BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 00:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 5 lipca 2009, 09:13 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: 530i
upek, moze ktos napisze chociaz jak zlac stary płyn i gdzie jest drugi odpowietrznik?

autko potrzebne...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 6 lipca 2009, 18:51 
Forumowicz

autko u mechaniora, nie mógł biedak odpowietrzyc, bo jak juz to zrobił i silnik sie nagrzeł to cisnienie wywaliło płyn razem z powietrzen z silnika przez korek, i mchanior stwierdził, ze sie termostat przycina, albo jest całkiem walnięty... wiec woda goraca z silnika wydostaje sie tą rura po prawej stronie co powinno nia wracać schłodzony płyn... a tamta rura co idzie po lewej stronie do dołu chłodnicy jest ledwo ciepła,.... ogrzewanie nie dziala, parownik też sie przycina..... jak o tym myślicie...czy to faktycznie jest wszystko wina tego termostatu...? i czy ktoś z was juz wymieniał go... jak to sie robi....?

Tytuł:
PostNapisane: 7 lipca 2009, 14:40 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Jak wrócę do domu to wrzucę Ci zdjęcia gdzie są te śruby do odpowietrzania :) Jedna jest przy zbiorniczku wyrównaczym a druga o ile dobrze pamiętam gdzieś w okolicy silnika i wiatraka. Tak na wszelki to fotkę podeślę. Niestety nie pamiętam dokładnie jak się odpowietrza układ, ale gdzieś już mi się obił o oczy taki temat z odpowietrzaniem :)

Tytuł:
PostNapisane: 7 lipca 2009, 15:13 
Specjalista

Kod silnika: M52B28
Tego auta nie odpowietrzysz na gorącym i do tego pracującym silniku ;)
Czytałeś może to??
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=49182

Tytuł:
PostNapisane: 7 lipca 2009, 15:15 
Forumowicz

ja_6 napisał(a):
gdzie są te śruby do odpowietrzania

spoko, już wiem, sa dwie jedna jest na chłodnicy koło zbiorniczka a druga jest na wężu to u góry.... na szczęście nie ja to bede raobił tylko mechanior...jak wyżej..powiedziałem mu zeby tez sprawdził. jak sie ma pompa wody bo ponoć ludi szwankować, wiec moze od razu wymieni...

Tytuł:
PostNapisane: 7 lipca 2009, 15:17 
Forumowicz

Toudi napisał(a):
Tego auta nie odpowietrzysz na gorącym i do tego pracującym silniku

no własnie tak powiedziałem mechaniorowi , a on ze ma swoje sposoby i ze pare dni wczesniej wymieniał termostat w 525 tds i własnie tak robił i ze super dziala. nie wiem juz... sam nie wiem ale raczej nie dam rady tego zrobic...choc z opisu to proste sie wydaje..;/

Tytuł:
PostNapisane: 7 lipca 2009, 15:21 
Forumowicz

eddi83 napisał(a):
a on ze ma swoje sposoby i ze pare dni wczesniej wymieniał termostat w 525 tds i własnie tak robił i ze super dziala.
Wynika że mechanik jest mistrzem w swoim rodzaju :D Może się go zgłosi do programu USTERKA :P

Tytuł:
PostNapisane: 7 lipca 2009, 15:24 
Specjalista

Poczytaj tematy z forum, jakie ludzie mają problemy z odpowietrzeniem BMW, sposób który opisałem zawsze się sprawdza w działającym układzie.
Nie wiem co to za fachowiec, ale daj mu jakiegoś Fiata Punto do odpowietrzenia tym jego sposobem, płyn mu wywali z układu po paru minutach pracy silnika.
Ta sam sytuacja jest w BM-kach.
Tyle razy odpowietrzałem te auta bez rozruchu silnika i nigdy nie było problemu, a na pracującym, zawsze.

Tytuł:
PostNapisane: 7 lipca 2009, 15:26 
Forumowicz

ja_6 napisał(a):
Może się go zgłosi do programu USTERKA

no nie strasz mnie :/ najgorsze jest to ze zeby sie dostać do termostatu chciał wyciagac chłodnice..i sie meczył z nia, to zadzwoniłem do kolegi co taki silnik miał..i mówi zeby w żadnym wypadku nie wykręcał chłdnicy do mi klime spusci i ze do termostatu zeby sie dostac to musi visko wykręcić....i ze visko ma lewy gwint...powiedziałem..mu...zobaczymy...[cenzura] juz sie boje chyba do niego pojade patrzyc mu na ręce... ;/

Tytuł:
PostNapisane: 7 lipca 2009, 15:31 
Forumowicz

Toudi napisał(a):
yle razy odpowietrzałem te auta bez rozruchu silnika i nigdy nie było problemu, a na pracującym, zawsze.

jemu sie prawie juz udało niby odpowitrzyc, ale później wywaliło płyn...i on stwierdzil ze to termostat nie sprawny i temu wywaliło, bo ten wąż co idzie z silnika do chłodnicy zimny i mówi ze termostat nie puscił na chłodnice i temu wywaliło tym drugim szlałfem....co idzie do góry chłodnicy...

Toudi, mam prośbe, napisz mi jeszcze raz prosze najdokładniej jak potrafisz krok po kroku jak to dobrze zrobić, ewentualnie kontakt do mnie na gg 12953682

Tytuł:
PostNapisane: 7 lipca 2009, 18:29 
Forumowicz

no i odpowietrzona, ale niestety , chłodnica nieszczelna. kapie z prawej strony, od strony zbiorniczka wyrównawczego, i to tak dość mocno... termostat wymieniony.... teraz musze wymienic chłodnice..i znów koszta... :mad: jak na początek to już mi sie odechciewa.... :dobani:

Tytuł:
PostNapisane: 7 lipca 2009, 22:36 
Forumowicz

No to od ciepła wybrzuszył się zbiorniczek wyrównawczy i się rozszczelnił. Miałem to samo ;] Chłodnica mnie wyszła 425 zł + 50 zł za robociznę. Tylko jak kupujesz nową chłodnicę to popatrz zwłaszcza na korek jak się dokręca, bo możesz mieć tak jak ja. Jak patrzyłem po 100 km to płyn mi uciekał i myślałem już że to uszczelka, a to najprawdopodobniej płyn paruje przez ten zasrany korek ;]
Ale się nie przejmuj :) Z tym że chłodnica siada w E39 to podobno jest normalka :)
Daj znać co i jak z autkiem :)

Tytuł:
PostNapisane: 8 lipca 2009, 04:01 
Forumowicz

ja_6 napisał(a):
Daj znać co i jak z autkiem

jasne, termostat juz kuiłem, koszt 40 pln, chłodnica zamówiona, koszt 365 pln, robocizna, bede wiedzial dzis jak mi poskęca i odpowietrzy..pozdrawiam :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 8 lipca 2009, 09:03 
Specjalista

Piszesz że kapie koło zbiorniczka wyrównawczego. Czy nie pospieszyłeś się z nową chłodnicą??
Tam jest sporo uszczelek które mogły puścić i stąd wyciek.
Mogła paść uszczelka pod zbiorniczkiem nr 3, czujnika poziomu nr 14, lub na korku spustowym nr 9.
Sprawdź te uszczelniacze. ;)
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 10 lipca 2009, 15:52 
Forumowicz

więc ogarnięte koledzy i tak: chłodnica 365 , termostat 40 i za cała robociznę... w tym wymianę x2 odpowietrzanie, i sprawdzenie pompy wody.. zapłaciłem..uwaga ...100 więc wydaje mi sie ze dobry mechanik, na razie wszystko, ok teraz muszę tylko śledzić czy się z płynem nic złego nie dzieje i hulać..pozdrawiam.. :super:

Tytuł:
PostNapisane: 11 lipca 2009, 12:04 
Forumowicz

No to oby z autkiem już było tylko OK :)

P.S. Dzięki za info :)

P.S. A kierunki już patrzyłeś ?? ;>

Tytuł:
PostNapisane: 13 lipca 2009, 19:36 
Pierwsze kroki

ja_6 napisał(a):
No to od ciepła wybrzuszył się zbiorniczek wyrównawczy i się rozszczelnił. Miałem to samo ;] Chłodnica mnie wyszła 425 zł + 50 zł za robociznę. Tylko jak kupujesz nową chłodnicę to popatrz zwłaszcza na korek jak się dokręca, bo możesz mieć tak jak ja. Jak patrzyłem po 100 km to płyn mi uciekał i myślałem już że to uszczelka, a to najprawdopodobniej płyn paruje przez ten zasrany korek ;]
Ale się nie przejmuj :) Z tym że chłodnica siada w E39 to podobno jest normalka :)
Daj znać co i jak z autkiem :)

Co masz na myśli, że płyn paruje przez korek. Ja też zmieniałem chłodnicę i zauważyłem, że ubywa płynu, wycieków nie widać. Daj znać

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2009, 15:02 
Forumowicz

Wokół korka mam taki białawy osad. Gość który mi zakładał chłodnicę mówił że najprawdopodobniej płyn może "uciekać" - parować przez korek, bo strasznie się dokręca.
Jak kupowałeś chłodnicę to miałeś taki problem że korek kiepsko wchodził ??

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2009, 17:55 
Forumowicz

ja_6 napisał(a):

dokładnie, bardzo cięzko było dokręcic ten korek, bo oczywisci przy nowej chłodnicy nie ma nowego korka, wiec trzeba stary wkręcac, pasuje ale cięzko wkręcic pierwszy raz, teraz juz dziala i tez zauważyłem minimalnie ze ubywa płynu...przez te pare dni moze z 1 cm w zbiorniczku....

ja_6 napisał(a):

cos tam sprawdzałem , ale nic mądrego nie wymyśliłem, teraz juz przerywa tylko w lewą strone, a w prawą jakby dobrze, choć dziś mi raz tez w prawe załapał... ;/ i zauważyłem ze czasem jak dam kierunek w lewo to nie odbija po skręceniu , może to być przyczyna...poszukam...

p.s. teraz myślę jak doprowadzić fotele do dzialania, ale to w innym temacie..

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2009, 17:56 
Forumowicz

ja_6 napisał(a):

dokładnie, bardzo cięzko było dokręcic ten korek, bo oczywisci przy nowej chłodnicy nie ma nowego korka, wiec trzeba stary wkręcac, pasuje ale cięzko wkręcic pierwszy raz, teraz juz dziala i tez zauważyłem minimalnie ze ubywa płynu...przez te pare dni moze z 1 cm w zbiorniczku....

ja_6 napisał(a):

cos tam sprawdzałem , ale nic mądrego nie wymyśliłem, teraz juz przerywa tylko w lewą strone, a w prawą jakby dobrze, choć dziś mi raz tez w prawe załapał... ;/ i zauważyłem ze czasem jak dam kierunek w lewo to nie odbija po skręceniu , może to być przyczyna...poszukam...

p.s. teraz myślę jak doprowadzić fotele do dzialania, ale to w innym temacie..

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1