BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 17:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Wkaźnik na 1/4 - Pusto w baku?!
PostNapisane: 19 października 2009, 10:45 
Pierwsze kroki

Witam...

Wczoraj sprawa juz mnie troche wkurzyła otóż drugi raz zdarzyło mi się, że ledwo co zapaliła się kontrolka paliwa.....albo nawet sie nie zapaliła tak jak wczoraj ...komputer wskazuje około 100km do przejechania, a samochód nagle traci obroty, dławi sie i koniec...staje gdzieś w nocy i nie pojade już nic.

Z reguły tankuje do pełna i jak zejdzie do 1/4 to zalewam dalej do pełna.

Co może być tego przyczyną, potem zaleje 2 litry z butelki ...i budzi sie odrazu do zycia.

Druga sprawa to e46Ci 328. Normalne aby w miescie gdzie jeżdze raczej wieczorami...nie dstoje duzo w korkach robił na pełnym baku zaledwie troche ponad 400 km?...przy ekonomicznej jeździe do 2,5 tys obrotów....nie cisnieciu na pedał....dojezdzaniu do swiatel na redukcji itp? ....przy baku 63 l to wychodzi około 15 litrów.......komputer wskazuje srednie spalanie przez cale te 400 km ok 11.5 .......

Zerowalem licznik po tankowaniu. przejechalem 420 km staralem sie naparwde oszczedzac...moze raz czy dwa szybciej sie przejechalem przez chwilę

no i skoro wczoraj odpalic nie moglem to znaczy ze juz tam nic nie bylo....

Dziwi mnie to gdy wszyscy pisza o 12 ..litrach w miescie.... 3 litry to nie taka mała różnica...

Pytanie ewentualnie co proponujecie sprawdzic w serwisie....?.....

PS: zapomnialem jeszcze napisac ze np raz wskazowka juz naprawde wskazywala ptraktycznie zero i komputer tez...a samochod normalnie jechał....

Drugi raz 80 km wskazanie samochod stoi....

Myślalem ze to moze wina tamtej stacji, ale teraz gdzie indziej zatankowalem....i ....stalem 30 minut na wlaczonym radiu i podgrzewaniu foteli.....

Akumulator mi padl heh....brat mnie podlaczyl......odpalilem bez problemu.....postalem 20 minut na wlaczonym....obroty w dol i zgasł. ......zalamac sie mozna...

z góry Dzięki !!

Ostatnio edytowano 19 października 2009, 10:59 przez maciek3CC, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2009, 17:17 
Zacna persona forum

Moje BMW: e34
Kod silnika: M50B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=320
moze wymien filtr paliwowy?

Tytuł:
PostNapisane: 20 października 2009, 17:27 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
U mnie w 2.8 w audi 12 a 15L w mieście to byłą akurat różnica między zimą z latem. Robiłem na tyle krótkie dystanse czasami, że nie nagrzany silnik brał nieco więcej. Co do wskazań, to pływak porusza się po takiej płytce przypominającej potencjometr. Pewnie się zabrudził, dość częsty przypadek w wielu markach.
Jeśli jednak spalanie nie daje Ci spokoju to #filtry, LMM, skład spalin/sonda lambda, stan świec i cewek.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

Tytuł:
PostNapisane: 23 października 2009, 14:41 
Pierwsze kroki

Spokojnie z twoim samochodem jest wszystko ok, też mam 328ci e46 i wmieście spala mi około 16-17 litrów przy normalnej jeździe bez udziwnień w żadną stronę. Ale komputer pokazuje prawie idealnie spalanie nie tak jak u ciebie.
A mam szerokie felgi na 19 calach wiec pewnie z tego powodu twoja pali 2 litry mniej.
W trasie raz udało mi się zejść do 8.7 litra, ale jak się spieszyłem raz jadąc nad morze to wyszło prawie 13

Tytuł:
PostNapisane: 25 października 2009, 12:39 
Częsty bywalec

tak to normalne
dla pewności zawsze możesz sprawdzić stan świec - też wpływają na spalanie.
nie używaj klimatyzacji i ogrzewania na maxa bo ciągnąc prąd zwiększają zużycie paliwa.
jeśli masz wątpliwości komputer wykazre czy sonda i przepływomierz sa sprawne bo to one wpływają na spalanie

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2009, 21:07 
Częsty bywalec

Moje BMW: E65 & Megane III
Kod silnika: 735i
ja mam e46 2.8 kombi w automacie i na pełnym baku przejeżdżam 420-440km w mieście, chociaż mi komputer pokazuje 13litrów

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1