BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 23:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Homologacja na ciezarowy do konca 2009 r. ?
PostNapisane: 13 lipca 2009, 11:56 
Zacna persona forum

Mam pytanie jak to jest z suvami z homologacja jako ciezarowka? czy wchodza juz zmienione przepisy , czy bedzie to mozliwe tylko do konca 2009 r ? bo chcialbym kupic X6 i nie wiem czy juz isc zamawiac czy moge zamowic go w przyszlym roku

Dzieki za pomoc

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 13 lipca 2009, 13:52 
Częsty bywalec

z tego co mi sie obiło o uszy to do końca 2009 roku będzie taka możliwość

Tytuł:
PostNapisane: 13 lipca 2009, 13:57 
Przyjaciel forum

tonej napisał(a):
z tego co mi sie obiło o uszy to do końca 2009 roku będzie taka możliwość

To juz potwierdzone, w 2010 beda takie same zasady jak rok temu.

Tytuł:
PostNapisane: 3 sierpnia 2009, 21:38 
Zacna persona forum

Moje BMW: X5 G05 40i
Kod silnika: B58
Podpinam sie pod temat. Prowadze wlasna dzialalnosc gospodarcza i zaczynaja mi sie coraz to wieksze podatki do placenia...wiadomo, ze jak cos sie robi to pantwo jako pierwsze musi okrasc zeby nie bylo za dobrze.

Vermilion napisał(a):
To juz potwierdzone, w 2010 beda takie same zasady jak rok temu.

Czyli co od 2010r nie bedzie mozna kupic auta z homologacja i odpisac od niego pelnego Vatu oraz od zakupionego paliwa? Ja slyszalem, ze jest taki projekt zeby to zniesc ale inne kraje UE tez skladaly podobne i wszystkie zostaly odrzucone przez komisje europejska. Wiec jak to jest? To juz pewne, ze to zlikwiduja?

Drugie pytanie odnosnie modelu. Chcialbym zakupic auto osobowe z homologacja na ciezarowe. Wiem, ze w tej chwili na rynku sa takie auta jak avensis kombi (wlasnie rodzice zamowili), auris, opel insignia itp. Jak to jest z modelami BMW? Nie chcialbym sie rozstawac z marka :zalamany:

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2009, 00:11 
Przyjaciel forum

bafi napisał(a):
Czyli co od 2010r nie bedzie mozna kupic auta z homologacja i odpisac od niego pelnego Vatu oraz od zakupionego paliwa? Ja slyszalem, ze jest taki projekt zeby to zniesc ale inne kraje UE tez skladaly podobne i wszystkie zostaly odrzucone przez komisje europejska. Wiec jak to jest? To juz pewne, ze to zlikwiduja?

Wydaje mi sie, ze zrobia co w ich mocy, zeby ograniczyc odpis VAT - poprostu wplywy z tytulu tego podatku sa tak duze, ze trudno z nich zrezygnowac.

Co do aspektow prawnych

http://podatki.wp.pl/kat,70354,title,MF ... &_ticrsn=3

Osobiscie ciekaw jestem czy kiedykolwiek napedzajaca gospodarke decyzja o mozliwosci odpisu VAT od kazdego auta uzywanego w firmie wejdzie w zycie i kto bedzie na tyle odwazny aby ja wprowadzic.

bafi napisał(a):
Drugie pytanie odnosnie modelu. Chcialbym zakupic auto osobowe z homologacja na ciezarowe. Wiem, ze w tej chwili na rynku sa takie auta jak avensis kombi (wlasnie rodzice zamowili), auris, opel insignia itp. Jak to jest z modelami BMW? Nie chcialbym sie rozstawac z marka :zalamany:

W tej chwili X5 i X6 sa jedynymi BMW z homologacja.

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2009, 08:13 
Zacna persona forum

Z tego artykulu zrozumialem, ze dopiero jest taki projekt zeby tymczasowo zawiesic mozliwosc odliczenia pelnego Vatu. Musi to jeszcze zatwierdzic Europejski Trybunal Sprawiedliwosci. A z tego co slyszalem Trybunal odrzuca takie wnioski poniewaz sa niezgodne z prawem UE. No ciekawe jak to bedzie. Musze tego pilnowac zeby nie przegapic.

Vermilion napisał(a):
W tej chwili X5 i X6 sa jedynymi BMW z homologacja.

Uuu troche mnie to zmartwilo. W necie znalazlem takie info:

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Nowe-BM ... 77106.html

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2009, 08:14 
Zacna persona forum

2 x sie wyslalo ;)

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2009, 08:40 
Przyjaciel forum

bafi napisał(a):
Uuu troche mnie to zmartwilo. W necie znalazlem takie info:

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Nowe-BM ... 77106.html

To stara informacja, z 2004 roku gdy obowiazywaly poprzednie przepisy. Jezeli sie nie myle, producenci musieli zdobyc homologacje na nowo, aby w tym roku sprzedawac auta z kratka.

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2009, 08:47 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e30
Kod silnika: m10B18
Garaż: e30 316 '87
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=168435
A jest możliwość zrobienia takiej homologacji np w e46 lub e39 touringach?

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2009, 09:10 
Przyjaciel forum

Rafał525 napisał(a):
A jest możliwość zrobienia takiej homologacji np w e46 lub e39 touringach?

Wstecznie, nie. Tutaj chodzi tylko o nowe samochody.

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2009, 11:43 
Zacna persona forum

szkoda, ze nie ma innych modeli...ja chcialbym zakupic nowa trojke touring albo sedan w zaleznosci na jakie nadwozie mozliwa by byla homologacja...ale jak nie ma narazie takiej mozliwosci to lipa.

Mam nadzieje, ze ten projekt nie przejdzie i ze UE sie nie zgodzi...w czasach kryzysu to przeciez wielka szansa dla producentow samochodowych...ludzie chetniej kupuja nowe auta i wrzucaja je w koszty.

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2009, 11:48 
Przyjaciel forum

bafi napisał(a):
szkoda, ze nie ma innych modeli...ja chcialbym zakupic nowa trojke touring albo sedan w zaleznosci na jakie nadwozie mozliwa by byla homologacja...ale jak nie ma narazie takiej mozliwosci to lipa.

Tylko touring (czy kombi), zaden sedan nie ma mozliwosci uzyskania homologacji. Dopoki sytuacja sie nie wyjasni podejrzewam, ze producentom nie oplaca sie wykladac pieniedzy na homologowanie mniejszych modeli.

Moim zdaniem poczekaj do koncowki roku, dealerzy beda sie bili cenowo (jezeli mozliwosc odpisu nie zostanie przedluzona na 2010), moze jakies ciekawe kombi wtedy wyrwiesz.

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2009, 12:28 
Zacna persona forum

Vermilion napisał(a):
zaden sedan nie ma mozliwosci uzyskania homologacji

Mylisz sie np. Opel Insignia sedan 5 drzwiowy(wsumie to juz liftback czy jakos tak ale wyglada jak sedan tylko roznica jest taka ze jak podnosisz tylne drzwi to idze z nimi szyba) ma homologacje, co dziwne nawet Toyota Auris hatchback i uwierz mi, ze one nic nie maja wspolnego z kombi...wiem bo ostatnio jezdzilem z rodzicami po salonach.

Koszt homologacji to dodatkowe 2500zl jakby ktos nie wiedzial czyli kratka, atest, rejestracja tylko na 4 osoby.

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2009, 13:00 
Przyjaciel forum

bafi napisał(a):
Mylisz sie np. Opel Insignia sedan 5 drzwiowy(wsumie to juz liftback czy jakos tak ale wyglada jak sedan tylko roznica jest taka ze jak podnosisz tylne drzwi to idze z nimi szyba) ma homologacje, co dziwne nawet Toyota Auris hatchback i uwierz mi, ze one nic nie maja wspolnego z kombi...wiem bo ostatnio jezdzilem z rodzicami po salonach.

Liftback to nie sedan, to ze wyglada jak sedan nie ma tutaj znaczenia. Wazny jest sposob podzialu przestrzeni wewnatrz - w sedanie przestrzen bagaznika jest oddzielna od przestrzeni pasazerskiej, w innych nadwoziach mozna to nagiac tak aby samochod spelnial warunki homologacji. Homologacja w hatchbacku tez mnie nie dziwi - jest na takich samych zasadach jak w kombi. Jakis potwierdzeniem moich slow bedzie to, ze ani poprzednio, ani teraz, zadna firma nie oferuje klasycznego sedana z homologacja ciezarowa ;)

Jedyna opcja jaka istniala na zarejestrowanie sedana i odpis VAT, to bankowoz. Ale tylko o niej slyszalem, nigdy nie widzialem takiego auta.

bafi napisał(a):
Koszt homologacji to dodatkowe 2500zl jakby ktos nie wiedzial czyli kratka, atest, rejestracja tylko na 4 osoby.

Piszesz o koszcie, ktory Ty ponosisz kupujac taki samochod, a ja pisalem o homologacji w PiMOT dla danego modelu samochodu, aby miec wogole mozliwosc sprzedazy takich aut z kratka. Dwie rozne rzeczy, dwie rozne stawki ;) Koszt, o ktorym ja mowie jest wysoki i rozkladany na wszystkie auta danego modelu sprzedane z kratka (jest gdzies wsrod tych 2500zl, o ktorych myslisz).

Ostatnio edytowano 4 sierpnia 2009, 13:07 przez Vermilion, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2009, 13:10 
Zacna persona forum

Vermilion napisał(a):
Liftback to nie sedan, to ze wyglada jak sedan nie ma tutaj znaczenia. Wazny jest sposob podzialu przestrzeni wewnatrz - w sedanie przestrzen bagaznika jest oddzielna od przestrzeni pasazerskiej, w innych nadwoziach mozna to nagiac tak aby samochod spelnial warunki homologacji. Homologacja w hatchbacku tez mnie nie dziwi - jest na takich samych zasadach jak w kombi.

Chodzilo mi o to, ze wyzej napisales "Tylko touring (czy kombi)" czego nie ujalem w cytacie, wiec udowodnilem, ze nie tylko kombi. Wsumie skoro Auris moze miec homo to czemu nie BMW serii 1 ;) . Szkoda, ze nie ma bo bym pewnie juz zamawial.

Cytuj:
Piszesz o koszcie, ktory Ty ponosisz kupujac taki samochod, a ja pisalem o homologacji w PiMOT dla danego modelu samochodu, aby miec wogole mozliwosc sprzedazy takich aut z kratka. Dwie rozne rzeczy, dwie rozne stawki ;) Koszt, o ktorym ja mowie jest wysoki i rozkladany na wszystkie auta danego modelu sprzedane z kratka (jest gdzies wsrod tych 2500zl, o ktorych myslisz).

O koszcie homologacji napisalem tak po prostu dla informacji forumowiczow i w zaden sposob nie nawiazywalo to do twojej wypowiedzi ;)

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2009, 13:12 
Przyjaciel forum

bafi napisał(a):
Chodzilo mi o to, ze wyzej napisales "Tylko touring (czy kombi)" czego nie ujalem w cytacie, wiec udowodnilem, ze nie tylko kombi. Wsumie skoro Auris moze miec homo to czemu nie BMW serii 1 ;) . Szkoda, ze nie ma bo bym pewnie juz zamawial.

Pytales o sedana, wiec odpisalem, ze w przypadku BMW tylko touring, 1er nie wystepuje ani jako sedan ani jako touring, wiec zalozylem, ze chodzi o 3er lub 5er.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1