przemekwww napisał(a):
Tescobar - poczytaj mój post o grzaniu
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... ht=#594997takie są pierwsze objawy padniętej pompy, czyli przy większych obrotach tj. w czasie jazdy pompa słabo ale daje obieg, a na wolnych nie.
Dzięki za link, ale pompa raczej nie ma tu nic do rzeczy, termostat też. Po pierwsze, sprawdziłem, że gdy temperatura zbliżyła się do połowy skali, to chłodnica zrobiła się gorąca. Po drugie, po zdjęciu paska klinowego napędzającego pompę silnik nagrzewał się prawie momentalnie - a z założonym paskiem powoli. Nawet na wolnych obrotach. To znaczy, że termostat otwiera kiedy trzeba, a pompa pompuje. Po trzecie, robiąc swój test (opisany w moim pierwszym poscie) dodawałem co jakiś czas gazu - więc obroty nie były przez cały czas jałowe.
StraHu napisał(a):
moim zdaniem wentylator jest w obudowie wentylatora przytwierdzonej do chłodnicy, taka duza czarna plastikowa opaska czy kołnierz o szerokości kilku centymetrów i krztałcie prostokąta od strony chłodnicy i koła od strony silnika.
StraHu
Cholera! U mnie tego czegoś nie ma! Między wentylatorem a chłodnicą jest po prostu wolna przestrzeń, i to szeroka (bo silnik tylko czterocylindrowy). Nie wiem dlaczego poprzedni właściciel z tego czegoś zrezygnował. Jak się nazywa ta osłona? Czy to jest jakiś pojedynczy element, który da się kupić osobno, czy trzeba razem z chłodnicą?
Tak czy siak wielkie dzięki. Zauważyłem, że są tu jakieś punkty "pomógł" ale niestety nie wiem, jak Ci je dodać - chyba się nie da, bo to nie ja jestem autorem wątku.
StraHu napisał(a):
W korku chłodnicy powinien być zawór bezpieczeństwa jeśli nie puścił tzn że ma swoje lata i nalezy go wyczyścić bo pewnie zakamieniał. Dużo miałes pecha ale troche w tym tez twojej winy kolego bo jak wskazówka temperatóry przekracza połowę tzn ze jest awaria i nalezy zgasić silnik nie czekając az dojdzie do czerwonego polaStraHu
W moim poprzednim samochodzie (kadett E) po prostu wymieniało się korek za jakieś grosze. Teraz w beemce tak czy siak muszę wymienić chłodnicę, więc pewnie będzie razem z nowym korkiem - chyba, że da się kupić osobno sam plastik do niej, tzn ten czarny kolektor i zbiorniczek wyrównawczy (?). A co do temperatury i czerwonego pola - do tej pory jeździłem samochodami, w których jak się stało w korku, to przechodzenie przez pion było normalne, czasami nawet podchodzenie pod czerwone pole. Rozumiem, że w BMW jest inaczej - czy każde przekroczenie pionu świadczy o awarii? Jeszcze jedno pytanko - czy chłodnica w E30 to tylko chłodnica, czy są tam też jakieś czujniki, które trzeba dokupić osobno lub przerzucić z poprzedniej chłodnicy? Wielkie dzięki za pomoc.