BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 13:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 567 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 29  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Warszawiakom gratulujemy bus-pasu na trasie łazienkowskiej
PostNapisane: 22 września 2009, 07:53 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Jeszcze wczoraj dojazd do pracy zajmował mi 25 min. Wychodzę o 7 rano. O 7:25 - 7:30 byłem pod pracą gdzie miałem pełno miejsc parkingowych.

Dziś, 30 min zajęło mi przekroczenie mostu, dojazd do niego zajął mi 10 min i 10 min pokonanie reszty drogi.
O godzinie 7:50, ciężko było znaleść miejsce....

WŁADZOM WARSZAWY Z CAŁEGO SERCA ŻYCZĘ CODZIENNEGO PRZEKRACZANIA MOSTU ŁAZIENKOWSKIEGO O GODZINIE 7 RANO Z PRAGI DO CENTRUM.

DZIĘ-KU-JE-MY!.

P.S.
Pod względem ekologii stojący w korku 'most' to strzał w kolano.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 08:04 
Uzależniony od forum :)

Po kilku dniach ludzie przywykną i część zacznie wychodzić wcześniej a część przesiądzie się na szybki autobus i sprawa wróci do normy :D

Przesiądź się do autobusu. Autobusami jeździ dużo osób, samochodami 1 osoba na 1 auto.

Ja jak nie muszę po nic jechać na miasto jadę 1.5km do stacji PKP Józefów, gdzie mam parking na 100 aut, wsiadam do KM i za 27min jestem w pracy. Dojazd zajmuje mi 30min, tyle co samochodem ok.6tej rano. Na 8mą jadę 45-50min.

Z tego co wiem Kyo, ostatnio nie jeździłeś autem do pracy...

Zresztą parkowanie w centrum to chyba 30zł dziennie?

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 08:09 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
KotSylwester napisał(a):
Przesiądź się do autobusu. Autobusami jeździ dużo osób, samochodami 1 osoba na 1 auto.

Nie mam dogodnego połączenia, gdybym miał, przesiadłbym się.

Chętnie będę jeździł metrem. Niech mi tylko dociągną kolejną 'nitkę' na Gocław.

Cytuj:
Zresztą parkowanie w centrum to chyba 30zł dziennie?

Jakbym miał pracę w 'centrum', jeździł bym tramwajem, tak jak jeździłem. Również od wyjścia z domu do wejścia do biura trwało to 30 minut, fakt, autem jeździłem 15 ale nie chciało mi się, i tak o 7 musiałem wyjść.

Teraz pracuje w innym miejscu (ta sama firma, ale inna ulica), gdzie nie ma parkometrów ani szybkiego połączenia komunikacją miejską.
Do dzisiaj jeździło mi się bardzo wygodnie samochodem.

Płacę podatek drogowy, całą mase innych opłat to chcę jeździć autem do pracy. Na autobus mogę zwyczajnie przecież nie mieć ochoty (inna sprawa że jakbym dobre połączenie miał to bym jeździł KM).

Bus pas narusza moje swobody gwarantowane przez konstytucję. Jestem dyskryminowany.
Nawet pod praktyki monopolowe ZTM i brak brawa wyboru można to podpiąć.

Ostatnio edytowano 22 września 2009, 08:17 przez Kyokushin, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 08:16 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e34, e36
KotSylwester napisał(a):

Tak, to Radziu proponuję się rozmnożyć do ilości dwóch klonów (takich jakie mam ja w domu) i jeżdźić z nimi autobusem. Plus wózek. Jednego do przedszkola, drugiego do opiekunki, potem trzeci autobus i do roboty. A i powrót :)
Na kolację nie mam już ani czasu ani chęci. A drogę którą opisuje Kyo znam dobrze. Ku....icy można na niej dostać. Niezależnie o której się wyjdzie z domu!

Pomysł z pasem dla autobusu byłby SUPER rozwiązaniem ale w krajach tak usystematyzowanych jak Holandia czy Belgia. A co to za blokada, gdy mosty w naprawach? Wierz mi Radziu. To jest TRAGICZNY pomysł!!

Temu co pisze, a nie ma dowodów - papier przyjął wszystko - reszta wkrótce.
Prawda jest jak d... każdy ma swoją....[/color]

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 08:18 
Administrator

Jestem ZA BUS PASEM, kapitalny pomysł. ALE DOPIERO JAK GO DOBUDUJĄ.

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 08:24 

Kyokushin napisał(a):
Płacę podatek dro

W PALIWIE - jak nie jeździsz - nie płacisz.

agrafka napisał(a):
Tak, to Radziu proponuję się rozmnożyć do ilości dwóch klonów (takich jakie mam ja w domu) i jeżdźić z nimi autobusem. Plus wózek. Jednego do przedszkola, drugiego do opiekunki, potem trzeci autobus i do roboty. A i powrót
Na kolację nie mam już ani czasu ani chęci. A drogę którą opisuje Kyo znam dobrze. Ku....icy można na niej dostać. Niezależnie o której się wyjdzie z domu!

Ależ ja nie mówię że nikt ma nie jeździć autem. Mówię że masa ludzi jeździ 1 osoba 1 auto a autobusy pełne. Sami jeździmy często autem - we dwójkę, bo nie ma potrzeby jechać jedno za drugim bez powodu. Samochodem Paulina jeździ na 13tą - zero korków i wraca o 20tej - zero korków. Jak jedziemy na 7mą - zero korków, wracamy przed 15tą - zero korków :) Trza się ustawić z godzinami :)

Zresztą tak jak napisałem - minie tydzień i sytuacja z korkami wróci do normy :)

Co do tłoku - z własnej woli mieszkami i pracujemy w wielkim mieście, nikt nas nie zmusza...

agrafka napisał(a):
Pomysł z pasem dla autobusu byłby SUPER rozwiązaniem ale w krajach tak usystematyzowanych jak Holandia czy Belgia

Co masz na myśli?

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 08:26 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e 60
Kod silnika: 530 I
Mamy XXI wiek a nasz kraj jest komunikacyjnym średniowieczem. Brak dobrych dróg, brak autostrad i kiepskie rozwiązania komunikacji miejskiej. Tylko usiąść i płakać. Co najgorsze wszyscy odpowiedzialni za taki stan rzeczy twierdzą, że jest dobrze i idzie ku lepszemu. A my zwykli szarzy użytkownicy dróg klniemy siedząc w aucie w kilometrowych korkach, lub urywając koło w kolejnej dziurze załatanej tylko na kilka tygodni.

masakra :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 08:30 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
Niestety, od paru dni obserwowalem malowanie tych pasow dla autobusów...
Co gorsza, ma je większość ulic w mieście.

Też uważam że to dyskryminacja i przymuszanie ludzi do pewnych zachowań.
Najlepiej jeszcze, niech zdejmą asfalt z paru dróg, zostaną tramwaje, a burżuazja samochodowa nie wyjedzie spod domu nawet

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 08:32 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Najpierw dwa lata 30km drogi w budowie, skończyli to rozpieprzyli zakręty przy Powązkach, budowa do końca 2010. Tej jeszcze nie skończyli i już zaczyna się budowa węzła AJ/Łopuszańska - 2 lata popołudniowego korka od Pruszkowa :D Jakby tego było mało to właśnie zaczyna się też rozpierducha na TT, od mostu do Marek - zwężenie do dwóch pasów - poranny korek od M1. Jak to skończą to rozbudowa mostu i remont most - Powązkowska - kolejne 3 lata rozpierduchy.
A wy tu o jakichś autobusach i buspasie :P

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 08:33 
Administrator

KotSylwester napisał(a):
W PALIWIE - jak nie jeździsz - nie płacisz.

Więc płacę, bo jeżdżę.

KotSylwester napisał(a):
Mówię że masa ludzi jeździ 1 osoba 1 auto a autobusy pełne

Ja na przykład lubię jeździć samemu, ewentualnie z żoną.
Nie chcę jeździć z innymi ludźmi i chcę za to zapłacić podatek w paliwie które spalę.

KotSylwester napisał(a):
Co do tłoku - z własnej woli mieszkami i pracujemy w wielkim mieście, nikt nas nie zmusza...

Wielkim to bym go nie nazwał.

KotSylwester napisał(a):
. Samochodem Paulina jeździ na 13tą - zero korków i wraca o 20tej - zero korków. Jak jedziemy na 7mą - zero korków, wracamy przed 15tą - zero korków :) Trza się ustawić z godzinami

Tak :)
Zaczynam o 8, kończę o 16.
Wychodzę o 7, jestem w domu 16:30.
Do dziś - zero korków.

Od 16:30 zaczyna się więc moje życie prywatne. Codziennie.

Wystarczy wyjść wcześniej.
Tylko z jakiej paki, mam wychodzić jeszcze wcześniej a przy tym spalać więcej paliwa i płacić więcej podatku za przejechaną tą samą odległość?

Ja sobie z dojazdem poradzę, ale ten BUS-PAS to jak kupienie plastra komuś kto ma hiv'a.

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 08:42 

TomekB napisał(a):
Najpierw dwa lata 30km drogi w budowie, skończyli to rozpieprzyli zakręty przy Powązkach, budowa do końca 2010. Tej jeszcze nie skończyli i już zaczyna się budowa węzła AJ/Łopuszańska - 2 lata popołudniowego korka od Pruszkowa Jakby tego było mało to właśnie zaczyna się też rozpierducha na TT, od mostu do Marek - zwężenie do dwóch pasów - poranny korek od M1. Jak to skończą to rozbudowa mostu i remont most - Powązkowska - kolejne 3 lata rozpierduchy.

Dokładnie niech budują 20lat i pokolei :)

Kyokushin napisał(a):
KotSylwester napisał/a:

Wielkim to bym go nie nazwał.

Ile w Polsce jest większych? Katowice jak miasto a nie aglomeracja? Gdynia jako miasto nie aglomeracja?

Kyokushin napisał(a):
Wystarczy wyjść wcześniej.
Tylko z jakiej paki, mam wychodzić jeszcze wcześniej a przy tym spalać więcej paliwa i płacić więcej podatku za przejechaną tą samą odległość?

Dlaczego spalisz więcej jak wyjdziesz wcześniej? Chyba że będziesz jeździł wokół parkingu i myślał które miejsce zająć bo parking pusty. Z ciekawości na jaką ulicę jedziesz?

Kyokushin napisał(a):
Ja sobie z dojazdem poradzę, ale ten BUS-PAS to jak kupienie plastra komuś kto ma hiv'a.

Koelga powyżej jest niezadowolony z remontów a Ty niezadowolony z braku remontów... Ludzie w autobusach niezadowoleni z baraku cywilizowanego pasa dla autobusów...

Może chorych na hiv powinno sie od razu do kostnicy prowadzić skoro nie ma na to lekarstwa?

Kyokushin napisał(a):
Do dziś - zero korków.

Czyli do dziś uważałeś że nie ma korków w mieście? Więc piszę po raz trezeci że pewnie za tydzień sytuacja wróci do normy :)

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 08:51 
Administrator

Cytuj:
Ile w Polsce jest większych? Katowice jak miasto a nie aglomeracja? Gdynia jako miasto nie aglomeracja?

Tak. Największe w Polsce :)

KotSylwester napisał(a):
Dlaczego spalisz więcej jak wyjdziesz wcześniej? Chyba że będziesz jeździł wokół parkingu i myślał które miejsce zająć bo parking pusty. Z ciekawości na jaką ulicę jedziesz?

Jak wyjdę wcześniej nie spalę więcej, ale będę dłużej siedział w pracy i skróci się mój czasy prywatny bo wstanę wcześniej przez co wcześniej pójdę spać, czyli stracę to co miałem. Moje 10 minut.

Dlaczego tak bronię swoich 10 minut i drogi którą jeżdżę obecnie?
Bo jak oddam dziś 10 minut i trasę łazienkowską to za tydzień będę wychodził godzinę wcześniej i jeździł przez górę kalwarię, lub do Ciebie do pociągu w drugą stronę 20km i razem będziemy jeździć pociągiem.

KotSylwester napisał(a):
Czyli do dziś uważałeś że nie ma korków w mieście? Więc piszę po raz trezeci że pewnie za tydzień sytuacja wróci do normy

Korki były, ale można było normalnie się przedotać z jednej strony miasta na drugą.
Nie było normalnie, ale przynajmniej znośnie (dla wielu nie i łączę się z nimi w żalu, ja poprostu miałem farta z dobrą drogę).

Teraz wszyscy mają przechlapane, Ci co mieli mają bardziej, ci co nie mieli, poprostu mają.
Ja jestem za remontami, mogę znieść dyskomfort korków jeżeli widzę że remonty idą w kierunku polepszenia. Jakby remontowali łazienkowską powiedziałbym - OK są korki, będzie równiej. Dobudowywali by pas powiezdiałbym OK - robią - będzie luźniej.

Niestety remonty polegają na postawieniu znaku ogr. szybkość i domalowaniu linii ciągłej i to jest plaster na hiv. Co to zmieni? Plaster na HIV - nic. Bus pas - pogorszy.

KotSylwester napisał(a):
Czyli do dziś uważałeś że nie ma korków w mieście? Więc piszę po raz trezeci że pewnie za tydzień sytuacja wróci do normy

Powiedz mi jak ma wrócić, skoro były 3 pasy do jazdy, są 2, aut nie ubywa a przybywa.

KotSylwester napisał(a):
Może chorych na hiv powinno sie od razu do kostnicy prowadzić skoro nie ma na to lekarstwa?

Tak, zezłomujmy wszystkie auta.

Nie prowadźmy badań nad lekarstwem tylko dawajmy plastry nadziei. :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 08:58 

Ubywa! jak postawili parkometry ubyło, a tylko postawili parkometry. Jak zrobili mi parking w jozefowie, parkuje "już" 25 aut dziennie a nie 5 jak przed wakacjami - w tym moje ubyło.

Ubywa ubywa :) Ci co nie muszą coraz częściej się przesiadają. Mój kolega też jeździł tramwajem z bródna na grochów, kupił auto... przyjechał 3 razy i stwierdził : drożej, dłużej... bezsensu i jeździ dalej tramwajem.

Paliwo drożeje a my się nie bogacimy, zresztą kryzys podobno jest...

Aut przybywa ale i osób jeżdżących często ubywa.

Kyo jaki masz lek na usprawnienie komunikacji?

Czujesz że odebrano Ci prawo dane przez konstytucyje... To samo myślał właściciel Bogdan Car-u (słynny komis płowiecka/ostrobramska), i mieszkańcy Powstańców Śląskich (dom na 3 pasach jezdni)...

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 09:04 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
po to się buduje bus pasy żeby rozładować korki,część ludzi się przesiądzie do busów i spoko,tylko trochę to musi potrwać...ludzie się przyzwyczaja i będzie ok

a z tym ograniczaniem swobód obywatelskich to przesadzacie..za jakis czas zrobia jak na zachodzie w parzyste z parzystymi tablicami w nieparzyste z nie...dopiero bedzie krzyk o dyskryminacji
jak popatrzeć po samochodach to 80 % tylko kierowca.... a miejsc jest 4-5
tez bez sensu

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 09:19 
Administrator

Cytuj:

Podziemne parkingi, podziemne drogi. Nie parkometry.
Nie można w górę (o ile mi wiadomo auta nie latają) to idźmy w dół.

Parkowanie naziemne powinno być parkowaniem doraźnym, chwilowym.

Dla parkujących auto na 8 godzin powinny być wielokondygnacyjne garaże podziemne.
Oczywiście, rozumiem że nie darmowe, niech będą strzeżone - ktoś będzie miał pracę, płatne, za 100-200mc, każdy prawie zapłaci a przynajmniej wiele osób - inwestycja szybko się zwróci i będzie bardzo lukratywna - tych którzy innego dojazdu nie mają lub którzy bardzo chcą.

Parkometry to utrudnienie a i kiepski interes, bo powierzchnia naziemna jest ograniczona, dodatkowych miejsc nie dorobią tam gdzie ludzie już stają, ale idcąc 'w dół' owszem - co pozwoli wsadzić więcej aut, obniżyć cenę i zwiększyć zyski.

becek napisał(a):
jak popatrzeć po samochodach to 80 % tylko kierowca.... a miejsc jest 4-5
tez bez sensu

nie uważam że to bez sensu.
1 auto osobowe (w tym vany i terenowki) - 1 człowiek jest rozwiązaniem naturalnym.
Tak samo jak to że każdy człowiek powinien mieć swój pokój a każda rodzina swój dom.
Bloki, mimo że sam w nich mieszkam i na zmianę się nie zanosi też nie są rozwiązaniem naturalnym tylko patogennym.

Ostatnio edytowano 22 września 2009, 09:24 przez Kyokushin, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 09:24 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e34, e36
Kyokushin napisał(a):
Cytuj:

Podziemne parkingi. Nie parkometry.

Parkowanie naziemne powinno być parkowaniem doraźnym, chwilowym.

Dla parkujących auto na 8 godzin powinny być wielokondygnacyjne garaże podziemne.
Oczywiście, rozumiem że nie darmowe, niech będą strzeżone - ktoś będzie miał pracę, płatne, za 100-200mc, każdy prawie zapłaci a przynajmniej wiele osób - inwestycja szybko się zwróci i będzie bardzo lukratywna - tych którzy innego dojazdu nie mają lub którzy bardzo chcą.

Parkometry to utrudnienie a i kiepski interes, bo powierzchnia naziemna jest ograniczona, dodatkowych miejsc nie dorobią tam gdzie ludzie już stają, ale idcąc 'w dół' owszem - co pozwoli wsadzić więcej aut, obniżyć cenę i zwiększyć zyski.

Kyo, pomysł z podziemnymi parkingami jest dobry. jednak znajac sytuację podziemną Warszwy nie jest to rozwiązanie wykonalne. Stare połaczenia wod-kan, woda znajdująca się 10m pod ziemią, itp. Poza tym budowa takiego garażu to koszt ten sam co normalnego budynku kondygnacyjnego. Plus 10%. Technik architekt Ci to pisze ;-)

Temu co pisze, a nie ma dowodów - papier przyjął wszystko - reszta wkrótce.
Prawda jest jak d... każdy ma swoją....[/color]

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 09:25 
Administrator

agrafka napisał(a):
oza tym budowa takiego garażu to koszt ten sam co normalnego budynku kondygnacyjnego. Plus 10%. Technik architekt Ci to pisz

Hipermarkety, jakoś sobie radzą ;)
Przecież w takim podziemnym parkingu, można i pasaże handlowe porobić.
Kura znosząca złote jaja bo ktoś - MUSI - tam stanać, zapłacić w miare uczciwą przystępną dla większości cenę i przy okazji coś kupi w pasażu (tu by się świetnie sprzedawała gastronomia, fast foody, kioski z prasą a nawet ktoś może i stacje benzynowe i myjnie robić - możliwości jest gigantyczna ilość)

Ostatnio edytowano 22 września 2009, 09:34 przez Kyokushin, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 09:26 

Kyokushin napisał(a):
Parkometry to utrudnienie a i kiepski interes

Bo to nie miał być biznes a ułatwienie parkowania.

Kyokushin napisał(a):
płatne, za 100-200mc

Parkometr 25-30zł za dzień a parking 100-200 ? Dziwna kalkulacja :)

Zresztą parkingi też byłyby oddalone od centrum... W centrum jest jeden w złotych tarasach... JAkoś nie jest zawalony :)

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 09:29 
Administrator

Cytuj:
Bo to nie miał być biznes a ułatwienie parkowania.

:)
:zdziwko:
:15: :27:

Cytuj:
Zresztą parkingi też byłyby oddalone od centrum... W centrum jest jeden w złotych tarasach... JAkoś nie jest zawalony

30zł dziennie to bandyctwo.

Przecież napisałem, wielopoziomowy parking z dużą liczbą userów, bo zmieścisz ich w pionie pozwoli ci na zejscie z ceną taką, że userzy przyjadą, bo za 30 zł dziennie, to nie przyjadą.
Za 30zł dziennie mogą stać 'na powierzchni' jako parking 'doraźny' i wtedy każdy zapłaci bo 3zł/godzina nikogo nie zbawi jak przyjedzie na godzine czy dwie i nie będzie chciał do podziemnego jechać.

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 09:34 

Kyokushin napisał(a):
30zł dziennie to bandyctwo.
Kyokushin napisał(a):
Parkometry to utrudnienie a i kiepski interes,

??????????

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 567 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 29  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1