Porter11 napisał(a):
Witam wszystkich forumowiczów i chciałem Was ostrzec. Dzisiaj byłem u mechanika ze swoim e90 wymienić wszystkie filtry tj. paliwa, oleju, kabinowy i powietrza. Kupiłem filtry Knechta i jak się okazało filtr paliwa jest wadliwie skonstruowany i tak naprawdę nie pasuje do e90 pomimo że wygląda tak samo jak poprzedni filtr jednak jak się okazało ma za płytkie wejście na wąż i po założeniu ( dał się założyć i wyglądało że wszystko jest ok) wogóle nie puszcza paliwa. Trzeba było zamówić filtr Mana Sprawdzane to było na dwóch filtrach Knechta i oba były do d.............nie potrafię tego dokładnie wytłumaczyć ale coś tam było za płytkie - źle zrobione i nie pasuje choć jest przeznaczony do tego typu BMW
Sytuacja miała miejsce w warsztacie mojego brata. Filtr został kupiony u mnie i przeze mnie dobrany według numeru nadwozia tego 320d. Filtr jest poprawnie "dobrany"i według Knecht-a jest odpowiedni do tego (i innych 2,0d i 3,0d) BMW. Numer Knecht - KL169/3D .
Problem polega na tym że paliwo dostaje się do filtra przez podgrzewacz (nr 1). Jest on wsuwany do otworu w filtrze. Na rurce wychodzącej z podgrzewacza jest o-ring uszczelniający. Filtr Knecht ma o kilka mm płytsze wejście na podgrzewacz przez co o-ring zatrzymuje się w takim położeniu że blokuje przepływ ropy.
Jest to pierwszy tego typu przypadek z Knechtem. Polecam unikać tej referencji, ale z innymi filtrami, robionymi od lat przez tę firmę nie ma co panikować

. To jest stosunkowo nowa pozycja i widać niestety się wysypał Knecht na niej.