BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 14 maja 2025, 07:26

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] Lekkie koło zamachowe
PostNapisane: 25 września 2009, 23:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M54B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=129501
Witam. Chciałem sobie w moim m40 odchudzić koło zamachowe, powie mi ktoś jakie są tego minusy? Głownie chodzi mi o to czy silnik się nie uszkodzi...

Ostatnio edytowano 26 września 2009, 10:05 przez iroonhide, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2009, 09:41 
Przyjaciel forum

Minusy beda takie, ze oprocz szybszego wchodzenia na obroty, silnik bedzie tez szybciej z nich spadal.

A co do odchudzania, jezeli przesadzisz z odchudzeniem lub kolo po tej operacji bedzie zle wywazone, to rzeczywiscie moze to negatywnie wplynac na silnik.

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2009, 11:32 
Forumowicz

przedewszystkim odchudzenie kola zamachowego spowoduje straty na momencie obrotowym co odbije sie negatywnie na dlugich podjazdach pod gore i codziennym uzytkowaniu ( czeste zmiany biegow ) , jezeli kolo bedzie dobrze wywazone ( razem z ukladem korbowym ) niema to negatywnego wplywu na silnik

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2009, 12:18 
Forumowicz

jezeli odchudzisz kolo zamachowe o wiecej jak 40% jest mozliwosc ze nie odpalisz silnika :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2009, 12:25 
gosc4x4 napisał(a):
przedewszystkim odchudzenie kola zamachowego spowoduje straty na momencie obrotowym

nie prawda.

poza tym, większe zużycie paliwa, bo koło zamachowe to taki chwilowy akumulator energii kinetycznej.

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2009, 12:59 
Zacna persona forum

Moje BMW: e34
Kod silnika: m30b35
Garaż: się rozje....ł po zimie :/
ja tam bym duzo sie nie zastanawiał nad taka operacja miałem cos takiego w e30 2,5 i bez porownania z serią niebo a ziemia. dobrze wywazone nie zaszkodzi silnikowi jak to koledzy zauwazyli. zakładaj :super: jesli lubisz sobie czasem ostrzej wcinac gaz

BMW miłością .. szpera radością a spalanie.??? a ch... ze spalaniem :D
moja wisienka zmiany nowe koło malowanko str7 => viewtopic.php?f=6&t=38330&p=1206767#p1206767
Moja Czarna Mamba => viewtopic.php?f=60&t=103928

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2009, 13:06 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
kaczor e30 2,5 napisał(a):
ja tam bym duzo sie nie zastanawiał nad taka operacja miałem cos takiego w e30 2,5 i bez porownania z serią niebo a ziemia. dobrze wywazone nie zaszkodzi silnikowi jak to koledzy zauwazyli. zakładaj :super: jesli lubisz sobie czasem ostrzej wcinac gaz

O ile miałeś odchudzone ?

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2009, 13:34 
Zadaniem koła zamachowego jest również zapewnienie równomiernej pracy silnika i elminacja
drgań, więc nie przesadzał bym z jego odchudzaniem :)

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2009, 13:36 
Forumowicz

Fryderyk napisał(a):
gosc4x4 napisał(a):
przedewszystkim odchudzenie kola zamachowego spowoduje straty na momencie obrotowym

nie prawda.

poza tym, większe zużycie paliwa, bo koło zamachowe to taki chwilowy akumulator energii kinetycznej.
sam sobie zaprzeczasz :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2009, 13:42 
Forumowicz

odchudzanie kola zamachowego+idealne wywazenie owszem same plusy warunek? max 25% odchudzenia jedyny minus mniejsza elastycznoscna kazdym biegu i v-max wyraznie spada :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2009, 14:16 
gosc4x4 napisał(a):

silnik ma łatwiej kręcić, bo ma mniejszy moment bezwładności do wprawienia w ruch obrotowy. zakręć sobie huśtawką jak jest pusta, oraz jak siedzi na nim komplet dzieci.

jeśli Twoja teoria byłaby prawdziwa, lepiej by Ci się kręciło z dziećmi.

jednak bez dzieci jak przestaniesz szybciej zatrzyma się huśtawka. więc przy "hamowaniu silnikiem" będziesz mniej oszczędzał paliwa.

gdyby po odchudzaniu mniej momentu dawał silnik, to nikt by się tym w sporcie nie trudził, przecież moment siły daje nam przyspieszenie.

chyba, że mówisz o naprawdę skrajnych przypadkach, gdzie np. w silniku 1.cylindrowym nie potrzymany jest cykl pracy w trakcie suwu sprężania, wylatywaniu bokiem korb itd. to faktycznie, uszkodzony silnik da mniejszy moment obrotowy... równy 0.

Poza tym, napisałeś
gosc4x4 napisał(a):
jezeli kolo bedzie dobrze wywazone ( razem z ukladem korbowym ) niema to negatywnego wplywu na silnik

co również jest bzdurą, bo wyważenie to jedno, a zapomniałeś o momencie bezwładności koła. jeśli będzie za mały, skutki mogą być tragiczne. od gaszenia się silnika przy zbyt szybkim puszczeniu sprzęgła, do jego remontu.

Najlepiej więc nie eksperymentować z ekstremalnymi odchudzeniami.

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2009, 14:29 
gosc4x4 napisał(a):
Fryderyk napisał(a):
gosc4x4 napisał(a):

nie prawda.

Na silniku moment bezwładności po odchudzeniu koła zamachowego może się zwiększyć. Ale z kolei im cięższe koło zamachowe, tym większy moment obrotowy przenoszony jest na koła.

Ostatnio edytowano 26 września 2009, 14:35 przez Zakov, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2009, 14:31 
Forumowicz

Zakov napisał(a):
Ale z kolei im cięższe koło zamachowe, tym większy moment obrotowy przenoszony jest na koła.
bzdura pomyśl logicznie i nie zaprzeczasz prawom fizyki :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2009, 15:30 
Zakov napisał(a):
Na silniku moment bezwładności po odchudzeniu koła zamachowego może się zwiększyć. Ale z kolei im cięższe koło zamachowe, tym większy moment obrotowy przenoszony jest na koła.

Rozumiem, że znów sobie jaja robisz Zakov :) Dooobre :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2009, 16:20 
Fryderyk napisał(a):
Zakov napisał(a):

Rozumiem, że znów sobie jaja robisz Zakov :) Dooobre :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Nie, nie robie. Zadaniem koła zamachowego jest między innymi zmniejszanie momentu bezwładności po stronie silnika, a wiec logicznie rzecz biorąc jego stoczenie spowoduje odwrotny efekt. Co do tego drugiego zdania to faktycznie robie sobie jaja i spekuluje, bo nie wiem co jest tak naprawdę bezpośrednią przyczyną tego, że tak jak napisał jeden z kolegów - odchudzenie koła zamachowego spowoduje ograniczanie elastyczności pojazdu. Ale podejrzewam, że na pewno powodem tego nie jest wzrost momentu obrotowego...

Ostatnio edytowano 26 września 2009, 17:16 przez Zakov, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2009, 16:55 
Forumowicz

Fryderyk napisał(a):
gosc4x4 napisał(a):

silnik ma łatwiej kręcić, bo ma mniejszy moment bezwładności do wprawienia w ruch obrotowy. zakręć sobie huśtawką jak jest pusta, oraz jak siedzi na nim komplet dzieci.

jeśli Twoja teoria byłaby prawdziwa, lepiej by Ci się kręciło z dziećmi.

jednak bez dzieci jak przestaniesz szybciej zatrzyma się huśtawka. więc przy "hamowaniu silnikiem" będziesz mniej oszczędzał paliwa.

gdyby po odchudzaniu mniej momentu dawał silnik, to nikt by się tym w sporcie nie trudził, przecież moment siły daje nam przyspieszenie.

chyba, że mówisz o naprawdę skrajnych przypadkach, gdzie np. w silniku 1.cylindrowym nie potrzymany jest cykl pracy w trakcie suwu sprężania, wylatywaniu bokiem korb itd. to faktycznie, uszkodzony silnik da mniejszy moment obrotowy... równy 0.

Poza tym, napisałeś
gosc4x4 napisał(a):
jezeli kolo bedzie dobrze wywazone ( razem z ukladem korbowym ) niema to negatywnego wplywu na silnik

co również jest bzdurą, bo wyważenie to jedno, a zapomniałeś o momencie bezwładności koła. jeśli będzie za mały, skutki mogą być tragiczne. od gaszenia się silnika przy zbyt szybkim puszczeniu sprzęgła, do jego remontu.

Najlepiej więc nie eksperymentować z ekstremalnymi odchudzeniami.
widze ze wiesz ze cos dzwoni ale niewiesz w ktorym kosciele , a zreszta poczytaj http://pl.wikipedia.org/wiki/Moment_obrotowy
albo zapytaj sie ucznia klasy 3 technikum mechanicznego

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2009, 17:26 
gosc4x4 napisał(a):

Jak przesadzisz ze zmniejszaniem jego masy, to może mieć to negatywny wpływ, nawet pomimo idealnego wyważenia. Po prostu silnik będzie wpadał w drgania na niskich prędkościach obrotowych i mogą pojawić sie problemy z ruszaniem, a co za tym idzie nadmierne obciążenie sprzęgła.

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2009, 17:35 
gosc4x4 napisał(a):
widze ze wiesz ze cos dzwoni ale niewiesz w ktorym kosciele , a zreszta poczytaj http://pl.wikipedia.org/wiki/Moment_obrotowy
albo zapytaj sie ucznia klasy 3 technikum mechanicznego

chyba nie wiesz z kim piszesz, swoją drogą masz niezły tupet wklejać mi definicję momentu obr. z wiki... która tak naprawdę nic nie zmienia, jeśli chodzi o głupoty, które napisałeś.

czekam tylko, aż napiszesz zmniejsza się moment obrotowy, a zwiększa moc, to już w ogóle będziesz moim nowym idolem na forum :super:

zakov, już raz Ci pisałem, żebyś nie używał słów, których nie znasz :zalamany:

panom gosc4x4 oraz Zakov, polecam na początek:

Obrazek

Obrazek

potem coś lepszego:

Obrazek

może coś mojego rektora:

Obrazek

no i potem coś chociażby takiego:

Obrazek

Wtedy możemy zacząć sobie rozmawiać, bo póki co wybaczcie panowie, ale nie ma z kim.

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2009, 18:37 
Fryderyk napisał(a):
zakov, już raz Ci pisałem, żebyś nie używał słów, których nie znasz :zalamany:

Tak to sobie tłumacz gościom z tych forum, w tych tematach -

http://klubpumy.pl/viewtopic.php?t=1607

http://www.capri.pl/forum/74348

http://forum.skodovka.pl/viewtopic.php? ... bd392daffd

http://www.capri.pl/forum/285245

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=3517

Ps: Chętnie zobaczę jak Cię wyśmieją

Oraz najlepiej zapoznaj się z tym artykułem i redaktorowi wytykaj słowa których używa, a których nie rozumie

http://www.motofakty.pl/artykul/dwumaso ... chowe.html

A co do tekstów:

Fryderyk napisał(a):
chyba nie wiesz z kim piszesz

Fryderyk napisał(a):
Wtedy możemy zacząć sobie rozmawiać, bo póki co wybaczcie panowie, ale nie ma z kim.

To chciałbym zauważyć, iż dystans do samego siebie jest niezwykle cenioną cechą, która świadczy o powadze danej osoby, jak również o poziomie jaki ona sobą reprezentuje (w tym też intelektualnym)...

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2009, 19:17 
Zakov napisał(a):
Tak to sobie tłumacz gościom z tych forum, w tych tematach -

kliknąłem pierwszy lepszy link po czym widzę:

Cytuj:
Lekkie koło zamachowe nie zmniejsza momentu obrotowego podczas jazdy.

ojej :niepewny: czyżbym przypadkiem nie podał takiej tezy zaprzeczając przeciwną? :niepewny:

Cytuj:
Większa masa w ruchu obrotowym = wiekszy moment BEZWŁADNOŚCI.

ojej, znów to samo :niepewny:

tak czy inaczej, fora takie same, jak to.

Zakov napisał(a):
Oraz najlepiej zapoznaj się z tym artykułem i redaktorowi wytykaj słowa których używa, a których nie rozumie

Nie mam zamiaru czytać tego artykułu, być może autor jest ogarnięty, lub nie, w każdym razie wielu dziennikarzy są... po prostu dziennikarzami, to co napiszą w motofaktach, czy AŚ nie zawsze musi być słuszne i prawdziwe. Często tacy dziennikarze dopiero się kształcą i piszą rzeczy o których do końca nie wiedzą.

Przykładów jest mnóstwo. Np. pisanie o turbo w M6 od Gpower, na fotkach śliczne sprężarki mechaniczne :D albo brak wiedzy o jednostkach, w jakich się podaje emisję spalin :D

Zakov napisał(a):
To chciałbym zauważyć, iż dystans do samego siebie jest niezwykle cenioną cechą, która świadczy o powadze danej osoby, jak również o poziomie jaki ona sobą reprezentuje (w tym też intelektualnym)...

1. wyrażenie nie było do Ciebie, więc się nie denerwuj :)drugie, niestety tak, bo wciąż nie rozumiejąc co to jest moment bezwładności nie wiem jak mam z Tobą rozmawiać.

Pisze to naprawdę niezłośliwie, jakbym nie znał języka polskiego też byśmy się nie dogadali, gdybym zapytał Cię o coś :zalamany:

Sam zobacz:

Zakov napisał(a):
Zadaniem koła zamachowego jest między innymi zmniejszanie momentu bezwładności po stronie silnika

Jak mam Ci wytłumaczyć dlaczego to zdanie jest nieprawdziwe, skoro nie wiesz co to moment bezwładności? Tym bardziej jak tu wytłumaczyć np. tw. Steinera?

Ja nie uważam, że każdy powinien wiedzieć, to faktycznie nie są proste zagadnienia, ale strasznie mnie denerwuje, jak ktoś w ogóle nie ogarnia, a tworzy teorie.

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1