Witam.
Po długim okresie poszukiwań, nerwów, podniecania się i oglądania różnych wozidełek nareszcie jest moja ukochana, śliczna, piękna i wymarzona e30

Chciałem się z Wami podzielic jako z pasjonatami marki i mam nadzieję, że wyrazicie o niej swoją opinię. Jest to mój pierwszy poważny samochód, wcześniej RWD mały fiacik i następnie proton 313 1.3 12v

. Zacząłem poszukiwania od ukochanej e30, ale wiadomo, trzeba trochę czasu poświęcic i miec troszkę pojęcie żeby znaleźc godną uwagi, dlatego nie zamykałem się tylko na bmw, głównym aspektem przy wyborze, był stan techniczny oraz silnik. Tylko i wyłącznie benzyna, bez lpg, na diesla jeszcze nie ta liga finansowa

Nie będe się rozpisywał o konkurentach ale najbliższy kupna byłem Lancii Kappy 2.4, 3.0, Mercedesa 190 2.3, 2.5 oraz Audi 80 b4 2.0. Ale na szczęście od e30 się zaczęło i na niej skończyłem
Samochód kupiłem w Warszawie, całkiem niedaleko mnie. Poprzednim właścicielem był młody chłopak, w moim wieku i był w posiadaniu tego samochodu przez rok. Bunia przebywa w Polsce od 2006r.
BMW 316i m40 1990r. January
Sedan
Diamantschwarz metalic
Wyposażenie za bogate nie jest, ale jest to co najważniejsze, el. przednie szyby i lusterka, szyberdaszek, grające radio, 4 koła i kierownica

ale wyposażenie to i tak dla mnie drugorzędna sprawa..
Vin jeszcze nie został rozkodowany, niebawem to zrobię i wrzucę.
W samochodzie został zrobiony swap na silnik od e36 2.0 24v m50b20 oraz dołożona szpera,
wydech z kwasówki wraz z kolektorem wydechowym SuperSprint
no i oczywiście ładna, zdrowa buda z małymi niedociągnięciami
no i niedopieszczone wnętrze, oczywiście z wytartym fotelem kierowcy
wszystko ładnie, pięknie ale jest pare rzeczy które są do zrobienia. Głównym problemem jest brak jakichkolwiek informacji na temat tej przekładki... Wsadzone jest 2.0 24v (bez vanosa) m50b20 i to by było na tyle. Nie jestem w posiadaniu ani raczej nie dojdę po kontaktach przez poprzednich właścicieli do nr Vin dawcy serduszka dla mojej Bawarki. Podejrzewam że przekładka była w niemczech, bądź w Polsce oczywiście ale przez człowieka znającego się na rzeczy. Nie widac tam żadnego partactwa i śladów po agro mechanikach. Moim zdaniem ten samochód to był dobry projekt ale został sprzedany z powodu braku finansów na dokończenie tego..
Dlatego zostały niektóre rzeczy do zrobienia typu hamulce, tarcze i klocki z przodu wymienione narazie tarcze ATE nawiercane i nacinane 6 tłoczkowe, klocki musiałbym spojrzec (też niewiem czy nawiercane tarcze to dobry pomysł bo czytałem o tym na forach trochę, ale pojeździmy zobaczymy). Z tyłu narazie bębny, po konsultacjach doszedłem do tego, że to nie jest takie pilne, z czasem się wymieni na tarcze, ale póki co spokojnie da rade jeździc na bębnach w dobrym stanie
Zawieszenie zostało zmienione na sportowe, amortyzatory billstein (też nie mogę dojśc jakie) sprężyny jedyne co mogę o nich powiedziec to niebieskie, obniżone, utwardzone wymienione rok temu

ale sprawnośc jest bardzo dobra, prowadzi się pewnie, bardzo dobrze się trzyma, ogólnie układ jezdny ok
Układ chłodzenia też jest już od 2.0 tylko jak widac na zdjęciach brakuje paru rzeczy, typu wtyczka od czujnika termicznego do chłodnicy..
Narazie zdążyłem wymienic hamulce, termostat z obudową, końcówkę wydechu bo była o średnicy 10 cm

i całe uszczelnienie silnika, wraz z płynami eksploatacyjnymi, czujnikami i innymi jak to po kupnie zwykle bywa.
Najtrudniejszą rzecz zostawiłem na koniec.. Jak ktoś pewnie zauważył wtyczka od przepływomierza jest zaślepiona..
Mianowicie.. komputer i wiązka elektryczna idąca od komputera do przepływki została z 316 i teraz silnik chodzi w trybie awaryjnym (i tak zaskakująco dobrze, nieregularnośc obrotów, mniejsza moc oraz wysokie spalanie,). Na dodatek jakby tego było mało, okazuje się, że te silniki (m50b20 2.0 24v) jak i wiele innych zapewne, mają kilka rodzajów przepływomierzy oraz komputerów.. ok. 4-5 komputerów. I problem jest z doborem odpowiedniego komputera. Jak już wspomniałem nie posiadam nr VIN dawcy, tak więc trzeba dojśc po cechach silnika do tego w jakiś sposób, znaleźc jakiegoś mądrego i pomocnego człowieka, który będzie miał na ten temat jakąś wiedzę, bądź zabrac się do tego od d*** strony czyli od nr przepływomierza.. Niewiem czy da się do tego w ten sposób dojśc ale będe próbował i dowiadywał się (jeszcze mam pare miejsc do odwiedzenia). Ale skoro już tutaj piszę, to byłbym bardzo wdzięczny jeżeli ktoś wiedziały coś na ten temat.
Na koniec dodam, że samochód jeszcze nie był gruntownie wypicowany, oraz że również przyjdzie czas na zmiany rzeczy które rzucają się w oczy, typu dywaniki, obudowa rejestracji czy gałka zmiany biegów (aczkolwiek bardzo dobrze się trzyma w dłoni).
Na tym chciałem zakończyc, dziękuje z góry za wszystkie wyrażone opinie
Powiem tylko jeszcze, że Bunia trafiła w dobre, opiekuńcze ręce
(OO==[][]==OO)