BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 21 czerwca 2025, 20:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] nie działa pompa paliwa
PostNapisane: 27 sierpnia 2009, 13:17 
Poszukaj zanim zapytasz

Cześć. Mam BMW e34 m30 3.0 Benzyna + Gaz ,w której nie działa pompa paliwa a jest sprawna .Nie wiem co jest bo odpala i jeżdzi tylko na gazie a chcę także aby działała na benzynie. Dodam jeszcze że chyba jest uszkodzony przepływomierz i być może to jest też jakąś przyczyną iż nie działa mi furka na benzynie .Może ktoś wie jak to naprawić

Ostatnio edytowano 27 sierpnia 2009, 13:58 przez gertz, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 27 sierpnia 2009, 14:38 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 530iT
Kod silnika: M54
Ale wiesz na 100 ze pompa jest sprawna? Jak ją sprawdzałeś? Zeby byc pewnym musisz wlaczyc pompe na krotko i odpiąc wężyk za filtrem paliwa, podstawić pojemnik i zobacz jak leci. Powinno napompować okolo litra w 30sek. Nie wiem tylko ktory przekaznik mostkowac w e34 zeby pompe wlaczyc. Jak jest w porzadku to trzeba sprawdzic wtryskiwacze czy mają prąd i nie za male cisnienie itp.

BetaBoy
http://www.youtube.com/watch?v=mJenWO1Hq5c

Tytuł:
PostNapisane: 27 sierpnia 2009, 14:52 
Forumowicz

Moje BMW: E34
Kod silnika: M50B20
za pompe paliwa odpowiada pomarańczowy przekaźnik w tej skrzynce co jest komputer sterujący (w prawej części podszybia, prawdopodobnie są tam 3 przekaźniki) sprawdź czy działa przekręcając kluczyk. powinien pstryknąć po przekręceniu kluczyka.

Tytuł:
PostNapisane: 27 sierpnia 2009, 20:12 
Zacna persona forum

Przekaznik od pompki masz w komorze silnika po prawej stronie. Przekaznik jest pomaranczowy lub brazowy w zaleznosci od wersji.

Sprawdzasz tak:
Przykladasz woltomierz do zaciskow 30 (+) i 85 (-) w cokole przekaznika - napiecie ma byc ok 12v
jesli pokazuje inne przykladasz do 30 i masy - jesli teraz masz 12V sprawdz brazowo-zielony przewod czy nie ma przerwania. W przeciwnym razie sprawdz czerwony i jak cos wymien

Wlacz zaplon i woltomierz do zacisku 86(+) i masy - napiecie ok 12V. Jak nie ma sprawdz czerwono-bialy przewod.

Jak cos polacz zaciski 30 i 87 krotkim przewodem - jak bedzie pompka pracowac wymien przekaznik. Ew zielono_fioletowy kabel - idzie do pompki.

Jak przekaznik bedzie ok wyjmij pompke i zepnij na krotko. Wyjecie mi zajmuje okolo 15 minut a ciezko mnie nazwac mechanikiem ;)

Tytuł:
PostNapisane: 29 sierpnia 2009, 12:21 
Poszukaj zanim zapytasz

Hej pompka paliwa na pewno działa bo sprawdzałem na krótko.daje dobre ciśnienie. Zastanawia mnie przepływomierz bo nie wiem czy jest sprawny.

Tytuł:
PostNapisane: 29 sierpnia 2009, 12:49 
Pierwsze kroki

U mnie w e32 m30b35 nie pompowała na zapłonie tylko jak zacząłem kręcić rozrusznikiem...

Tytuł:
PostNapisane: 30 sierpnia 2009, 12:30 
Poszukaj zanim zapytasz

U mnie nie działa nawet jak kręcę rozrusznikiem :zalamany:

Tytuł:
PostNapisane: 30 sierpnia 2009, 19:02 
Specjalista

Brak przepływomierza nie powinien wpływać na problemy z rozruchem silnika. Tylko podczas jazdy na paliwie odczuwalny będzie ewidentnie brak mocy, ale odpalić silnik odpali i nawet na obroty na postoju wejdzie.....powoli.
Mając podejrzenia co do uszkodzonej przepływki po prostu ją odłącz podczas rozruchu. Zblokowana bowiem od strzału gazu klapa w przepływce może przylewać silnik, co także utrudni rozruch.

Co do samej pompy.
Jeśli twierdzisz, że pompa jest sprawna, to koniecznie sprawdź czy pracuje podczas kręcenia silnikiem. Jeśli tak, to czy na listwę wtryskową podawane jest paliwo. Gdy będzie podawane a problem z rozruchem nadal występuje, to nie wykluczam przypchanych wtrysków.

Tytuł:
PostNapisane: 30 sierpnia 2009, 19:11 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Lub padł element odłączający wtryskiwacze benzynowe podczas pracy na LPG.
Jeżeli jest to zwykły przekaźnik, należy sprawdzić czy nie spadły przewody z pinu 30 i 87/87a, czy na 86 i 87 jest zasilanie podczas pracy na LPG. Jeżeli ktoś zastosował emulator wtryskiwaczy, to należy go wypiąć i zmostkować poszczególne przewody odcinające wtryskiwacze.

To tak w ramach uzupełnienia wypowiedzi robertbmw ;)

Tytuł:
PostNapisane: 30 sierpnia 2009, 19:13 
Specjalista

Dzięki ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1