BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 17:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E32] Spryskiwacze reflektorów ,przednie pozycje i elektr
PostNapisane: 29 stycznia 2007, 22:27 
Forumowicz

Postanowiłem uruchomić spryskiwacze przednich reflektorów. Mam takie cuś u mnie. Jeśli dobrze rozumiem to aby je właczyć muszę wcisnąć prawy przełącznik (literka S) w stronę kierownicy. Próbowałem na włączonym zapłonie (nie odpalałem auta) i nie działa. Więc postanowiłem sprawdzić elektryke. Rozumiem, że do spryskiwaczy jest taki dolny pojemnik pod filtrem powietrza. Są tam dwie kostki zasilające dwa elementy (to są chyba silniczki) niestety nie ma tam prądu. Gdzie są bezpieczniki do tego ?
Druga sprawa to przednia prawa pozycja. Chcę wymienić żarówkę ale nie moge wyciągnąć tego długiego plastiku (mam lampy Hella). Jak go Wyciągnąć ?
Następne pytanie W tylnych popielniczkach zauważyłem małe żaróweczki. Chciałbym aby one świeciły. Podmieniłem, żarówki ale nie działają. Co załącza te żarówki ?
Nie pale i nikt u mnie w samochodzie także palić nie będzie, ale światełko mogłoby świecić :D

Przy okazji zapytam co to jest za rura idąca z przed chłodnicy do bloku silnika ( po prawej stronie samochodu). Podejrzewam, że u mnie nie jest oryginalna, ale to ze względu na gaz prze który jest jeszcze mniej miejsca.

Ostatnio edytowano 30 stycznia 2007, 12:11 przez Piotr_Ł, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E32 Spryskiwacze lef., przednie pozycje i elektr Kilka p
PostNapisane: 29 stycznia 2007, 23:54 
Forumowicz

Piotr_Ł napisał(a):
Postanowiłem uruchomić spryskiwacze przednich leflektorów. Mam takie cuś u mnie. Jeśli dobrze rozumiem to aby je właczyć muszę wcisnąć prawy przełącznik (literka S) w stronę kierownicy.

Jak to? Czy to znaczy że można uruchomić spryskiwacze reflektorów inaczej niż co 5-te spryskanie szyb? Można osobno "ręcznie"? Jak to zrobić?

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 30 stycznia 2007, 00:21 
Forumowicz

Obrazek
Na prawym przełączniku masz S musisz je wcisnąć.

Tytuł:
PostNapisane: 30 stycznia 2007, 01:26 
Administrator

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57N
Garaż: Na przylądku, w portowej tawernie.
Piotr_Ł napisał(a):
Mam takie cuś u mnie. Jeśli dobrze rozumiem to aby je właczyć muszę wcisnąć prawy przełącznik (literka S) w stronę kierownicy. Próbowałem na włączonym zapłonie (nie odpalałem auta) i nie działa. Więc postanowiłem sprawdzić elektryke.

Literka S włacza INTENSYWNE czyszczenie szyby, działa wtedy pompka w małym zbiorniczku. czyszczenie lamp działa TYLKO jak masz wlaczone swiatła mijania, to samo tyczy sie spryskiwaczy halogenów.

Piotr_Ł napisał(a):
Chcę wymienić żarówkę ale nie moge wyciągnąć tego długiego plastiku (mam lampy Hella). Jak go Wyciągnąć ?

przekrec te fajke lekko w lewo i wyciagaj pomału. PO przekreceniu powinienes poczuc lekkie " klik " .

Piotr_Ł napisał(a):
Następne pytanie W tylnych popielniczkach zauważyłem małe żaróweczki. Chciałbym aby one świeciły. Podmieniłem, żarówki ale nie działają. Co załącza te żarówki ?

u mnie- zapłon + właczone postpjówki/swiatła

Piotr_Ł napisał(a):
Przy okazji zapytam co to jest za rura idąca z przed chłodnicy do bloku silnika ( po prawej stronie samochodu). Podejżewam, że u mnie nie jest oryginalna, ale to ze względu na gaz prze który jest jeszcze mniej miejsca.

mozesz dac fotki tej rury ?

Tytuł:
PostNapisane: 30 stycznia 2007, 12:33 
Forumowicz

Frank napisał(a):
Literka S włacza INTENSYWNE czyszczenie szyby, działa wtedy pompka w małym zbiorniczku. czyszczenie lamp działa TYLKO jak masz wlaczone swiatła mijania, to samo tyczy sie spryskiwaczy halogenów.

Czyli przy wciskaniu S bedzie mocniej mi czyściło szybe ? Odnosnie spryskiwaczy halogenów to nie wiem czy wogóle je mam.
Z manuala wyczytałem, że ten mniejszy pojemnik (zaczynająć od strony kabiny) jest do intensywnego mycia szyby. Drugi jest do zwykłego mycia szyby lamp przednich i przeciwmgielnych. Do czego jest ten mały pojemniczek pod filtrem powietrza połaczony przewodami z tym większym od normalnego mycia ? Rozumiem ze do spryskiwaczy lefrektorów działa ten mały pod filtrem tak ?

Tytuł:
PostNapisane: 30 stycznia 2007, 13:33 
Administrator

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57N
Garaż: Na przylądku, w portowej tawernie.
jak wsciniesz S to ma leciec natrysk na szybe z tego małego zbiorniczka z koncentratem. Na lampy pobiera płyn z tego zbiornika pod filtrem. Obojetnie czy wcisniesz zwykłe spryskiwanie czy intensywne, jak masz właczone lampy, powinno psikac. MAsz chyba u siebue 2 pompki w dolnym zbiorniczku- na lapy i na halogeny. JA mam tzw DUOPUMPE czyli 1 z dwoma króćcami

Tytuł:
PostNapisane: 30 stycznia 2007, 22:55 
Forumowicz

Frank napisał(a):
Piotr_Ł napisał(a):
Przy okazji zapytam co to jest za rura idąca z przed chłodnicy do bloku silnika ( po prawej stronie samochodu). Podejżewam, że u mnie nie jest oryginalna, ale to ze względu na gaz prze który jest jeszcze mniej miejsca.

mozesz dac fotki tej rury ?

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1