Niestety nie jestem wstanie okreslic ile dokladnie wzil tego oleju, bo prowadze ten samochod dopiero 2 miesiace, to byla moja pierwsza dolewka... przejechalem jakies 1600 km i dolalem 0.6 l oleju, dodam ze wlany jest olej 5W 30 pelny syntetyk,niestety nie wiem jakiej firmy..
Czytalem opinie uzytkownikow e46 i zauwazylem ze duzo osob skarzy sie na zyzycie oleju, koles w warszatcie powiedzial ze moze byc takie zuzycie.. dal mi jeszcze informacje na kartce odnosnie spalania oleju i bylo tam napisane ze w silnikach M3 zuzycie oleju moze byc nawet 1l/1000km... moim zdaniem troche duzo, no ale ja jestem laikiem takze nie mam za wiele do powiedzienia....

))
a te cyferki nie odnoszą się przypadkiem do nominalnego ciścnienia pracy i tak napszykład cylinder numer 3 ma cisnienie wieksze o 0.94 bara a co za tym idzie może dodatkowo uszczelniać sie olejem z tąd zużycie oleju. Mój ojciec miał tak w korolii na jednym garze ciśnienie było większe o około 0.4 bara brała olej i często zalewała swiece na tym cylindrze
Wydaje mi sie ze masz racje z tym nominalnym cisnieniem, ale to tylko moje domysly...
wychodzi na to ze 2 i 3 cylinder sa lekko wysokie... Mechanik powiedzial ze te wartosci sa ok i dodal ze jak by bylo powyzej 2.0 to by byl problem.. Myslicie ze 0.94 to za duzo???
Silnik ma przejechane 170000km i byl serwisowany w BMW, osobiscie mysle ze wszystko z tym cisnieniem wpozadku, ale moze ktos ma inna opinie na ten temat?????????