BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 14:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1




Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: O Strusiu PĘDZIwiatrze...
PostNapisane: 22 sierpnia 2009, 00:21 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Wiek: 41
Posty: 7229
Lokalizacja:
Moje BMW: E36 & E46
Kod silnika: M42 & M52
Jak w temacie...
Kto coś ciekawego upędził, zrobił czy poddał destylacji :rotfl: :rotfl:

_________________
Sprzedam fele 16" + roczne opony...
E36 ALPINWEISS... Sprawdź... :hyhy:
E46 COSMOSSCHWARZ... Sprawdź... :hyhy: :hyhy: Nowe foty strona 31!!!!!!!!!!!!!!!!!
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 22 sierpnia 2009, 08:06 
Offline
Częsty bywalec
Avatar użytkownika

Wiek: 35
Posty: 703
Lokalizacja: wlkp
Kumpel co rok pędzi wino z moich owoców, i bardzo dobre mu wychodzi :hyhy: :hyhy:
A ja sam preferuję tylko naturkę :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 22 sierpnia 2009, 08:16 
Offline
Częsty bywalec
Avatar użytkownika

Wiek: 44
Posty: 908
Lokalizacja: Telford UK
Moje BMW: e39 530i Sport
Kod silnika: M54B30
Mój kuzyn produkuje wino :hyhy:

Byłem u niego na wakacjach 3 latka temu :cwaniak:

_________________
...


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 22 sierpnia 2009, 19:55 
Offline
Forumowicz
Avatar użytkownika

Wiek: 45
Posty: 435
Lokalizacja: Gliwice/Przyszowice
Moje BMW: E36 320i
Kod silnika: M52B20
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... 2#p1596372
Ja gonie wino co roku :]

w tym roku zaatakowałem gruszki :przestraszony: zobaczymy co z tego wyjdzie
W sumie to mam teraz nastwione wino z czereśni + maliny, wiśnie, i dwie butle gruszkowego :]

_________________
zapraszam do oceny mojej qp ------>>>>>>
viewtopic.php?t=23271

Obrazek

Całe życie Piast Gliwice !!!
Pozdrawiam - Marcin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 23 sierpnia 2009, 02:31 
Ja miałem robić w tym roku z malin, ale coś maliny nie bardzo chciały współpracować.

Może macie jakiś dobry przepis jak zrobić dobrą gorzałę z jeżyn? :hyhy: :hyhy:


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 23 sierpnia 2009, 10:22 
Offline
Zacna persona forum

Wiek: 36
Posty: 1697
Lokalizacja: LLU
duzo tego w necie
np. http://bimber.dragon.dmkhost.net/przepisy.html

mam troszke dalszego sasiada co robi super bimberek na miodzie z cytryna. Pachnie super, w smaku rowniez.... Mozna nie popijac, ale to jak go robi to juz scisle strzezona receptura :) nikomu nie chce zdradzic :(


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 23 sierpnia 2009, 11:15 
Offline
Uzależniony od forum :)
Avatar użytkownika

Wiek: 44
Posty: 4424
Lokalizacja: sosnowiec
Moje BMW: e91
kiedys robiłem bimber na maszynie i wyszedl niebieski. 10kg cukru poszło... ale najlepsze jest to że miejscowy alkoholik wypił to i żyje...

ps. już miałem kiedyś zakładać temat czy mieszka ktoś w okolicy gdzie robia ori sliwowice bo zamówiłbym paczuszke...

_________________
e91 320d hihi
e60 530d wrrr, ahh ohh - [*]
Moja była megafajna 118d
Moja była gruba 330cd
Moja była niebylejaka 530d


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pędznie wina, piwa i bimbru
PostNapisane: 10 marca 2014, 19:24 
olaboga :przestraszony: Pany! wina się nie pędzi, wino się robi :) pędzimy coś innego ;)
Ja generalnie jestem "winiarzem" bardzo lubię robić wino :)
Właśnie delektuję się swoim półsłodkim aroniowym. Wino z aronii jest bardzo dobre gdyż aronia posiada dużo garbników dzięki czemu wino jest cierpkie :) Bardzo lubię również wino z ryżu (coś ala wermuth) bo o winogronowych już nie wspomnę ;) to oczywista oczywistość :hyhy:

aroniowe 2013
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek


image search

co do pędzenia to też zdarza się ;) kupna wódka przy dobrze zrobionym swojaku chowa się. Oczywiścię mówię tutaj o pędzeniu na kolumnie rektyfikacyjnej a nie "pot stillu"

"woltaż" jaki osiągam 96% polmos się chowa ;)
Obrazek
cytrynóweczka na domowym spirycie - miodek :D
Obrazek
ryżowy wermuth
Obrazek
pracujące baniaki :D (aroniowe i winogronowe)
Obrazek
naleweczka z suszonych śliwek - oczywiście baza domowa ;)
Obrazek

Obrazek
winogronowe
Obrazek
kolumna rektyfikacyjna :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek
i na koniec moja specjalność! Shrek! Naleweczka miętowa z dodatkiem melisy! pyszności wyrywające z butów - oczywiście macerowane na domowym 96 oktanowym "polmosie"
Obrazek


ahoooj! :rotfl:


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Pędznie wina, piwa i bimbru
PostNapisane: 10 marca 2014, 19:30 
Offline
Specjalista
Avatar użytkownika

Posty: 4257
Lokalizacja: Warszawa
Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
Smokin, mamy jednak talenty na forumie :rotfl:

_________________
Obrazek

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pędznie wina, piwa i bimbru
PostNapisane: 10 marca 2014, 19:34 
Boogie napisał(a):
Smokin, mamy jednak talenty na forumie :rotfl:

a jak! :hyhy:

Boogie, Ty też się "babrasz" ? :hyhy:


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Pędznie wina, piwa i bimbru
PostNapisane: 10 marca 2014, 20:01 
Offline
Forumowy terrorysta
Avatar użytkownika

Posty: 15874
Smokin, nieźle działasz :10: .

_________________
Styl mojej wypowiedzi zależny od poziomu rozmówcy. Inteligentnych cenię.
Z szukających atencji, żałosnych frustratów, ignorantów kręcę bekę.LOL


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pędznie wina, piwa i bimbru
PostNapisane: 10 marca 2014, 20:03 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Wiek: 44
Posty: 13996
Lokalizacja: Ostrów Maz.
Moje BMW: e31 850i
Kod silnika: M70B50
Smokin, zaimponowałeś mi!

Ja ogarniam cytrynówkę, wychodzi mniej więcej 65% ale do picia idealna :)

_________________
http://firmaorchidea.pl
http://www.zajazdpodsosnami.pl
http://www.chodowiak.pl
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pędznie wina, piwa i bimbru
PostNapisane: 10 marca 2014, 20:04 
Offline
Zacna persona forum
Avatar użytkownika

Wiek: 12
Posty: 1287
Lokalizacja: Łańcut
Kod silnika: M54B22
Garaż: E46 320i
U mnie ojciec jak robił co roku z dorodnych winogron to ledwo skończyło pracować to już zaczynała się konsumpcja :rotfl: :rotfl:


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pędznie wina, piwa i bimbru
PostNapisane: 10 marca 2014, 20:26 
Offline
Uzależniony od forum :)
Avatar użytkownika

Posty: 4306
Lokalizacja: okolice Kępna
Moje BMW: E38 735i
Kod silnika: M62
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=166789
Ojciec właściwie co roku robi swojskie winko. Najczęściej z winogrona, wiśni, ze śliwek i rabarbaru :D Wujek tażke zawsze coś dobrego wysmaży :hyhy:



Smokin, chętnie bym Cię tam odwiedził :D :hyhy:


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pędznie wina, piwa i bimbru
PostNapisane: 10 marca 2014, 20:44 
Offline
Zacna persona forum

Wiek: 33
Posty: 2977
Lokalizacja: RMI
Moje BMW: e90 330d +
Kod silnika: m57t2
Smokin, :ok: Nie ma jak to domowe trunki.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pędznie wina, piwa i bimbru
PostNapisane: 10 marca 2014, 20:48 
renoraines napisał(a):
Smokin, nieźle działasz :10: .

dzięki renoraines,

Kucharz napisał(a):
Ja ogarniam cytrynówkę, wychodzi mniej więcej 65% ale do picia idealna :)

robisz na domowym spirycie czy kupujesz? Ja robię ciut słabszą bo kobiety nie chcą pić :hyhy:
używam tego przepisu i Tobie też polecam. Generalnie najwazniejszą rzeczą jest dobry spir :hyhy: dobrze wyrektyfikowany domowy "usadzacz" jest najlepszy (nie dymi czacha na drugi dzień).
Kod:
Składniki:

    20 szt. cytryn,
    cukier w ilości 2/3 (bardziej kwaśna) - 3/4 (bardziej słodka) tego co ważą cytryny,
    1 litr niegazowanej wody mineralnej,
    1 litr spirytusu.

Wykonanie:
Po umyciu cytryny obieramy bardzo cieniutko (staramy się, aby nie było tam białego miąższu ponieważ jest gorzki i psuje smak cytrynówki).
Obrane skórki z cytryn wrzucamy do słoika (mieszczą się do litrowego) i zalewamy spirytusem (wejdzie ok 0,5 l) tak, aby przykryć skórki - zakręcamy słoik.
Następnie cytryny dalej w miarę dokładnie obieramy z białego miąższu, kroimy w niezbyt grube plastry i wrzucamy do dużego słoja lub garnka, a następnie zasypujemy cukrem (tak jak na syrop) i odstawiamy na 4-5 dni.
po 4 - 5 dniach odlewamy syrop z cytryn (cytryny można wycisnąć przez gazę lub pieluchę tetrową);
Ze skórek zlewamy spirytus (przed dolaniem spirytusu do soku z cytryn dobrze jest rozcieńczyć wodą mineralną, aby się nie zważył). Następnie roztwór spirytusu wlewamy do syropu z cytryni mieszamy. Z drugiej półlitrówki spirytusu powoli dolewamy do cytrynówki ciągle mieszając aż osiągnie wymaganą moc. Z 1 litra spirytusu powinno wyjść ok 3 - 3,5 litra pięknego żółciutkiego nektaru, który nie ma sobie równych.
Po zlaniu świeżej cytrynówki do butelek odstawiamy w ciemne miejsce na co najmniej 2 tygodnie (im dłużej tym lepiej).


ZuchLCT napisał(a):
U mnie ojciec jak robił co roku z dorodnych winogron to ledwo skończyło pracować to już zaczynała się konsumpcja :rotfl: :rotfl:
ja próbuję dopiero po minimum pół roku :D gwarantuję , że cały aktywny BMW Sport nie wylazłby z mojej piwniczki o własnych siłach :hyhy: :hyhy: :hyhy: :hyhy: zajmuję się tym już 7 lat :D na półeczce leżą jeszcze buteleczki z siedmioletnim ryżowcem albo siedmioletnie słoje ze sliwkami zalane spirolem :hyhy: i z roku na rok stuffu przybywa :hyhy:

.Jacek. napisał(a):
Smokin, chętnie bym Cię tam odwiedził :D :hyhy:

zrobimy kiedyś spota :hyhy:

damianRC napisał(a):
Smokin, :ok: Nie ma jak to domowe trunki.

a jak :ok:


no i temat nam ruszył :super:


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Pędznie wina, piwa i bimbru
PostNapisane: 10 marca 2014, 20:56 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Wiek: 44
Posty: 13996
Lokalizacja: Ostrów Maz.
Moje BMW: e31 850i
Kod silnika: M70B50
Smokin napisał(a):
robisz na domowym spirycie czy kupujesz? Ja robię ciut słabszą bo kobiety nie chcą pić
używam tego przepisu i Tobie też polecam. Generalnie najwazniejszą rzeczą jest dobry spir dobrze wyrektyfikowany domowy "usadzacz" jest najlepszy (nie dymi czacha na drugi dzień).


na sklepowym niestety

z dymieniem czachy nigdy nie miałem problemu, co bym nie pił :)

ja nie dolewam wody :)

_________________
http://firmaorchidea.pl
http://www.zajazdpodsosnami.pl
http://www.chodowiak.pl
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pędznie wina, piwa i bimbru
PostNapisane: 10 marca 2014, 21:01 
Kucharz napisał(a):
na sklepowym niestety

podziałaj coś nad kolumną. Koszt niewielki a później z 10 kg sugaru robisz 12 bootles 96% :hyhy:
Jak coś to wal do mnie o projekt :hyhy: mam swój patent :cwaniak:

Kucharz napisał(a):
z dymieniem czachy nigdy nie miałem problemu, co bym nie pił :)

ja mam, ja wypije sklepowe gówno to chodzę 2 dni do tyłu po dobrej swojskiej psocie tego nie ma :)

Kucharz napisał(a):
ja nie dolewam wody :)

dlatego wychodzi 65% napewno fajnie grzeje :hyhy: kobitki nie kwękają , że pali ?


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Pędznie wina, piwa i bimbru
PostNapisane: 10 marca 2014, 21:15 
Offline
Przyjaciel forum
Avatar użytkownika

Wiek: 44
Posty: 13996
Lokalizacja: Ostrów Maz.
Moje BMW: e31 850i
Kod silnika: M70B50
Smokin napisał(a):
dlatego wychodzi 65% napewno fajnie grzeje kobitki nie kwękają , że pali ?


właśnie nie, ostatnio w dwie pary wypiliśmy buteleczkę, bez popijania i kobitki nawet nie stęknęły :)

_________________
http://firmaorchidea.pl
http://www.zajazdpodsosnami.pl
http://www.chodowiak.pl
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pędznie wina, piwa i bimbru
PostNapisane: 10 marca 2014, 21:17 
fakt, cytrynówka fajnie wchodzi ale 65% to już woltaż nie byle jaki :hyhy: widać charakterne kobiety u Was :hyhy:


Góra
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL