BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 30 czerwca 2025, 06:53

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Skrzynia biegow...
PostNapisane: 29 lipca 2009, 09:08 
Zacna persona forum

Moje BMW: X5 G05 40i
Kod silnika: B58
Witam.

Wczoraj zrobilem swoim BMW 460 km. Przez cala trase auto sprawowalo sie nienagannie.

W drodze powrotnej, bedac ok 5 km od domu, wyjezdzajac z pewnej miejscowosci, zaczalem sie rozpedzac wrzucajac kolejno biegi 1,2,3,4...niestety 5. bieg nie chcial w zaden sposob wejsc. :zdziwko:

Wiec zwolnilem, zredukowalem do 3. i dalej zaczynam sie rozpedzac...3,4...i znowu 5 za cholere nie wchodzi...

Totalnie wku...wiony zatrzymalem auto...rozpedzam sie od nowa 1,2,3,4...i 5 nagle bez problemu wchodzi...dzisiaj zrobilem juz 60km i tez zadnych problemow nie bylo.

Dodam, ze zauwazylem, ze przy zmianie biegow wyczowalne jest lekkie jakby haczenie...

Nie wierze w cudowne, samoistne naprawy dlatego pytam co to moze oznaczac? Cos sie zblokowalo na chwile i nie ma sie czym martwic czy konczy sie zywot skrzyni?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 29 lipca 2009, 19:33 
Zacna persona forum

Moje BMW: X5 G05 40i
Kod silnika: B58
Temat przelecial niezauwazony dlatego odswierzam i zapytam jeszcze raz. Ktos, cos?

Tytuł:
PostNapisane: 29 lipca 2009, 19:54 
Forumowicz

podejrzewam ze powszechny problem bmw niewiem czy juz czy dopiero na luzie nie ebdzie na srodku galka..potem problem z 3!mam to samo i mozolnie ale zabieram sie za to.kup w bmw zestaw naprawczy gdzies byl podant dokladny nr.tam sa takie piny ktore trzeba wymienic.zestawy sa do wstecznego i do 5!

Tytuł:
PostNapisane: 30 lipca 2009, 14:50 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47N
Podłącze się pod temat.
W moim bmw e46 320d 2002r mam mały problem że skrzynią biegów lub z mechanizmem drążka biegów. Otóż w położeniu zero czyli na luzie gałka biegów lata swobodnie w prawo i w lewo między biegami 3,4 a biegiem 5. Prawidłowo na luzie powinna się znajdować między biegami 3,4 a aby wrzucić bieg 5 powinienem czuć opór w prawo taki jak mam gdy wrzucam biegi 1,2. Pewnie to jakaś sprężynka padła. Gdzie jej szukać i czy zrobię to sam czy potrzebna jest wizyta w ASO.
W sumie nie przeszkadza mi to tak bardzo ale chce dograć moją bawarke na tip-top.
Dzięki za wszelkie wskazówki.

Tytuł:
PostNapisane: 31 lipca 2009, 00:38 
Poszukaj zanim zapytasz

Mi w e46 330d piątka haczy od momentu zakupu, od listopada. Zwłaszcza jak zaczynam jeździć to często czuje ze musze przelamac pewien opor, potem juz w miare swobodnie, ale nie jest to zbyt prawidlowe. Pytalem sie mechanikow i mowia ze musieliby cala skrzynie odkrecac... Tak wiec poki co jezdze, i nie ma zmian na gorsze.
No ale wstyd, jak sie przesiadam do paska mojej mamy w identycznym wieku i przebiegu. Dobrze chociaz ze silnik elastyczny. Podobnie wsteczny ciezko wchodzi, teraz sie przyzwyczailem ale na poczatku myslalem ze urwe galke. Moja dziewczyna dwoma rekami musi jak ciagnac do siebie jak prowadzi.
pozdr
M.
konkluzja: przyłączam sie do tematu

Tytuł:
PostNapisane: 31 lipca 2009, 07:33 
Zacna persona forum

zmien dziewczyne bo slaba -przesiadz sie na paska -a tak powaznie wystarczy naprawic usterke -z czasem moze byc tylko gorzej

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1