Witam!
Z szukajki korzystałem, ale znalazłem za dużo informacji sprzecznych. Poza tym mam kilka wątpliwości, które tutaj jeszcze nie były poruszane. Sprawa tyczy się oleju:
Kupiłem wczoraj autko - zalane 10W40 mobil (turbo S czy jakoś tak). Oczywiście pół syntetyk. Chciałbym go zmienić na full, czy jest sens dopłacać niemałe pieniądze, czy semi jest wystarczająco dobry? (tutaj właśnie pojawiają się sprzeczności). Jeżeli przechodzić na full syntetyk, to wszystkie muszą spełniąć normę LL i tutaj jest tak LL04 dla diesli wyprodukowanych po 2004 i LL08 dla diesli po 1998 czy tak? Ja mam rok 2000, na liczniku 250tyś, stan autka raczej wyklucza jakieś kosmiczne cofnięcie licznika w przeszłości...
Następna wątpliwość, to tryb longlife: Z dotychczasowych doświadczeń z audi oraz silnikami benzynowymi, wiem, że "LL" dopuszczalny jest na samym początku użytkowania samochodu powiedzmy do 100tyś i tylko w przypadku robienia długich tras. Ja często robię krótkie trasy samochodem co ma ćwierć miliona i teraz się dowiaduję, że mam wymieniać olej w trybie longlife?!
Czy to normalne w dieslach, że olej jest niemalże czarny? (konsystencja OK, ale kolorystycznie? w moim poprzednim 2.8 olej był jak świeży - fakt, czasami dolewałem
I jeczsze jedno pytanko: mam problem ze zmierzeniem poziomu oliwy: jakbym nie wkładał miarkę, to wyciągam ją i z jednej strony mam minimum na bagnecie, a z drugiej maksimum, tak jakby wchodził pod pardzo małym kątem pod powierzchnie oleju.
Na zakończenie chciałbym się jeszcze dowiedzieć o konkretne modele olejów, które byście mi polecili, może kilka słów o filtrach olejowych, oraz o miejscu zakupu (allegro? CPNy? Sklepy moto?) Z góry bardzo dziękuję za (mam nadzieje;) wyczerpujące odpowiedzi!