BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 23:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 567 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 29  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2009, 12:49 
Ja tam się z Kyo kłócić na ten temat nie zamierzam, bo jak on jeździł po Wawie samochodem, to ja stawiałem zamki w piaskownicy, więc zastanawiam się, czy ta dyskusja nie ma 2. dna...

Gdyby Kyo i Boogie przyznał, że faktycznie, ma to jakiś sens, to przyznałby, że działaczka PO coś zrobiła dobrego, co byłoby politycznie niepoprawne :)

Hania o ile pamiętam coś tam w obietnicach wyborczych wspominała o ZTM.

Jak wyczytałem w necie:

Cytuj:
Badania opinii publicznej zlecane przez miejskie Centrum Komunikacji Społecznej wykazują jednak, że większość warszawiaków chce przywilejów dla komunikacji kosztem samochodów.

więc albo badania sfałszowane są, albo jakieś 75% Warszawiaków "zidiociała" :rotfl:

Z jeszcze innej jednak strony oprócz ZTM, będą mogły korzystać z tego pasa pojazdy uprzywilejowane, tj. straż pożarna, karetki. Może akurat uratuje to komuś życie :)

Zamiast panowie się przekomarzać i licytować "kto napisze ostatni post", żeby było na wierzchu, bo nie liczycie chyba, że dojdziecie do konsensusu :rotfl:

Pamiętajcie, że nie ma tutaj rozwiązań idealnych, trzeba na wszystko przynajmniej próbować patrzeć z dobrej strony, no i na odwrót. Nawet jak coś wydaje się dobre, często posiada upierdliwe wady.

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2009, 12:49 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Jak czytam ten temat, już się łapię za głowę :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2009, 13:12 
Forumowy terrorysta

http://wiadomosci.onet.pl/2682,2048044, ... kalne.html
Pierwszy dzień z nowym buspasem i już ponad 600 mandatów. A to tylko dane Straży Miejskiej. Strażnicy z dwoma radarami, którzy stanęli wczoraj przy trasie, mieli ręce pełne roboty - donosi TVN Warszawa.

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2009, 13:28 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
Cytuj:
Tymczasem ZTM pracuje już nad tym, by w stolicy buspasów było jeszcze więcej. Projektowane są pasy dla autobusów w Al. Jerozolimskich, w al. Solidarności, na Belwederskiej wraz ze śluzą dla autobusów skręcających w Spacerową, na Puławskiej oraz na trasie Armii Krajowej - informuje TVN Warszawa

bedzie sie dzialo na forum...

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2009, 13:31 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e34, e36
O matko, nie dość że pod domem mam płatny postój to jeszcze ten pas....mi chcą dokleić.

Temu co pisze, a nie ma dowodów - papier przyjął wszystko - reszta wkrótce.
Prawda jest jak d... każdy ma swoją....[/color]

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2009, 13:50 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Było E39. Jest E88
Kod silnika: N52B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=171542
Prawda jest taka że bus pasy jak najbardziej, ale nasze miasta nie są do tego przystosowane jak zresztą wszystko. Po co szybka kolej jak nie ma po czym jeździć, po co nowe tramwaje jak torowiska wyjechane. U nas wszystko robi się od d... strony.

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2009, 13:53 
GP-T1000 napisał(a):
U nas wszystko robi się od d... strony.

no... chyba poza dziećmi :niepewny: :-k

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2009, 13:55 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
eeee,troche optymizmu...zobacz swietokrzyski i wezel na ostrobramskiej,al jerozolimskie i lopuszanska,wiadukt przy cargo...
dzieje sie i to duzo,sytuacja powoli sie poprawia,teraz buduja most polnocny,potem ma byc nastepny,pomalutko bedziemy na razie doganiac III swiat,a potem to moze i Czechoslowacje dogonimy

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2009, 14:04 
Uzależniony od forum :)

becek napisał(a):
eeee,troche optymizmu...zobacz swietokrzyski i wezel na ostrobramskiej,al jerozolimskie i lopuszanska,wiadukt przy cargo...
dzieje sie i to duzo,sytuacja powoli sie poprawia,teraz buduja most polnocny,potem ma byc nastepny,pomalutko bedziemy na razie doganiac III swiat,a potem to moze i Czechoslowacje dogonimy

Maruderom zawsze będzie źle. Po Wawie się jeździ znacznie łatwiej i szybciej autem niż po Wiecznym Mieście. :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2009, 14:05 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e34, e36
Fryderyk napisał(a):
GP-T1000 napisał(a):
U nas wszystko robi się od d... strony.

no... chyba poza dziećmi :niepewny: :-k

Jola Rutowicz próbuje :)

Temu co pisze, a nie ma dowodów - papier przyjął wszystko - reszta wkrótce.
Prawda jest jak d... każdy ma swoją....[/color]

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2009, 14:12 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Było E39. Jest E88
Kod silnika: N52B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=171542
Fryderyk napisał(a):
no... chyba poza dziećmi

Jak się nie raz przejdę przez miasto to wszystko wydaje mi się możliwe.

KotSylwester napisał(a):
Maruderom zawsze będzie źle. Po Wawie się jeździ znacznie łatwiej i szybciej autem niż po Wiecznym Mieście.

Masz w sumie racje, jak nas osra ptak to powinniśmy się cieszyć że krowy nie latają, a narzekamy.
Tylko jakby było w Warszawie tylu mieszkańców, tyle samochodów co tam a komunikacja miejska taka sama jak jest teraz, to chyba lepszym rozwiązaniem by było chodzić na piechotę.

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2009, 14:58 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
renoraines napisał(a):
Pierwszy dzień z nowym buspasem i już ponad 600 mandatów. A to tylko dane Straży Miejskiej. Strażnicy z dwoma radarami, którzy stanęli wczoraj przy trasie, mieli ręce pełne roboty - donosi TVN Warszawa.

ihihihihihi tak trzymać :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2009, 17:07 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 550i
Kod silnika: M70B54
Ja bym chetnie wysluchal osoby, ktora jezdzi w tamtych rejonach busem do pracy i okreslilaby co "zmienil" bus pas.

W radiu ktos dal dzisiaj komentarz: "przez caly most przejechaly tylko 3 autobusy w ciagu mojego przejazdu [...]"
Ciekawe jak sie to ma do rzeczywistej przpustowosci autobusow na moscie i jak sie zmienily ich czasy przejazdy z petli do petli

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2009, 17:22 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36 328i cabrio
Kod silnika: M52B28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=49287
mongooes napisał(a):
W radiu ktos dal dzisiaj komentarz: "przez caly most przejechaly tylko 3 autobusy w ciagu mojego przejazdu [...]"

Ja dziś jechałem 7 rano od wjazdu z Wału Miedzeszyńskiego do ulicy grójeckiej.
Jechałem ok 25-30 minut. Buspasem w tym czasie przemknął jeden autobus ZTM, jeden prywatny BUS i jeden prywatny MINIBUS. Prócz nich przemknęło jeszcze może jakieś 50 sztuk aut osobowych, których kierowcy bili rekordy prędkości na buspasie :)
A ja grzecznie 5-10 km/h jechałem sobie w koreczku :)

A może chciałabyś kupić
Ramki 3D z logo forum
albo
Smycze z logo forum?

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2009, 10:58 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
No, w końcu udało mi się znaleźć czas na przeczytanie całego tematu. Zauważyłem tutaj dwa walczące ze sobą obozy, mianowicie Boogie i Kyo vs reszta świata (w uproszczeniu). No i spostrzegłem, że obie strony mają rację. Boogie i Kyo są po prostu sfrustrowani faktem, że z jednej strony jesteśmy już nowocześni, stać nas na dobre samochody, na dojazd do pracy samochodem, czasem nie ma innego wyjścia po prostu. Jednak coś im to utrudnia, mianowicie źle zorganizowana komunikacja miejska, złe podejście do niej ludzi (jeden autobus pełen, niczym wagon z bydłem kierunek auschwitz niespełna 70 lat temu, potem dwa puste), brak sensownego metra, źle rozplanowane linie, drogi i rozkłady jazdy. W ten oto sposób kółko się zamyka - więcej ludzi woli jechać samochodem, bo komunikacja jest kiepska. To sprawia, iż część osób, która jedzie samochodem tylko dla komfortu (taniej i szybciej by im było KM) pogłębia korki. Boogie - połowa osób, która jeździ KM ma swój samochód (ale wybiera KM na zasadzie "taniej, szybciej i poczytać można"), jedna trzecia by mogła go sobie kupić i dojeżdżać w razie niemca. Pozostaje więć faktycznie, cała jedna szósta pasażerów KM, której nie stać na samochód i w razie zlikwidowania KM nie mieliby za bardzo jak się przemieszczać. Myślę, że w tej sytuacji, te 5/6 pasażerów KM, po przesiadce na samochody, spowodowałaby korki jakich świat jeszcze nie widział. Nowoczesne miasta stawiają na KM (metro, płatne parkingi, płatne wjazdy do centrum itp.) i jakoś żyją, pewnie też narzekają, ale sobie radzą, mają może lepszą organizację ruchu. Ja wiem, że w założeniu, chorą sytuacją jest, iż ktoś, kto płaci dużo mniej ma przywileje kosztem tych, "których stać" na dojazd autem. Ale niestety praktyka pokazuje, że takie są wymogi dobrej kooperacji międzyludzkiej w mocno zagęszczonych aglomeracjach miejskich. Według mnie, po utworzeniu tego buspasu, na pewno część osób przesiądzie się na KM, wynika to z prostego faktu. Po prostu opłacało im się jeździć teraz autem na granicy (powiedzmy, że było drożej, ale ciut szybciej i wygodniej). Teraz autobusem będzie szybciej, wiec się przesiądą, bo jazda autem już nie będzie optymalna. U mnie wygląda to następująco, dojeżdżam z Rumi do Gdańska na uczelnię, 4-5 razy w tygodniu. Mam do wyboru auto, którym transport kosztuje 20zł dziennie (o kosztach utrzymania >20 letniego BMW przy przebiegach średnio niecałe 100km dziennie nie wspominając) i czas trwania dojazdu od 45 do 90 minut (zależy od korków, czyli de facto musiałbym zawsze wychodzić przynajmniej półtorej godziny przed zajęciami, dla pewności), tyleż samo trwa powrót. Do tego dochodzi stres, że ktoś mi w tyłek wjedzie, zarysuje bok auta albo ja będę się spieszył i coś zrobię/dostanę mandat itp. itd. Druga alternatywa to SKM, gdzie płacę 60zł miesięcznie i dojazd w 90% przypadków trwa 45 - 50 minut. Poprawkę biorę ok 10 minut, czyli wychodzę godzinę przed zajęciami. Prawie zawsze mam miejsce siedzące, a dzięki niemiłej 100kg aparycji (ponury totem, o którym mówił Kyo, jak to odstrasza "czyścicieli szyb" na skrzyżowaniach, mam opanowany do perfekcji) bardzo często siedzę sam w dwuosobowym krześle/fotelu/ławie. Do tego mogę sobie poczytać i statystycznie na torach jest mniejsza szansa na niespodziewany wypadek, który zakłóci tempo przejazdu. Gdy ktoś śmierdzi po prostu się przesiadam. Na harmoszkarzy nie ma rady, niestety (no chyba, że rękoczyn), na szczęście szybko przechodzą dalej. Do peronu mam 1.5km, więc idę z buta albo podjeżdżam autem, w zależności od pogody/nastroju/pory wstawania. Wiem też, że jest grupa osób, która mimo to, dojeżdża autem, też nierazmi się tak zdarzyło, głównie podczas sesji gdy nie ma sensu kupywać miesięcznego, raz dzięki temu trafiłem na egzamin (skm nawaliła i częśc osób nie dotarła).

Podsumowując - idealny układ demokratyczny gdzie każdy może dopłacić do samochodu i dzięki temu być szybciej, wygodniej, bezpieczniej na miejscu, jest w praktyce nie do zrealizowania w zagęszczonej aglomeracji miejskiej. Są pewne wzory, które określają przepustowość ruchu, tego się nie przeskoczy. Swobodny dostęp auta dla każdego i brak KM spowodowałby fakt, iż każdy mieszkałby w korku, poszerzenie dróg niewiele by dało przez wąskie gardła, które muszą być, o kosztach nie wspominając.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2009, 11:32 
Przyjaciel forum

jiGsaw jest racja w tym co piszesz, ale wiesz, Warszawie daleko do zachodnich miast (chyba nikogo tu nie zaskocze), a powod jest dosyc prozaiczny, nieprzemyslana powojenna odbudowa i jakies 50 pozniejszych lat pozbawionego sensu planowania drog.

Prawda jest taka, ze ktokolwiek nie rzadzilby w ratuszu, i jak idealnie by tego nie robil (a takich ekip nie ma) to i tak w ciagu jednej kadencji nie naprawi polwiecza zaniedban.

Wszystkie terazniejsze rozwiazania to takie latanie dziur, z jednej strony moge zrozumiec takie podejscie, bo kompleksowa przebudowa wielu ulic spodowalaby olbrzymie korki (pomijajac juz koszta z tym zwiazane, ale pewnie daloby rade to sensownie rozplanowac), z drugiej strony wiem, ze to ciagle rozwiazania, na krotka mete. Jedyna rzecz, ktora bardzo przydalaby sie w stolicy (a ktorej brakuje) to przyciecie buriokracji, szersze spojrzenie na przyszlosc rozplanowania sieci ulic, szybkie rozstrzyganie przetargow, a pozniej egzekwowanie wykonania kolejnych inwestycji w terminie.

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2009, 11:47 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Vermilion napisał(a):
Prawda jest taka, ze ktokolwiek nie rzadzilby w ratuszu, i jak idealnie by tego nie robil (a takich ekip nie ma) to i tak w ciagu jednej kadencji nie naprawi polwiecza zaniedban.

Dopiero Hania to dostrzegła i rozpirza kolejne chatki na drodze aż huczy i za to ma u mnie kolejny głos w wyborach :] Prawdę mówiąc to ostatnio jeżdżąc po Warszawie w tygodniu zauważyłem że korki są mniejsze niż przed wakacjami :niepewny: Więc chyba te wszytskie przebudowy i nowe drogi jednak coś dały :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2009, 11:50 
Przyjaciel forum

Bobby_Valentino napisał(a):
Dopiero Hania to dostrzegła i rozpirza kolejne chatki na drodze aż huczy i za to ma u mnie kolejny głos w wyborach :]

Heh, w tym miejscu pozdrawiamy rodzine Gmurkow :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2009, 11:53 

No Warszawa daleko od zachodnich miast... Może nie wiesz ale wiele dużych miast nie zostało tak zniszczonych w II WŚ jak Wawa i są zaprojektowane troszkę wcześniej niż druga połowa XX wieku. A to że u nas ruscy się rządzili po wojnie....

Co do rozwiązań typu łatka a dobre rozwiązanie. Sami wiemy jak to w zyciu jest. Z własną kasą sobie radzimy sztuką kompromisów i podobnie rządzi się nasze miasto i nasz kraj. Sam chciałbym zrobić parket egzotyczny za 120mkw a nie panele laminowane. Chciałbym również kupować nowe opony do aut, zawsze najlepsze części, jeździć raz w roku na wycieczkę zagraniczną... ale... za co? Czy dlatego że brakuje na 2 tygodnie ALL Inclusive na Margericie... mam nie jechać na mazury na parę dni?

Tytuł:
PostNapisane: 24 września 2009, 11:58 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Bobby_Valentino napisał(a):
Dopiero Hania to dostrzegła i rozpirza kolejne chatki na drodze aż huczy i za to ma u mnie kolejny głos w wyborach :] Prawdę mówiąc to ostatnio jeżdżąc po Warszawie w tygodniu zauważyłem że korki są mniejsze niż przed wakacjami :niepewny: Więc chyba te wszytskie przebudowy i nowe drogi jednak coś dały :ok:

Hania jak Hania, bez specustawy drogowej to by se rozpiprzała tak samo jak wszyscy wcześniej.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 567 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 29  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1