1. Pre-paid. Wydaje mi się, że operatorzy pchają tak dużo promocji dla pre-paidów, gdyż w ten sposób zdobywają młodego klienta, który być może po szkole pójdzie do pracy i zostanie w sieci w której jest od lat. Jest to jedyne wytłumaczenie jakie przychodzi mi do głowy i dla mnie też jest bez sensu to, ze nie chcą dorzucić do abonamentu jakiś gratisów chociazby tylko po to, żeby taki klient nie czuł się gorszy porównując do telefonów "na kartę".
2. ceny do play - różnicę w enach zapoczątkował Orange dobrych kilka miesięcy temu. Teraz heyah tylko to nagłaśnia, ale to nie od nich się to zaczęło. Czytałem wtedy skąd to się wzięło. Przyczyną jest opłata za "zakańczanie połączenia" która jest wyższa dla innych operatorów. Nie wiem tylko dlaczego pozostali operatorzy nie informują swoich abonentów o przyczynie problemu, bo 90% osób uważa, że to tylko objaw nieuczciwej konkurencji i w ten sposób operatorzy chcą zniechęcać ludzi do Play. A działa to wręcz odwrotnie, bo jest wiele osób takich, jak ja, którzy nie chcą martwić się o to, do kogo dzwonią, tylko dla wszystkich mieć tę samą stawkę.
3. dwa lata temu zmianiłem operatora z Plusa do Play. Plus nie mógł w żaden sposób konkurować z ofertą Play. W Abonamencie za 30zł miałem więcej niż w Plusie za 45. Przeniosłem numer. W tym miesiącu podpisałem drugą umowę z Play - dostałem świetne warunki, niedostępne dla nowych abonentów.
Takie postępowanie wydaje mi się logiczne. Stali klienci dostają lepsze warunki, a wybór sieci opiera się na chłodnej kalkulacji kosztów.
Miałem styczność ze wszystkimi sieciami obecnymi na rynku i mój osobisty, aktualny ranking operatorów wygląda tak:
1. Play
2. Plus / Orange
3. długo, długo nic i.... Era.
Bobby_Valentino napisał(a):
krolmacius1 napisał(a):
Mamy kilka telefonow w erze od ok 5 lat i konczy mi sie jedna umowa na dniach. Place 45 zl abonamentu, mozecie polecic cos podobnej cenie u innych operatorow?

Era zaczyna mnie ostatnio wk***iac

Ja płacę w Erze bodajże 80zł za 220min + 10 min co miesiąc z punktów premia.
Mój Play to aktualnie - 166min do wszystkich sieci + 500 min do Play i na stacjonarne = 666 min za 32,5zł miesięcznie przez cały okres trwania umowy -> 18miesięcy.
Do tego: 39gr/min do wszystkich || 10gr za sms/mms do Play a 20gr do reszty.
a gdyby minut byłoby mi zbyt mało to za 5zł miesięcznie można dostawać 1min za każde 2min przychodzących połączeń spoza sieci (idealne rozwiązanie dla osób do których często dzwonią inni).