BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 22:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Wymiana klocków i tłoczka w zacisku (przód)
PostNapisane: 8 września 2009, 08:29 
Pierwsze kroki

Witam pytanie jak w tytule, oto krótka historia.

Wybrałem się nad morze i pod koniec wycieczki 460km zaczął klocek a raczej to co z niego zostało ocierać o tarczę był to bardzo głośny hałas, nie chciałem zwracać na siebie uwagi bo w drodze na wczasy został mi zabrany dowód za brak badań (1 dzień się spóźniłem) więc cały zacisk ściągnąłem i wężyk zaklepałem z tyłu mam też tarcze więc hamowanie jest dobre, teraz moje pytanie jak zabrać się za wymianę klocków i jak poradzić sobie z włożeniem tego tłoczka do środka i ew. jakieś uszczelnienie tam jest w postaci oringu?

Ostatnio edytowano 8 września 2009, 10:35 przez mcclaust, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2009, 09:01 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e 60
Kod silnika: 530 I
Musisz zorganizować kogoś, kto ma maszynkę do zarabiania przewodów hamulcowych. Zarabiasz przewód i przykręcasz do zacisku. Tłoczek musisz delikatnie przemyć i oczyścić. Następnie tłoczek wciskasz w zacisk uważając aby nie uszkodzić uszczelniającego oringa. Wrzucasz nowe klocki, zakładasz zacisk na klocki i odpowietrzasz cały układ hamulcowy. Jeśli jest ok to jazda próbna i po kłopocie. :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2009, 09:20 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
przeciez
Cytuj:
z tyłu mam też tarcze więc hamowanie jest dobre
to po co bedziesz to robil,poczekaj az tarcze sie skoncza i wtedy zrobisz komplet,a teraz to tylko w trase z 600km...

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

Tytuł: Re: Wymiana klocków i tłoczka w zcisku e36 przód
PostNapisane: 8 września 2009, 09:38 
Forumowicz

Moje BMW: E60 530xi
Kod silnika: N53
mcclaust napisał(a):

Wybrałem się nad morze i pod koniec wycieczki 460km zaczął klocek a raczej to co z niego zostało ocierać o tarczę był to bardzo głośny hałas, nie chciałem zwracać na siebie uwagi bo w drodze na wczasy został mi zabrany dowód za brak badań (1 dzień się spóźniłem) więc cały zacisk ściągnąłem i wężyk zaklepałem z tyłu mam też tarcze więc hamowanie jest dobre, teraz moje pytanie jak zabrać się za wymianę klocków i jak poradzić sobie z włożeniem tego tłoczka do środka i ew. jakieś uszczelnienie tam jest w postaci oringu?

:rotfl: SZACUN, trzeba mieć fantazję, żeby po zdjęciu koła, zdjęciu zacisku rozkręcać wężyk i zaklepać zamiast kupić komplet klocków i założyć. :rotfl: Pomijam fakt, że musisz kupić nowy wężyk bo stary po obcięciu pewnie będzie za krótki i nie da się go 'zarobić' i wykorzystać, kupić jakiś tam płyn, odpowietrzyć wszystko no i wymienić klocki.

BTW: jak się można spóźnić z badaniami jedeń dzień będąc "w drodze na wczasy" :zdziwko:

Powinni Ci dać Nobla w kategorii ... wiesz jakiej. :wstyd:

Tytuł: Re: Wymiana klocków i tłoczka w zcisku e36 przód
PostNapisane: 8 września 2009, 17:17 
Pierwsze kroki

BaX napisał(a):
mcclaust napisał(a):

:rotfl: SZACUN, trzeba mieć fantazję, żeby po zdjęciu koła, zdjęciu zacisku rozkręcać wężyk i zaklepać zamiast kupić komplet klocków i założyć. :rotfl: Pomijam fakt, że musisz kupić nowy wężyk bo stary po obcięciu pewnie będzie za krótki i nie da się go 'zarobić' i wykorzystać, kupić jakiś tam płyn, odpowietrzyć wszystko no i wymienić klocki.

BTW: jak się można spóźnić z badaniami jedeń dzień będąc "w drodze na wczasy" :zdziwko:

Powinni Ci dać Nobla w kategorii ... wiesz jakiej. :wstyd:

Gdy jest niedziela godzina 20 a Ty masz być w pracy w pn. rano to co robisz czekasz aż otworzą sklep w pn. wybacz ale nie pracuje w biedronce gdzie można od tak nie pójśc do pracy, SZACUN

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2009, 17:19 
Pierwsze kroki

hubi e46coupe napisał(a):
Musisz zorganizować kogoś, kto ma maszynkę do zarabiania przewodów hamulcowych. Zarabiasz przewód i przykręcasz do zacisku. Tłoczek musisz delikatnie przemyć i oczyścić. Następnie tłoczek wciskasz w zacisk uważając aby nie uszkodzić uszczelniającego oringa. Wrzucasz nowe klocki, zakładasz zacisk na klocki i odpowietrzasz cały układ hamulcowy. Jeśli jest ok to jazda próbna i po kłopocie. :ok:

Tłoczek muszę wcisnąć gdy nie będzie podłączony pod układ tak? wężyk to nie problem można kupić na metry od razu zarobiony

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2009, 17:21 
Pierwsze kroki

becek napisał(a):
przeciez
Cytuj:
z tyłu mam też tarcze więc hamowanie jest dobre
to po co bedziesz to robil,poczekaj az tarcze sie skoncza i wtedy zrobisz komplet,a teraz to tylko w trase z 600km...

Nabijasz sobie posty czy po prostu chcesz sprzedać te radio? (dobre na tyle aby wrócić do domu)

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2009, 19:10 
Zacna persona forum

nie ,nie nabijam sobie postów tylko mnie łapie przerażenie , ze mogę w trasie spotkać takiego "kierowce" jak ty prowadzącego swój złom...na wakacje
o takich jak ty czyta sie potem w nagrodach Darwina
nie wszyscy w tym kraju powinni miec prawo jazdy

Ostatnio edytowano 8 września 2009, 20:50 przez becek, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2009, 20:44 
Pierwsze kroki

O takich jak Ty robią później program kto ktokolwiek widział kto ktokolwiek wie. Więc daruj sobie przygłupie. Teraz powinienem napisać bez obrazy, ale nie napiszę.

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2009, 20:49 
Zacna persona forum

Cytuj:
Więc daruj sobie przygłupie.

to powinienes powiedziec patrzac w lustro i...jezdzic autobusem ,bo tak jest bezpieczniej dla wszystkich :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 10 września 2009, 03:32 
Pierwsze kroki

Nikt Cię nie prosił śmieciowaty przygłupie z wiejskiej stolicy o zabieranie głosu w tym poście więc daruj sobie swoje zbędne, komentarze. Temat zamknięty.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1