BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 22 sierpnia 2025, 01:18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 320d, brak mocy
PostNapisane: 29 czerwca 2009, 23:30 
Pierwsze kroki

Witam

Miałem dziurawy tłumik przed katalizatorem, wszystko było ok tylko spaliny leciały do srodka samochodu :) Więc postanowiłem pospawać...

na drugi dzień po spawaniu zobaczyłem ze zabrakło mi mocy :) na trasie ledwo wyprzedzałem samochody :) ... teraz czasem wydaje się ze wszystko jest ok a czasem dalej brakuje mocy :) .... czasem przy około 2800 obrotów samochód po prostu zwalnia a wskazówka obrotomierza prawie się zatrzymuje w miejscu i strasznie powoli przyspiesza :) ...myślałem że może przypchany katalizator czy coś...

Wczoraj jechałem w trasę wydawało się wszystko ok a przy 4 biegu odczułem już jakby coś znowu zaczęło być nie tak (mimo ze jechałem spokojnie....) wrzuciłem 5 i dalej spokojnie się rozpędzałem... i 120km/h ... gaz w podłodze i nic więcej nie idzie... dopiero jak wrzuciłem na 4 udało mi się BARDZO powoli nabrać obrotów i na 5 przyspieszyć do około 140-150km/h

dzisiaj pojechałem na komputer... i wyskoczył jakiś chyba jeden błąd z ciśnieniem doładowania, powiedzieli mi że turbina daje ciśnienie ale przy 3tys obrotów ciśnienie spada i prawdopodobnie do wymiany jest regulator ciśnienia doładowania....

No właśnie "PRAWDOPODOBNIE" ... Jak to sprawdzić i co to może jeszcze być? bo z tego co mówili koszt zaworu to około 300-400 zł?

Na wydruku z komputera mam:
Total codes: 001
CODE001:
65 Charge-air-pressure-control

samochód to e46, 320d, 136ps, 2000r.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 30 czerwca 2009, 08:13 
Forumowicz

Sprawdz
1. Wężyki podciśnieniowe
2. Elektrozawór turbiny
Jeśli te dwie rzeczy są ok to pozostaje sprawdzić czy łopatki od zmiennej geometrii się nie zapiekły

W tym celu poruszaj przy turbinie cięgnem które z niej wychodzi a dalej idzie do gruszki
Cięgno powinno pracować w zakresie 1,5cm i stawiać opór
Spróbuj moim zdaniem to jest właśnie ten problem,
Tylko dziwi mnie to że ciśnienie spada przy 3000obr jeśli by były zapieczone łopatki to by przeładowywała w górnym zakresie
No ale sprawdz to co napisałem

Tytuł:
PostNapisane: 1 lipca 2009, 13:50 
Pierwsze kroki

ok sprawdze :)
dzieki

jeszcze dodam że z prawej strony z pod drzwi pasażera/z za przedniego koła dmucha ciepłym powietrzem....

Tytuł:
PostNapisane: 1 lipca 2009, 14:24 
Zacna persona forum

Moje BMW: G30 520d M-pakiet
Kod silnika: B47
QsT mialem te same objawy co ty i pojechalem do ASO i okazalo sie ze do wymiany jest regulator cisnienia turbosprezarki, wymienili mi to i autko stalo sie mocniejsze niz przed usterka :) podaje link http://moto.allegro.pl/item669037182_za ... iesel.html

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1