BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 czerwca 2025, 16:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 6 czerwca 2009, 14:47 
Forumowicz

Niestety duże koło 17" ładnie wygląda ale niestety jest mało praktyczne!!
Na 16" jeździ się o niebo lepiej a to ze względu na wyższy profil opony!
W 525d miałem duże balony i jadąc przes nierówności nawet nie wiedziałem że owe są.
Proponuję dwie rzeczy założyć świerze gumy z dużą ilością bierznika, który będzie "pracował" łyse niestety nie pracują i stare gumy też nie.
Proponuję również na próbę spóścić po 0,3 atm. z kół i zobaczyć czy jest róźnica.
Koledzy mają rację że to opony.
w 330d niestety nie da się wsadzić 16" kół, zimowe mam też 17 ale 205 na 55 i uwierzcie mi nie czuć kolein wcale. Tylko żeby założyć węższe opony musiałbym sprzedać felgi 8" i kupić mniejsze np 7" zastanawiam się czy tak nie zrobić i wtedy pomykać na 205/50/17

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 6 czerwca 2009, 16:08 
Forumowicz

To ja mam 225 i 255 w swojej 320d i nie lata mi po koleinach felgi w rozmiarze 18' i szerokości 8 przód 8,5 tył, w zimę jeżdżę na 16' i po założeniu 18' nie c=odczuwam jakiejś znacznej różnicy może w przyspieszeniu...

Tytuł:
PostNapisane: 24 czerwca 2009, 14:40 
Pierwsze kroki

Biały_79 napisał(a):
Faktem jest że jak sie przesiadłem z mondeo do mojej buni to ten sam problem miałem już myślałem ze auto może przekoszone choć jak kupowałem to było sprawdzane. Koleiny tragedia. Zmieniełem opony i sie poprawiło ale koleiny zawsze czuje nawet te niewielkie. BMW ma bardzo dobre zawieszenia tylko inżynierowie z bawarii chyba nie zakładali jazdy po takich drogach jakie my mamy. Do MB nie porównuj zbytnio bo Mercedes jest raczej nastawiony na komfort jazdy a BMW ma raczej twarde zawieszenie, dwie inne filizofie. Spróbuj może założyć inne opony znaczy innej firmy.Spotkałem się z przypadkiem że mój kolega zminił opony(bez zmiany rozmiaru) i jak miał problemy z jazdą w koleinach to problem zniknął. Zapomniałem dodać że efekt noszenia miałem właśnie na Michelinach. A co do ASO BMW fachowcy dobrzy tylko w wystawianiu faktur :hyhy: zwłaszcza Tłokiński w Łodzi. Partacze!

to ciekawe co piszesz. wlasnie mam micheliny na lato i zime.

bylem na kolejnej geometrii. wyszedl nastepujący kwiatek-jest cos nie tak z katem zwrotnicy, nie wiem czy dobrze zapamietalem-kat wyprzedzenia zwrotnicy czy kat pochylenia zwrotnicy. mechanik stwierdzil ze sa 3 mozliwe przyczyny:
1. krzywa zwrotnica
2. krzywy amortyzator
3. auto po biciu jest zle wyciagniete na kielichu
nie ma mozliwosci sprawdzenia powyzszych bez wymiany tych elementow ponoc.
zaznaczyl ze zadne z powyzszych nie powoduje myszkowania auta po drodze-chociaz nie wierze w to
co Wy na to????

Tytuł:
PostNapisane: 24 czerwca 2009, 14:41 
Pierwsze kroki

Biały_79 napisał(a):
Faktem jest że jak sie przesiadłem z mondeo do mojej buni to ten sam problem miałem już myślałem ze auto może przekoszone choć jak kupowałem to było sprawdzane. Koleiny tragedia. Zmieniełem opony i sie poprawiło ale koleiny zawsze czuje nawet te niewielkie. BMW ma bardzo dobre zawieszenia tylko inżynierowie z bawarii chyba nie zakładali jazdy po takich drogach jakie my mamy. Do MB nie porównuj zbytnio bo Mercedes jest raczej nastawiony na komfort jazdy a BMW ma raczej twarde zawieszenie, dwie inne filizofie. Spróbuj może założyć inne opony znaczy innej firmy.Spotkałem się z przypadkiem że mój kolega zminił opony(bez zmiany rozmiaru) i jak miał problemy z jazdą w koleinach to problem zniknął. Zapomniałem dodać że efekt noszenia miałem właśnie na Michelinach. A co do ASO BMW fachowcy dobrzy tylko w wystawianiu faktur :hyhy: zwłaszcza Tłokiński w Łodzi. Partacze!

to ciekawe co piszesz. wlasnie mam micheliny na lato i zime.

bylem na kolejnej geometrii. wyszedl nastepujący kwiatek-jest cos nie tak z katem zwrotnicy, nie wiem czy dobrze zapamietalem-kat wyprzedzenia zwrotnicy czy kat pochylenia zwrotnicy. mechanik stwierdzil ze sa 3 mozliwe przyczyny:
1. krzywa zwrotnica
2. krzywy amortyzator
3. auto po biciu jest zle wyciagniete na kielichu
nie ma mozliwosci sprawdzenia powyzszych bez wymiany tych elementow ponoc.
zaznaczyl ze zadne z powyzszych nie powoduje myszkowania auta po drodze-chociaz nie wierze w to
co Wy na to????

Tytuł:
PostNapisane: 24 czerwca 2009, 15:03 
Pierwsze kroki

kolego mam ten sam problem co ty!! mecze sie z tym cholernym głównem juz pol roku, wymienilem juz praktycznie wszystko co szlo a on nadal lata. wszyscy mi wmawiaja ze to wina opon duzych felg itp chociaz jezdze na standardowych dla bmw x5 19. kumpel ma indentyczna x5 na takich felgach i jezdi sie idealnie. jade jutro wymienic przednie amortyzatory- tylko ich jeszcze nie wymienialem jak to nic nie pomoze to z warsztatu jade prosto na drzewo!!!!!!! do serwisu lepiej nie jedz- zostawilem u nich w przeciągu pół roku cos kolo 20tys i ku..... na koncu stwierdzili ze ten typ tak ma- zabic to malo!!!!!! pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 25 czerwca 2009, 09:54 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: m52TUb28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 5#p1437255
Stara Galeria .
Witam I ja się dołącze do tego postu ponieważ i u mnie lata . Mam BMW e36 320i , jeżdżę na Oponach Bridgestone Sport ... (coś tam) 225/50 v92 na 16 calowych felgach . I mam problem z prowadzeniem , tyle ze rok temu autko jeździło lepiej niż teraz , Fakt że od opon lata na dziurach lecz prowadziło się świetnie . teraz prowadzi się gorzej i to stało się nagle luzów nie mam , wymienione amortyzatory Drążki stabilizatory wahacze wszystko co możliwe ale jest gorzej po dziurach ledwo co mogę utrzymać kierownice ... i mam konkretnie pytanie co do Wspomagania ( Maglownicy ) Czy może mieć ona luz ? jeśli tak to jak to zlikwidować ? przyznam ze od czasu do czasu kiedy kręcę kolami jak stoję słychać stukot ale nie ciągle . Proszę o Pomoc !!

Tytuł:
PostNapisane: 25 czerwca 2009, 09:55 
Forumowicz

Stara Galeria .
Witam I ja się dołącze do tego postu ponieważ i u mnie lata . Mam BMW e36 320i , jeżdżę na Oponach Bridgestone Sport ... (coś tam) 225/50 v92 na 16 calowych felgach . I mam problem z prowadzeniem , tyle ze rok temu autko jeździło lepiej niż teraz , Fakt że od opon lata na dziurach lecz prowadziło się świetnie . teraz prowadzi się gorzej i to stało się nagle luzów nie mam , wymienione amortyzatory Drążki stabilizatory wahacze wszystko co możliwe ale jest gorzej po dziurach ledwo co mogę utrzymać kierownice ... i mam konkretnie pytanie co do Wspomagania ( Maglownicy ) Czy może mieć ona luz ? jeśli tak to jak to zlikwidować ? przyznam ze od czasu do czasu kiedy kręcę kolami jak stoję słychać stukot ale nie ciągle . Proszę o Pomoc !!

Tytuł:
PostNapisane: 25 czerwca 2009, 09:56 
Forumowicz

Stara Galeria .

Tytuł:
PostNapisane: 25 czerwca 2009, 14:00 
Pierwsze kroki

Witam. I ja również się dołącze do tego problemu bo jezdze e36 318tds i auto rowniez mi lata gdy wjade w koleiny albo na nierownej nawierzchnii. jezdze na 205/45/16. jeden z mechanikow stwierdzil ze to wina "gumotuleji", łącznik stabilizatora i ewentualnie zbyt szerokie opony i lekko zjechany bieznik...

Tytuł:
PostNapisane: 25 czerwca 2009, 14:00 
Pierwsze kroki

Witam. I ja również się dołącze do tego problemu bo jezdze e36 318tds i auto rowniez mi lata gdy wjade w koleiny albo na nierownej nawierzchnii. jezdze na 205/45/16. jeden z mechanikow stwierdzil ze to wina "gumotuleji", łącznik stabilizatora i ewentualnie zbyt szerokie opony i lekko zjechany bieznik...

Tytuł:
PostNapisane: 25 czerwca 2009, 14:02 
Pierwsze kroki

Tytuł:
PostNapisane: 25 czerwca 2009, 14:02 
Pierwsze kroki

Tytuł: koliba
PostNapisane: 7 lipca 2009, 15:16 
Pierwsze kroki

witam mam e 46 320d jezdze autkiem pol roku po zakupie smigal jak nalezy az do czasu kiedy zaczelo nim rzucac po koleinach i nierownosciach wymienilem przednie wchacze wraz z tulejami marna poprawa amory mam na 65% felgi 16 juz mi rece opadaja sprawdzane mialem zawieszenie tylne mowia ze ok jak sie cos nie wyjasni sprzedaje choc z bolem serca myslamem ze juz z marki nie zrezygnuje ale lepiej sie jezdzi poldkiem po dziurach pozdrawiam

Tytuł: koliba
PostNapisane: 7 lipca 2009, 15:16 
Pierwsze kroki

witam mam e 46 320d jezdze autkiem pol roku po zakupie smigal jak nalezy az do czasu kiedy zaczelo nim rzucac po koleinach i nierownosciach wymienilem przednie wchacze wraz z tulejami marna poprawa amory mam na 65% felgi 16 juz mi rece opadaja sprawdzane mialem zawieszenie tylne mowia ze ok jak sie cos nie wyjasni sprzedaje choc z bolem serca myslamem ze juz z marki nie zrezygnuje ale lepiej sie jezdzi poldkiem po dziurach pozdrawiam

Tytuł: Re: [E46] 320dChodzi po drodze-musze non stop kontrować POMOCY!!
PostNapisane: 27 marca 2010, 13:49 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320d
Kod silnika: M47
Panowie i panie, przyczyn może być kilka...

1) Najważniejszą którą nikt nie poruszył jest krzyżak kolumny kierowniczej, jeśli na nim znajduje się luz (może on być nawet nie słyszalny) autem będzie rzucać po całej drodze gdy będzie wpadać nawet w delikatne nierówności przy większych prędkościach 80-160 km/h

2) Luzy na maglownicy - koszt regeneracji około 450zł

3) Sworznie na wahaczach, tuleje, końcówki drążków kierowniczych

4) Krzywy amortyzator,

5) Nieumiejętnie ustawiona zbierzność ( tylna i przednia oś ) kąt pochylenia kół

Borykałem się z tym problemem, lecz wymiana krzyżaka odrazu wyeliminowała opisywany problem.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1