BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 20:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Polityka operatorów
PostNapisane: 26 września 2009, 11:11 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Witam. Ostatnio, zwłaszcza w TV zauważyłem ostrą nagonkę m.in. Heyah, Plus na Play, zwłaszcza jeżeli chodzi o ceny połączeń do Play. Zaczęła Heyah w sumie a teraz coraz więcej sieci podnosi ceny połączeń do Play np w pakietach promocyjnych, dajmy na to Heyah ma pakiet promocyjny i daje minuty do wszystkich po 29 gr a do Play po 79 gr. Dlaczego? Czy powodem mogłyby reklamy w których to Play porównywał swoje oferty do ofert innych operatorów?

A tak z drugiej strony patrząc to sieci te same sobie odbierają klientów, bo np jak mam wybrać operatora to wezmę Play bo jest do wszystkich 29 gr/min a nie Heyah co ma takie różnice w cenach, przecież to się nie opłaca, jak będę chciał zadzwonić do Play to i tak zadzwonię, nieważne czy za 29 czy 79 gr, ale to mnie zniechęci i zmienię na Play.

Co o tym sądzicie?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2009, 11:14 
Uzależniony od forum :)

Tez sie zastanawiam,czemu niektore sieci maja drozej do play'a,a play ma do wszystkich po rowno.Moze np.heyah ma focha na play za jego reklamy?Osobiscie to przydalo by sie wiecej operatorow na rynku.Bo wieksza konkurencja to lepszy deal dla klientow.

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2009, 11:16 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Najbardziej mnie dziwi olewanie klientów abonamentowych przez wszystkich operatorów. Chyba klient który podpiszę umowę na rok i będzie co miesiąc przelewał stałą kwotę to dobry klient ? Na kartę ktoś doładuje 20zł miesięcznie i mu wystarczy a najlepsza oferta jest zawsze dla karcianych.

Dzisiaj widziałem reklamę nowego soku owocowego który dissuje Caprio :) Ciekawe jak to się skończy.

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2009, 11:20 
Forumowicz

no właśnie też widziałem tę reklamę Minerado chyba... jeden raz ją widziałem...
w sumie jakby takie reklamy były to kto wie co by było... wielka wojna reklamowa :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2009, 11:22 

I am 5 napisał(a):
w sumie jakby takie reklamy były to kto wie co by było... wielka wojna reklamowa :hyhy:

Taka konkurencja jest bardzo dobra i zdrowa moim zdaniem :) Caprio od początku pisało że ma 50% gratis czy coś w tym stylu tyle że nigdy nie miał mniejszych opakować :)

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2009, 11:26 
Przyjaciel forum

I am 5 napisał(a):

Reklama porownawcza zawsze wyjdzie na zdrowie dla klienta.

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2009, 11:33 
Pierwsze kroki

To nie jest tak, że inne sieci specjalnie podnoszą ceny do p4. Po prostu inne sieci muszą więcej płacić za połączenie z playem, a że firmy nie chcą dopłacać to dopłaca klient, który chce do playa dzwonić.

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2009, 11:36 

Konrad napisał(a):
Po prostu inne sieci muszą więcej płacić za połączenie z playem,

A to dlaczego?
Bobby_Valentino napisał(a):
Najbardziej mnie dziwi olewanie klientów abonamentowych przez wszystkich operatorów

Tu sie zgodze,majac nr w erze przez 8 lat,za kazde przedluzenie umowy promocja byla znacznie gorsza niz gdybym zerwal umowe a na drugi dzien podpisal nowa :zdziwko: :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2009, 11:43 
Forumowicz

Vermilion napisał(a):
I am 5 napisał(a):

Reklama porownawcza zawsze wyjdzie na zdrowie dla klienta.

jasne...można się wielu ciekawych rzeczy dowiedzieć.
ale powróćmy jeszcze do tematu.

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2009, 11:46 
Pierwsze kroki

Z tego co wiem UKE zgodził się na coś takiego, bo play jest młodą siecią i ciągle ponosi duże wydatki na rozwój infrastruktury. W ten sposób ma szybciej nawiązać równą walkę ze starą trójką operatorów. Czyli play musi zapłacić mniej dzwoniąc do innych sieci niż inne sieci dzwoniąc do play - dlatego play do wszystkich ma jednakową stawkę.

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2009, 11:49 
Forumowy terrorysta

spider napisał(a):
Bobby_Valentino napisał/a:
Najbardziej mnie dziwi olewanie klientów abonamentowych przez wszystkich operatorów

Tu sie zgodze,majac nr w erze przez 8 lat,za kazde przedluzenie umowy promocja byla znacznie gorsza niz gdybym zerwal umowe a na drugi dzien podpisal nowa

to prawda, nawet tak mi wprost powiedzieli w erze, wiec sie wkur.ilem i przeszedlem na orange :rotfl: i to na karte :], doladowuje sporadycznie, glownie po to, zeby utrzymac numer bo i tak dzwonie ze sluzbowego.
Najlepsza oferta abonamentowa jest dla firm i to nawet dla osob prowadzacyh 1 osobowa działalnosc gosp, ale zawsze to firma ;) . Tansze i to dobrej klasy telefony (glownie chodzi mi o biznesowe nokie), mniejszy koszt polaczenia itp.

Ostatnio edytowano 26 września 2009, 11:52 przez renoraines, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2009, 11:50 

spider napisał(a):
Tu sie zgodze,majac nr w erze przez 8 lat,za kazde przedluzenie umowy promocja byla znacznie gorsza niz gdybym zerwal umowe a na drugi dzien podpisal nowa :zdziwko: :wstyd:

Dokładnie... Kilent z d.... jest lepiej traktowany od starego a przecież to całkowicie przeczy wszystkiemu co piszą w książkach ! Taniej jest utrzymać stałego klienta nić ponosić wydatki żeby przyciągnąć nowych.

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2009, 11:52 
Częsty bywalec

Konrad napisał(a):
To nie jest tak, że inne sieci specjalnie podnoszą ceny do p4. Po prostu inne sieci muszą więcej płacić za połączenie z playem, a że firmy nie chcą dopłacać to dopłaca klient, który chce do playa dzwonić.
Dokładnie tak jest,słyszałem to ostatnio od przedstawiciela Ery.

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2009, 11:54 

renoraines napisał(a):
to prawda, nawet tak mi wprost powiedzieli w erze, wiec sie wkur.ilem i przeszedlem na orange i to na karte , doladowuje sporadycznie, glownie po to, zeby utrzymac numer bo i tak dzwonie ze sluzbowego.

Cytuj:
Dokładnie... Kilent z d.... jest lepiej traktowany od starego a przecież to całkowicie przeczy wszystkiemu co piszą w książkach ! Taniej jest utrzymać stałego klienta nić ponosić wydatki żeby przyciągnąć nowych.

Nie ma opcji zebym przedluzyl z nimi umowe na nastepne dwa lata

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2009, 12:16 
też słyszałem wiele, ale to wiele komentarzy odnośnie przedłużania umowy w erze, że to dziadostwo, chyba, że się ma firmę itd.

ja mam plusie od zawsze i nie narzekam :P przy przedłużaniu umowy raczej nie ma konkurencyjnej umowy dla mnie innego operatora :0

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2009, 12:52 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B22
Mamy kilka telefonow w erze od ok 5 lat i konczy mi sie jedna umowa na dniach. Place 45 zl abonamentu, mozecie polecic cos podobnej cenie u innych operatorow? :) Era zaczyna mnie ostatnio wk***iac :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2009, 13:02 

krolmacius1 napisał(a):
Mamy kilka telefonow w erze od ok 5 lat i konczy mi sie jedna umowa na dniach. Place 45 zl abonamentu, mozecie polecic cos podobnej cenie u innych operatorow? :) Era zaczyna mnie ostatnio wk***iac :kwasny:

Ja płacę w Erze bodajże 80zł za 220min + 10 min co miesiąc z punktów premia.

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2009, 13:09 
Przyjaciel forum

Moje BMW: *
Kod silnika: *
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147922
1. Pre-paid. Wydaje mi się, że operatorzy pchają tak dużo promocji dla pre-paidów, gdyż w ten sposób zdobywają młodego klienta, który być może po szkole pójdzie do pracy i zostanie w sieci w której jest od lat. Jest to jedyne wytłumaczenie jakie przychodzi mi do głowy i dla mnie też jest bez sensu to, ze nie chcą dorzucić do abonamentu jakiś gratisów chociazby tylko po to, żeby taki klient nie czuł się gorszy porównując do telefonów "na kartę".

2. ceny do play - różnicę w enach zapoczątkował Orange dobrych kilka miesięcy temu. Teraz heyah tylko to nagłaśnia, ale to nie od nich się to zaczęło. Czytałem wtedy skąd to się wzięło. Przyczyną jest opłata za "zakańczanie połączenia" która jest wyższa dla innych operatorów. Nie wiem tylko dlaczego pozostali operatorzy nie informują swoich abonentów o przyczynie problemu, bo 90% osób uważa, że to tylko objaw nieuczciwej konkurencji i w ten sposób operatorzy chcą zniechęcać ludzi do Play. A działa to wręcz odwrotnie, bo jest wiele osób takich, jak ja, którzy nie chcą martwić się o to, do kogo dzwonią, tylko dla wszystkich mieć tę samą stawkę.

3. dwa lata temu zmianiłem operatora z Plusa do Play. Plus nie mógł w żaden sposób konkurować z ofertą Play. W Abonamencie za 30zł miałem więcej niż w Plusie za 45. Przeniosłem numer. W tym miesiącu podpisałem drugą umowę z Play - dostałem świetne warunki, niedostępne dla nowych abonentów.

Takie postępowanie wydaje mi się logiczne. Stali klienci dostają lepsze warunki, a wybór sieci opiera się na chłodnej kalkulacji kosztów.

Miałem styczność ze wszystkimi sieciami obecnymi na rynku i mój osobisty, aktualny ranking operatorów wygląda tak:
1. Play
2. Plus / Orange
3. długo, długo nic i.... Era.

krolmacius1 napisał(a):

Mój Play to aktualnie - 166min do wszystkich sieci + 500 min do Play i na stacjonarne = 666 min za 32,5zł miesięcznie przez cały okres trwania umowy -> 18miesięcy.
Do tego: 39gr/min do wszystkich || 10gr za sms/mms do Play a 20gr do reszty.

a gdyby minut byłoby mi zbyt mało to za 5zł miesięcznie można dostawać 1min za każde 2min przychodzących połączeń spoza sieci (idealne rozwiązanie dla osób do których często dzwonią inni).

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2009, 13:21 
Częsty bywalec

I am 5 napisał(a):

Taka konkurencja jest bardzo dobra i zdrowa moim zdaniem :) Caprio od początku pisało że ma 50% gratis czy coś w tym stylu tyle że nigdy nie miał mniejszych opakować :)

Obrazek
:hyhy: :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2009, 13:39 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B22
krolmacius1 napisał(a):

Nie myslales o przejsciu do innnej sieci?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1