BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 lipca 2025, 23:45

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] komputer oszukuje spalanie?
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 08:34 
Forumowicz

Moje BMW: E39 530d
Kod silnika: M57
witam! mam problem albo ze wskaznikiem paliwa albo z kompem zalalem 70 litrow paliwa spalanie na kompie wskazuje 8,4 (dodam ze mam maly komp ten z temp, srednim spalaniem i pozostalymi kilometrami do tankowania) przejechane mam 560 km a pozostalych kilometrow do przejechania mam 20
wiec jak bym obliczyl sam to przy zatankowaniu 70l i przejechaniu 580 km wychodzi 12 litrow a nie 8,4
a obliczajac wg spalania z kompa czyli 8,4 to powinienem na baku zrobic jakies 830 km a ze spalania 8,4 wychodzi ze mialem zalane jakies 48 litrow
i teraz gdzie jest problem czy klamie komputer czy wskaźnik fiksuje?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 09:05 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
look4s, z skasowales srednie spalanie po zalaniu baku??

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 09:32 
Pierwsze kroki

wtam mam taki sam model jak ty i nigdy misię nie zdażyło żeby spaliła mi więcej jak
8 litów w jrździe miejskiej ( po warszawace :rotfl: ) ten komputerek zawsze troszkę oszukuje ale nie tyle , mam propozycję odblokuj sobie na szafie możliwośc odczytów serwisowych i tam pokaże ci aktualne średnie spalanie jak nie wiesz jak to zrobić to napisz

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 09:35 
Forumowicz

Santino, pewnie ze tak

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 09:47 
Pierwsze kroki

przekręcasz zapłon w pierwszą pozycję trzymasz prawy cycek na szafie aż pokaże ci wejście w testy masz napewno odblokowane T-1 są to informacje o typu win, info o roku produkcji itp, T-2 tu masz test całej szafy , ( prawy guziol wybierasz testy a lewym zatwierdzasz) od T-3 do T-19 będziesz maił LOC żeby to odblokować zlicz sumę ostatnich pięciu cyfr z nr. WIN i sumę wpisz w T-20 ( w mojej buni tak jest) prawym szukasz t 20 lewy zatwierdzasz i trzymasz aż ci pojawi się określona suma , po odblokowaniu będziesz oprucz jakś kodów serwisowy w poszczególnych T info między innymi , ilość paliwa w zbirnika, temp silnika , temp oleju , ładowanie , chwilowe spalanie itp. miłej zabawy jak będziesz miał problem zadzwoń 661330466 :D

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 09:55 
Forumowicz

Moje BMW: E39 2.5tds E36 1.8is
Kod silnika: M50B25
Ja mam takie same problemy z tym wskazaniem spalania i przebiegiem na pozostałym paliwie. Przykład: wczoraj zalałem a na wskażniku pokazało mi równe 30l zrobiłem jakieś 40km a dziś rano po przekręceniu zapłonu wyszło mi że mam rezerwe i moge zrobić tylko 100 pare km. Po przejechaniu kilku km wskaźnik podniósł się na ok 20l a gdzie reszta? i tak jest za każdym razem :mad: Muszę się sugerować tylko przebiegiem dziennym żeby wiedzieć ile jeszcze moje przejechać od tankowania do tankowania

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 10:26 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Panowie ale te wasze wywody na temat oszukiwania kompa to niezła komedia.
Po pierwsze to tylko bajer mający wskazać orientacyjne spalanie.
Po drugie, jeszcze w żadnym samochodzie nie spotkałem się ze 100% idealnym wskazaniem pomiędzy kompem a rzeczywistością.
Po trzecie, jak byście jechali dotąd aż paliwo w zbiorniku się skończy to odczyt ze możecie przejechać 20km utrzymywałby się jeszcze przez kolejne 100.
Po czwarte, konstrukcja zbiornika powoduje że z rana wskaźnik pokazuje rezerwę, a po przejechaniu kilkunastu km 1/4 zbiornika.
Po piąte poco komu te cyfry, normalny człowiek tankuje samochód jak się lampka rezerwy zapali i jedzie dalej, małe chytruski :) tankują po 20 zł dziennie, bo to wystarcza im na drogę z pracy do domu. Podziwiam takich.

A tak na koniec. Jeżeli będziecie cięgle wachlować pedałem przyspieszenia tak żeby tylko ekonometr jak najmniej się wychylał, to błąd średniego spalania może wynieść nawet kilka litrów na 100km.
Sposób jazdy który pozwoli jeździć normalnie, a zarazem ekonomicznie opisywany był w dziale Paliwa & Spalanie
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=48070
Istnieje też małe prawdopodobieństwo uszkodzenia potencjometru, lub pływaka w zbiorniku.

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 11:06 
Forumowicz

ulinek3, wieczorem bede testowal i jak cos to bede dzwonil :) poki co to wielkie dzieki :D

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, 13:05 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 330i
Kod silnika: M54B30
Panowie a mnei sie wydaje, że co nie którzy mają ustaiwony licznik na pokazywanie spalania w galonach :) gdzie sna forum jest instrukcja jak to przestawic z tego co pamietam jak to keidys robiłem to bardzo proste...

Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2009, 05:31 
Forumowicz

ciag dalszy problemow :( wczoraj zatankowalem 70litrow wszysttko pokasowalem i pozostale kilometry kotre jeszcze moge przejechac na baku to 560 :( cos tu jest nie tak i nie mozliwe zeby tyle palila moja bunia (dodam ze jest to 530d)

Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2009, 07:05 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530d e39
look4s napisał(a):
ciag dalszy problemow :( wczoraj zatankowalem 70litrow wszysttko pokasowalem i pozostale kilometry kotre jeszcze moge przejechac na baku to 560 :( cos tu jest nie tak i nie mozliwe zeby tyle palila moja bunia (dodam ze jest to 530d)

oj tam sie przejmujesz jedziesz pokazuje że trzeba tankować to tankujesz instrukcyjnie 530d na baku robi 950km a rezerwa to 8l i tego sie trzeba trzymać :]

Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2009, 07:50 
Forumowicz

palec216, ostatnio przejechalem niecale 600 na baku :(

Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2009, 08:22 
Forumowicz

Mój rekord w 330xd to 800km do zapalenia się rezerwy czyli wyjechane 55l 90% trasa
Normalnie tak trasa70/30miasto to 600km na 55l robie - trójka ma za mały tan zbiornik straszni mnie to wkurza :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2009, 08:51 
Forumowicz

no to mi cos za duzo pali :(

Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2009, 09:47 
Forumowicz

look4s napisał(a):
no to mi cos za duzo pali :(

To zależy jaką masz ciężką nogę.
Spalanie się powinno sprawdzać tylko w trasie, w mieście są zbyt duże rozbierzności (miasto a miasto),
W trasie mi wskazówka wolniutko schodzi ale w mieście to wydaje mi się że gubie to paliwo gdzieś bokami :hyhy:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1