz, jutro spróbuje

Ostatnio edytowano 25 maja 2009, 21:16 przez celi, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 25 maja 2009, 21:15 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
celi, tu masz opis kodowania kluczyka:
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=22461
Lub inny opis z Autodaty.
"Kodowanie kluczyka (inicjalizacja pilota) w przypadku, gdy wymiana baterii w kluczyku trwała dluzej niż 1 min - cop spowodowało rozkodowanie kluczyka- obowiązuje rownież przed użyciem nowego nadajnika (kiedy np. poprzedni miał usterkę):
1. Wsiasc do samochodu i zamknac drzwi
2. Wlozyc kluczyk do stacyjki i przekrecic na pozycje nr1 (zapala sie kontrolka AIRBAG) maxymalnie na 5 sek. i wyjac kluczyk z powrotem
3. Nacisnac i przytrzymac przycisk otwierania. Nie puszczajac tego przycisku nacisnac krotko, trzykrotnie w ciagu 10 sek przycisk zamykania
4. Puscic przycisk otwierania jesli proba sie udala to centralny zamknie sie i otworzy zaraz.

W razie braku reakcji centralnego ryglowania trzeba ponownie przeprowadzić inicjalizacje pilota.
Jeżeli posiadacie inne kluczyki z pilotem (łącznie do 4 szt. do tego auta!!), trzeba je równiez inicjalizować, każdy w ciągu 30 sekund po poprzednim. Nie wolno przy tym poruszyć zamka kierownicy!! "

P.S czyli cały misterny plan w pi..du :D Jeżeli auto nie ma immobilizera to kup sobie na allegro taki zestaw ze kluczykiem scyzorykiem do BMW zamontuj i po problemie.

Tytuł:
PostNapisane: 25 maja 2009, 21:20 
Pierwsze kroki

Tylko, że nie posiadam kluczyka z funkcją pilota, a moje pytanie jest jak sprawdzić czy w wyposażeniu samochodu powinienem mieć centralny z pilota czy centralny mechaniczny, bo nie wiem jaki kluczyk zamówić.
Mam imobilajzer, wogóle zależy mi zeby mieć orginalny central z pilota jezeli byłaby taka możliwość, a alarm z centralnym jakiejs innej firmy z allegro to zawsze mozna załozyc w moim przypaku to by była ostateczność.

Tytuł:
PostNapisane: 26 maja 2009, 20:53 
Pierwsze kroki

Czy naprawde nikt nie wie jak sprawdzić ten centralny zamek?

Tytuł:
PostNapisane: 26 maja 2009, 20:58 
Forumowicz

Moje BMW: E39 530D
sluchaj lepiejdobzee ze glupot nie pisza i cie w blad nie wprowadzaja

Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2009, 15:26 
Forumowicz

Rozkoduj VIN i będziesz wiedział, czy masz, czy nie.

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2009, 11:08 
Pierwsze kroki

win już rozkodowałem i ciągle nie wiadomo czy mam czy nie. W serwisie też vin rozkodowali ale powiedzieli, że po nr vin tego sie nie dowiedzą.

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2009, 15:15 
Forumowicz

Ja mam coś takiego:
S305A REMOTE CONTROL FOR CENTRAL LOCKING Pilot do zamka centralnego
i pilot jest.

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2009, 17:05 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 325iA Cabrio
Kod silnika: M54B25
Garaż: R1200GSA K25, E61 520d LCI
Wszystkie e39 mialy centralny zamek uruchamiany z pilota. Wyglad kluczyka zmienil sie w 2000r. Jesli chcesz to zamawiaj kluczyk w ASO a jak nie to zaloz sobie alarm i masz i pilota i auto dodatkowo zabezpieczone.

BTW

mozesz pokazac zdjecie swojego autka??

Tytuł:
PostNapisane: 31 maja 2009, 09:15 
Pierwsze kroki

wolałbym orginalny pilot w kluczyku do centralnego zamka, żeby mieć pewnosc jutro zajade do ASO BMW w Olsztynie i dam im do sprawdzenia czy jest central z pilota czy go nie ma.
Zdjęcia wkleje w tym tygodniu w odpowiednim miejscu tylko musze zrobić ładną sesje zdjeciową :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1