bafi napisał(a):
Mylisz sie np. Opel Insignia sedan 5 drzwiowy(wsumie to juz liftback czy jakos tak ale wyglada jak sedan tylko roznica jest taka ze jak podnosisz tylne drzwi to idze z nimi szyba) ma homologacje, co dziwne nawet Toyota Auris hatchback i uwierz mi, ze one nic nie maja wspolnego z kombi...wiem bo ostatnio jezdzilem z rodzicami po salonach.
Liftback to nie sedan, to ze wyglada jak sedan nie ma tutaj znaczenia. Wazny jest sposob podzialu przestrzeni wewnatrz - w sedanie przestrzen bagaznika jest oddzielna od przestrzeni pasazerskiej, w innych nadwoziach mozna to nagiac tak aby samochod spelnial warunki homologacji. Homologacja w hatchbacku tez mnie nie dziwi - jest na takich samych zasadach jak w kombi. Jakis potwierdzeniem moich slow bedzie to, ze ani poprzednio, ani teraz, zadna firma nie oferuje klasycznego sedana z homologacja ciezarowa

Jedyna opcja jaka istniala na zarejestrowanie sedana i odpis VAT, to bankowoz. Ale tylko o niej slyszalem, nigdy nie widzialem takiego auta.
bafi napisał(a):
Koszt homologacji to dodatkowe 2500zl jakby ktos nie wiedzial czyli kratka, atest, rejestracja tylko na 4 osoby.
Piszesz o koszcie, ktory Ty ponosisz kupujac taki samochod, a ja pisalem o homologacji w PiMOT dla danego modelu samochodu, aby miec wogole mozliwosc sprzedazy takich aut z kratka. Dwie rozne rzeczy, dwie rozne stawki

Koszt, o ktorym ja mowie jest wysoki i rozkladany na wszystkie auta danego modelu sprzedane z kratka (jest gdzies wsrod tych 2500zl, o ktorych myslisz).