BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 czerwca 2025, 20:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Czy to może być łożysko??
PostNapisane: 2 lipca 2009, 12:11 
Pierwsze kroki

objaw jest taki coś zaj... chrobocze trze w tylnim lewym kole, ściąłem wszytko kilka razy nic nie widać widać tylko jak by zaczęło bardziej tarcze jechać (rant u góry) ale powinno się to dotrzeć przy hamowaniu chyba??, nasila się to najbardziej przy skręcaniu w prawo czyli jak bardziej dociska mi lewa stronę i jak dodaje gazu. Miałem luz na łożysku dociągałem lecz dalej to jest czy może być tak, że już się zajechało łożysko i dalej ma mikro luzy i przy skręcie gdy mi dociska tą stronę to się lekko przechyla piasta z kołem i wtedy haruje, jak podniosę koło nic nie wyczuwam a dalej nie dokręcę po już klucz pękną jak próbowałem więc jest mocno dokręcone, jeśli ktoś ma jakieś sugestie co jeszcze sprawdzić to niech napisze bo ja już nie mam siły :( „lepiej jak się coś rozwali od razu bo przynajmniej wiadomo co wymienić )

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 2 lipca 2009, 12:23 
Zacna persona forum

mysle ze powinienes osluchac to lozysko jesli szum to wymiana

Tytuł:
PostNapisane: 2 lipca 2009, 12:25 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Jeżeli łożysko ma wyrobione bieżnie, lub wytarł się smar i kulki/wałki toczą się na sucho to możesz sobie skręcać piastę do woli, w końcu urwiesz śrubę, lub całkowicie zatrzymasz łożysko (grozi oddzieleniem się koła od reszty pojazdu ;) ).
Jedynym sposobem jest wymiana łożyska.

Tytuł:
PostNapisane: 2 lipca 2009, 12:33 
Pierwsze kroki

czyli stawiacie na łożysko (jak kręcę na sucho kołem to nie słychać łożyska na prostej jak śmigam tak około 90 tez cisza ) tylko przy skręcę i dodawaniu gazu szum i trze coś tak jak pisałem wyżej) a jakie łożyska proponujecie bo to już wymieniałem i długo nie pochodziło a i jeszcze jedno po zakręcenie nowego należy je dociągnąć po jakimś czasie bo to dokręciłem śmigałem dobry rok i nagle luz na nim śruba nie popuściła a jednak dało się dokręcić

Tytuł:
PostNapisane: 2 lipca 2009, 12:40 
Forumowicz

Moje BMW: E60 530xi
Kod silnika: N53
Może kręcisz nie tym kołem? Szum z łożyska przenosi się po karoserii, u mnie do wymiany był tył a słychać było z przodu.

Tytuł:
PostNapisane: 2 lipca 2009, 12:43 
Pierwsze kroki

raczej nie ewidentnie słychać lewy tył, ale sprawdzę wszystkie tak dla pewności :)

oki sprawdzone nic nie słychać na żadnym kole jak kręcę na podnośniku

Tytuł:
PostNapisane: 2 lipca 2009, 13:06 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Cytuj:
(jak kręcę na sucho kołem to nie słychać łożyska na prostej jak śmigam tak około 90 tez cisza ) tylko przy skręcę i dodawaniu gazu szum i trze coś tak jak pisałem wyżej)

Po tym opisie to nasuwa mi się myśl, że:
Podczas skręcania, auto się przechyla, koło zmienia swoje położenie (konstrukcja zawieszenia), dodatkowo dodanie gazu powoduje obsiadanie tyłu auta, a całość tych manewrów może prowadzić do obcierania koło samochodu o nadkole, błotnik itp.
Moje pytanie. Jakie masz koła (rozmiar/szerokość felgi i opony)??
Poruszaj kołem przód-tył jak stoi na ziemi (nie na podnośniku), zaobserwuj czy nie dobija do jakiegoś elementu karoserii.

Tytuł:
PostNapisane: 2 lipca 2009, 13:17 
Pierwsze kroki

nic nie trze o karoserie oponki to 225/50/r16 już 2 sezon śmigają a to zaczęło się dziać jakieś 2 t tygodnie temu już z 4-5 razy koło z ciągałem i nie mogę zlokalizować usterki a strasznie to denerwuje bo to nie jest słyszalne przy samochodzie tylko :( a czasami jest tak ze jak po tych manewrach stanę na prostej i jadę po woli to słyszę taki smyk smyk smyk jak by coś ocierało w miarę kręcenia się koła szczeki nawet poluzowałem aby sie zeszły dalej to samo a pozatym i na nich nic nie widac tylko na tej tarczy tak jak juz pisałem oponkę też sprawdzałem niema żadnych wybuleń a ni nic tego typu

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1