BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 22 czerwca 2025, 14:24

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2009, 19:25 
Forumowicz

Moje BMW: E39 2.5tds E36 1.8is
Kod silnika: M50B25
Marcopolo, dokładnie jak piszesz 4,5 tys i dostaje jak by kopniaka. miałem Is'a i chwaliłem go sobie. Brat ma teraz kompacta ti i nawet dzisiaj nim jechałem i jakoś mi się mół wydaje nie czuć tego "przejścia" przy tych 4.5 tys obrotów i tak się zastanawiamy jaka przyczyna tego bo wszystko ładnie pracuje, zero błedów, spalanie w normie a mocy jak na isa brak :zalamany:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2009, 19:39 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
jak czytam co poniektórych E-36 ważące tyle co E-34 mercedes z motorkiem 2,3 ważący tyle co E-38 ( to chyba klasa c o ile sie nie myle labo najwyżej E czyli max 1500-1700kg ) wyżyłowany silnik M40 ale bzdury :rotfl: Silnik 1,8iS to w dzisiejszych czasach normalna moc takiego motoru o pojemności 1,8 i w technice 16V nie jest specjalnie wysilony a 1,6 to juz wogóle nie jest wysilone :) Faktem jest, że iS demonem mocy na niskich obrotach nie jest brakuje mu do tego 4-8cylindrów zależy kto czego wymaga :) Ale ogólnie jest to udany dosyc dynamiczny silnik palacy jeszcze sporo mniej jak R6 :) Akumulator trafia do bagażnika dla lepszego wyważenia a w dieslu nie bo dieselk z natury ma służyc do oszczędzania nie do zasuwania po torze i zakretach :) I miejsca jest dosyć np w moim E-34 520i był pod maską a kolega w 525i ( czyli też M50 ) ma go pod kanapa czemu skoro silnik ma właściwe te same gabaryty ??

Do autorki jak chcesz mocy na niskich obrotach to kup 325 chociażby i wtedy bedziesz ją miec jak nie chcesz kupować R6 ciesz sie tym co masz :)

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2009, 19:47 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E39 @ e46 @ e36
Kod silnika: m52b20 @ m43b16
siwusekm1 napisał(a):
Marcopolo, dokładnie jak piszesz 4,5 tys i dostaje jak by kopniaka. miałem Is'a i chwaliłem go sobie. Brat ma teraz kompacta ti i nawet dzisiaj nim jechałem i jakoś mi się mół wydaje nie czuć tego "przejścia" przy tych 4.5 tys obrotów i tak się zastanawiamy jaka przyczyna tego bo wszystko ładnie pracuje, zero błedów, spalanie w normie a mocy jak na isa brak :zalamany:

Hehe ja tez czuje tego kopniaka :hyhy: :hyhy: :hyhy: Prawie jak turbina :P
A co do tematu to mi tez czasami braknie mocy z dolnych obrotów, ale ten typ tak ma i kropka ;)

Moja e39
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93561

Moja 19letnia e36 (niestety aktualnie już była)
viewtopic.php?f=6&t=104802&p=1262357#p1262357

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2009, 23:26 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
jak odgrzali kotleta :szok:

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2009, 08:34 
Forumowicz

Moje BMW: BMW E46 320d
Kod silnika: M47N
siwusekm1 napisał(a):
przy tych 4.5 tys obrotów i tak się zastanawiamy jaka przyczyna tego bo wszystko ładnie pracuje, zero błedów, spalanie w normie a mocy jak na isa brak

Może miał gaz kiedyś założony ?

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2009, 08:34 
Forumowicz

siwusekm1 napisał(a):
przy tych 4.5 tys obrotów i tak się zastanawiamy jaka przyczyna tego bo wszystko ładnie pracuje, zero błedów, spalanie w normie a mocy jak na isa brak

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2009, 08:43 
Forumowicz

siwusekm1 napisał(a):

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2009, 09:03 
Forumowicz

Moje BMW: E36 316i
Kod silnika: M43
Marcopolo napisał(a):
Może miał gaz kiedyś założony

Ja mam w swoim 1,8 is gaz i nie odczuwam jakiegoś wielkiego spadku mocy porównując jazdę na benzynie :)

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2009, 12:38 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 QP
Kod silnika: m50b20
gaz to jest dobry do gatowania ziemniakow na obiad.. ja kupilem auto z gazem i jezdze na benzynie bo od gazu same klopoty tylko... co do pytania Lidki to oczywiscie 1.8is trzeba trzymac wysoko na obrotach zeby jechalo podobnie jak 2.0 sprawnie przyspiesza dopiero powyzej 4tys obr do 4tys jest mul...nigdy nie jechalem 2.8 ale slyszalem nieraz ze to bardzo elastyczny motor a co do wagi e36 mysle ze jest w sam raz

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2009, 13:38 
Forumowicz

Nigdy nie było gazu ja myśle że jest uwalony jakiś czujnk którego komp nie wykrył. Nawet jak by był gaz to to przejscie powinno być wyczuwalne, poprzednią miałem w gazie i nie było czuć różnicy gaz-benzyna

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2009, 13:58 

Gaz nie ma nic wspólnego z przejściem, ja tez mam lpg i czy na benzynie czy na gazie przejście czuć (najbardziej przy mocnym przyspieszaniu)

Jeżyk napisał(a):
gaz to jest dobry do gatowania ziemniakow na obiad.. ja kupilem auto z gazem i jezdze na benzynie bo od gazu same klopoty tylko... co do pytania Lidki to oczywiscie 1.8is trzeba trzymac wysoko na obrotach zeby jechalo podobnie jak 2.0 sprawnie przyspiesza dopiero powyzej 4tys obr do 4tys jest mul...nigdy nie jechalem 2.8 ale slyszalem nieraz ze to bardzo elastyczny motor a co do wagi e36 mysle ze jest w sam raz

To było sobie kupić nowy garnek i worek ziemniaków, zamiast Bmw z LPG :]

Jest powiedzenie: ,,Jest COŚ i jest COŚ tylko ze podobne :wstyd: A jak sie kupuje coś co wcześniej nie było odpowiednio eksploatowane to później każdy sie dziwi ze lpg to badziewie :kwasny:

Moja e39

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2009, 14:04 

siwusekm1 napisał(a):

Mozę porostu przyzwyczaiłeś sie do swojej e39 i teraz sie wydaje ze jest zmulony :hyhy:
Mozę filtr powietrza trzeba sprawdzić czy nie domaga sie już wymiany ;)

Moja e39

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2009, 17:46 
Forumowicz

hehe może i się przyzwyczaiłem ale i tak coś mi w niej nie pasuje. Brat ją kupił od znajomego który jest pedantem na pkt auta więc zródło pewne wszystko na czas wymieniane, może faktycznie ja się troche wyczuliłem na tym punkcie :wstyd:. W końcu jakim bym autem nie jeżdził to po miesiącu robi sie mało tych kucy :super: "Masz BMW, chcesz więcej BMW, więcej cylindrów, więcej mocy" chciość ludzka nie zna granic hehe:P

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2009, 06:32 
Forumowicz

Moje BMW: E36 316i
Kod silnika: M43
COUPE napisał(a):
To było sobie kupić nowy garnek i worek ziemniaków, zamiast Bmw z LPG

To jest dobre :super:
Jeżyk napisał(a):
bo od gazu same klopoty tylko

Gaz kolego a Gaz to duża różnica.Bo zależy czy masz instalację drugiej generacji w bmw czy sekwencję z najwyższej półki :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1