Odcięcie, chodziło o przerwanie pracy popmy, kórej praca była potrzebna do tylko do hałasu, aletak jak piszesz, w instalacjach po odpaleniu na Pb pompka wyłącza się po jakimś czasie a to z kolei powoduje, że nie pracuje ona ciągle i potrafi się uszkodzić, częściej trzeba zmianiać filtr na pompie a w końcowym efekcie całą pompe. Jeżeli chodzi o błędne myślenie hmmm... jeżeli chodzi o diesla to każdy przy zdrowych zmysłach wie, że na dieslu oszczędności można było się doszukiwać w latach 80 albo jeżdżąc na codzień tirem. W dieslu chodzi raczej o frajde z jazdy, chociaż niektórzy poprostu nie trawią klekota pod maską. Co to za oszczędności w dieslu, skoro cena zakupu np BMW serii 3 o tej sanej mocy tj 143KM wynosi około 10 tyś zł? spalanie w dieslu katalogowo to dokładnie 1,2 l mniej na 100km w porównaniu do silnika benzynowego. Przejeżdżając 50000 tyś km rocznie na benzynie wydajemy przy tym przebiegu rocznie 12095zł a na diesla wydamy 8700zł czyli oszczędzamy 3395zł. Wniosek z tego taki, że aby zwrócił się koszt ceny silnika diesla w porównaniu do benzyny trzeba czekać 3 lata, to troche syzyfowa oszczędność, że tak to nazwę, napewno żaden biznesmen nie kupi więc S klasy czy nowej730d za około 270tyś żeby jakies oszczędności robić

Podobnie jest z gazem. A Sklasy i 730d robią dlatego np że 750i od 730d jest droższa o około 130tyś zł, więc po to robią diesla, że cena niższa o 130 tyś dała różnicę a pakowanie gazu do 750i która kosztuje około 360 tyś(730d około 270tyś zł) żeby pakować instalacje gazową hmmm wybacz ale to jest dziwne myślenie. Nie jestem zwolennikiem ani przeciwnikiem instalacj gazowych. Ale to jest taka polska zasada zastaw sie a postaw sie, kupił dresik serie 7 ale nie stac żeby 20000 km rocznie zrobić, ale tak to jest jak ktoś wyżej s...a niż d...e ma, brutalne ale wybaczcie tak to wygląda

trzeba siły na zamiary brać. Co nie oznacza, że instalacje gazowe to coś złego tylko nie zrozumiała jest polityka oszczędności, bo to żaden interes w takim przypadku kupić 750i za 360 tyś złotówek + instalacja gazowa około 10 tyś złotówek, nie lepiej kupić 740i za 300 tyś zł? nie potrzeba wydawać 60 tyś zł i paprać silnika instalacją gazową i narażać się na utratę gwarancji, osiągi do 0-100 sa gorsze o 0,7 sekundy, spalanie mniejsze o 2 litry... tylko o to mi chodzi
A jeżeli badamy zasadność LPG to ja osobiście nie słyszałem żeby jakakolwiek marka aut zajmowała się produkcją silników spalających LPG. O wyścigach też nie słyszałem gdzie używany jest LPG. NAwet ON zagościła w wyścigach długodystansowych, bo silniki benzynowe to norma. A tak sięprzyjęło, że wyścigi to jeden wielki poligon doświadczalny na którym testowano a później wdrażano do seryjnych modeli aut ABS, ESP ostatnio silniki diesla o LPG narazie nie słychać... Więc trzymajmy się zasady LPG to alternatywa dla silników benzynowych i niższe koszty ale tylko w określonym przypadku.