BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 17:45

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [eXX] Jaki olej???
PostNapisane: 22 marca 2006, 20:37 
Mam jedno pytanie, czy istneje możliwość zmieszania oleju na zewnątrz i czy wtedy będzie można zaobserwować czy coś się złego dzieje z tymi dwoma olejami? tzn niewiem jaki olej mam w silniku czy jest to półsyntetyk czy też mineralny niechciałbym się pomylić i dolać nieodpowiedni dodam że wiem iż jest tam Castrol GTX Magnatec ale jaki???.
Trochę zagmatwałem pytanie ale mam nadzieje że mi odpowiecie.....

Ostatnio edytowano 2 grudnia 2006, 21:36 przez BMW318IS, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2006, 21:33 
Pierwsze kroki

Jeżeli Castrol GTX Magnatec to masz albo pół-syntetyk 10W40, albo syntetyk 5W-30 lub 5W40, pod tą nazwą nie występuje olej mineralny Castrol. Jedno już wyeliminowane.

Radził bym nie dolewać, a wymienić olej na nowy.

Ostatnio edytowano 22 marca 2006, 21:37 przez tyszkanin, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2006, 21:37 
Administrator

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57N
Garaż: Na przylądku, w portowej tawernie.
moja rada- jak nie wiadomo co lata w silniku to spuscic i nalac tego co trzeba :)

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2006, 21:41 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E36 323ti Compact
Kod silnika: M52B25
Racja ,lepiej spuścić stary i zalać nowy niż się pomylić (wymieszać półsyntetyk z syntetykiem ) i narobić sobie większego problemu .

moje CB -- > President Harry II ASC + Sirio ML-145

Mój mały czarny diabełek BMW 323Ti Compact

Ostatnio edytowano 22 marca 2006, 22:29 przez Labrador, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2006, 21:45 
tyszkanin napisał(a):
Jeżeli Castrol GTX Magnatec to masz albo pół-syntetyk 10W40, albo syntetyk 5W-30 lub 5W40, pod tą nazwą nie występuje olej mineralny Castrol. Jedno już wyeliminowane.

Czyli jeśli doleję Castrol GTX Magnatec to generalnie nic się nie stanie? Bo na 100% wiem że jest to Castrol GTX Magnatec.
Wiem, że lepiej nie dolewać ale kupiłem autko które miało wymieniany olej 2 tyś km temu i szkoda by było już zmieniać na nowy :) a jeśli zrobiłem eksperyment i pomieszałem olej z bagnetu i świeży olej z butelki w temperaturze pokojowej i powstała mi biaława maź a na zewnątrz było ok...

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2006, 22:07 
Pierwsze kroki

BMW318IS napisał(a):
tyszkanin napisał(a):

Czyli jeśli doleję Castrol GTX Magnatec to generalnie nic się nie stanie? Bo na 100% wiem że jest to Castrol GTX Magnatec.
Wiem, że lepiej nie dolewać ale kupiłem autko które miało wymieniany olej 2 tyś km temu i szkoda by było już zmieniać na nowy :) a jeśli zrobiłem eksperyment i pomieszałem olej z bagnetu i świeży olej z butelki w temperaturze pokojowej i powstała mi biaława maź a na zewnątrz było ok...

Skup sie.............. Castrol GTX Magnatec może być pół-syntetyczny i syntetyczny, rozróżnia się je po klasie lepkości oznaczonej na opakowaniu, także sama nazwa Ci nic nie pomoże. Jeżeli chcesz koniecznie dolewać to spróbuj się dowiedzieć od poprzedniego właściciela o ile to możliwe konkretnych informacji co do oleju, czy pół czy pełny syntetyk był wlany, a jaki masz ubytek tego oleju, że chcesz go dolewać?

Tytuł:
PostNapisane: 24 marca 2006, 21:27 
Forumowicz

a tak na marginesie jaki olej 5w40 byscie polecili :?: :?:

Tytuł:
PostNapisane: 24 marca 2006, 21:36 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E36 323ti Compact
Kod silnika: M52B25
elesde napisał(a):
a tak na marginesie jaki olej 5w40 byscie polecili :?: :?:

Ja polecam olej Petro Canada

moje CB -- > President Harry II ASC + Sirio ML-145

Mój mały czarny diabełek BMW 323Ti Compact

Tytuł:
PostNapisane: 25 marca 2006, 02:39 
Pierwsze kroki

Też polecam Petro Canada.

Tytuł: Re: [eXX] Jaki olej???
PostNapisane: 1 stycznia 2010, 16:54 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
a do e36 325 petro canada może być i mineralny czy inny

Tytuł: Re:
PostNapisane: 1 stycznia 2010, 17:02 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 TURING
Kod silnika: M57 dA
Kafar napisał(a):
Też polecam Petro Canada.

co to za olej 1 raz słyszę BMW zaleca castrol-a .
a te petro to pewnie do fiata albo forda. :mur:
no i znalazłem o tym waszym petro coś tam.

Nie podoba mi się bardzo niska liczba TBN. Raczej rzadko spada ona poniżej 10. Jest to jeden z ważniejszych parametrów oleju. Przy tak nieskiej liczbie TBN w silniku będą się szybciej odkładać osady. Również indeks lepkości nie jest najwyższy. Prponuję zajrzeć tutaj: http://www.autokacik.pl/oleje/oleje.html
:hurra: :hurra:

PostNapisane: 1 stycznia 2010, 17:35 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 Touring lift
Kod silnika: M57 D30
Maciejdrift napisał(a):
a do e36 325 petro canada może być i mineralny czy inny

Czy tak trudno wejść na stronę Castrola , Valvoline , Schella czy innego producenta auta i poszukać w zakładce - DOBIERZ OLEJ DO SWOJEGO AUTA ?
Lepiej zalewać półsyntetyk ORLENA i częściej go zmieniać niż szukać wynalazków niewiadomego pochodzenia.
To tak jak ludzie rzucali się na minerał CASTROLA w Tesco który jest generacją olejów z początku lat 90tych.

PostNapisane: 1 stycznia 2010, 17:47 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E87
Kod silnika: M47S / M47T2
Takie pytanko, gdzie najlepiej, najbezpieczniej kupować olej ?? Wiadomo jakie mamy czasy, każdy kombinuje...

PostNapisane: 1 stycznia 2010, 20:11 
Forumowicz

Moje BMW: E30 sedan
Kod silnika: M40B16
napewno nie z beczki...

PostNapisane: 1 stycznia 2010, 20:22 
Częsty bywalec

Kucu napisał(a):
napewno nie z beczki...

a z czego masz nalewany do baniek ??????????? z kosmosu?
właśnie tacy kolesie mię rozwalają ''nie z beczki" a myślisz ze w czym do polski przychodzi olej do rozlewni ?! :szok: A MÓJ DROGI W BECZKACH.
właśnie kupując beczkie oleju nie płaci się za opakowanie kolorowe typu pec.(banka plastikowa) można nawet zaoszczędzić kilka stówek.zawsze kupowałem nobila od kumpla z beczki który miał kilka ciężarówek i co myślisz ze coś się stało :zabawa: zrobiłem 6o.tys i nic .co zdziwiony jesteś ze nic się nie stało z oleju z beczki.ja nie byłem zdziwiony ani troszkę .bym lał z beczki ale nie ma CASTROL-a EDGA :(
kupuje u tego kolesia i oszczędzam prawie 70zł na wymianie.
http://www.allegro.pl/item861124812_cas ... ratis.html

PostNapisane: 1 stycznia 2010, 20:47 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 Touring lift
Kod silnika: M57 D30
Olej tylko w dużych sieciach jak Fota czy Intercars .

PostNapisane: 1 stycznia 2010, 21:15 
Forumowicz

martinobmw napisał(a):
Kucu napisał(a):
napewno nie z beczki...

a z czego masz nalewany do baniek ??????????? z kosmosu?
właśnie tacy kolesie mię rozwalają ''nie z beczki" a myślisz ze w czym do polski przychodzi olej do rozlewni ?! :szok: A MÓJ DROGI W BECZKACH.
właśnie kupując beczkie oleju nie płaci się za opakowanie kolorowe typu pec.(banka plastikowa) można nawet zaoszczędzić kilka stówek.zawsze kupowałem nobila od kumpla z beczki który miał kilka ciężarówek i co myślisz ze coś się stało :zabawa: zrobiłem 6o.tys i nic .co zdziwiony jesteś ze nic się nie stało z oleju z beczki.ja nie byłem zdziwiony ani troszkę .bym lał z beczki ale nie ma CASTROL-a EDGA :(
kupuje u tego kolesia i oszczędzam prawie 70zł na wymianie.
http://www.allegro.pl/item861124812_cas ... ratis.html

MIE rozwalają tacy co na Forum nie potrafią używać języka polskiego...
Do Polski owszem, przyjeżdża w beczkach... Ale rozlewnia to nie sklepik z częściami czy chemią motoryzacyjną a jak to kolega wcześniej napisał - dziś każdy kombinuje, i dużo jest takich indywidualnych sprzedawców którzy z beczki Mobila sprzedają np Lotos czy jakieś inne cholerstwo. Skąd wiesz co on tam wlał gdy tego nie widziałeś i czy nie rozcieńczył tego innym olejem np? Oczywiście nie oceniam Twego kolegi ani innych sprzedawców, bo nie można generalizować - ale żyjemy w Polsce i takie są niestety fakty... A co Ty myślisz ze od razu coś Ci się z silnikiem stanie? Zastanów się człowieku zanim coś napiszesz bo nie zjadłeś wszystkich rozumów i aż żal to czytać póżniej...

Naprawdę myślisz że ten olej jest 100% ok? To tak jak z oponami nowymi z allegro. U mnie Dębica 195/55/15 kosztuje dajmy na to ok 180zł. Przyjeżdża klient z taką oponą z allegro za 150 i cieszy się jak nie wiem ze kupił taniej. Tylko żeby wyważyć takie koło, trzeba przybić parę gram ołowiu, gdzie montuje te opony np z IC - nigdy nie ma takich kłopotów, wystarczają dużo mniejsze ciężarki... Myślę że z olejami może być podobnie. Koniec OT.

Jesli chodzi o olej to tylko wlasnie wieksze sieci - Fota, Inter Cars, Hart...

PostNapisane: 3 stycznia 2010, 09:40 
Częsty bywalec

Kucu napisał(a):
Do Polski owszem, przyjeżdża w beczkach... Ale rozlewnia to nie sklepik z częściami czy chemią motoryzacyjną a jak to kolega wcześniej napisał - dziś każdy kombinuje, i dużo jest takich indywidualnych sprzedawców którzy z beczki Mobila sprzedają np Lotos czy jakieś inne cholerstwo.

Oki napisałeś to co wiesz ;to wyjaśnij mi jedna sprawę czy się rożni ten olej ;
http://www.allegro.pl/item861124812_cas ... ratis.html od tego;
http://www.allegro.pl/item870836175_cas ... szawa.html.
jeśli mi odpowiesz jaka jest różnica oki zamykam się i ty masz racje.pozdrawiam.
PS; a co do pisowni to myślę ze nie mam problemów.

PostNapisane: 4 stycznia 2010, 22:46 
Forumowicz

Poprawiles pisownie w poscie, teraz zupelnie inaczej to wygląda :) Moze wczesniej spieszyles sie piszac, mniejsza o to - nie bedziemy sie o to gryźć :)

Wg. mnie tu nie chodzi o to kto ma racje. Ty napisales swoje zdanie ja swoje a autor tematu zapewne z obydwu tych wypowiedzi wyciagnie jakies wnioski. Oleje ktore pokazales moze i nie roznia sie niczym. Jesli kupujesz ten olej z beczki od znajomego lub po prostu od sprawdzonego sprzedawcy - jak najbardziej OK, olej jak kazdy inny bo nie sadze zeby chcial Cie oszukac, ale gdybys kupowal w jakims niepewnym sklepie jakich niestety w Polsce pełno? Pomysl sam... Chodzi o to. Nie napisalem ze oleje z beczki są złe, ale nie zawsze mamy pewnosc czy olej w beczce to taki - jaki na etykiecie bo biorac pod uwage sprzedawcow niezaleznych ktorzy sprzedaja te oleje to juz zalezy od ich uczciwosci...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1