BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 20 czerwca 2025, 22:33

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39 kombi] Tylna klapa
PostNapisane: 25 października 2009, 18:31 
Pierwsze kroki

Witam

Kilka pytań dotyczących tylniej klapy:
1. Czy w każdym e39 klapa tylna powinna sie podnosic automatycznie po nacisnieciu przycisku na kluczyku? U mnie tylko otwiera sie zamek. Dalej musze otwierac recznie. Coś sie zepsulo czy nie mam takiej opcji? moj rocznik: 1999

2. Nie działa tylni spryskiwacz. Jezeli nie jest zapchany to gdzie sprawdzic wężyki i podłączenia?

3. Zatarta wycieraczka? Czy jest szansa wymiany bez uszkodzenia tylniej szyby?

pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi
fj

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 25 października 2009, 18:46 
Pierwsze kroki

WItam.
po naciśnieciu przycisku na kluczyku lub w samochodzie ( kolo "wajchy" do otwierania klapy przedniej ) jedynie odblokujesz zamek czy tez mechanizm dociągowy. To w sedanie klapa sie otwiera.
podaj wiecej szczegolow z spryskiwaczem, np czy slychac glos silniczka pompki
co masz na mysli z zatarciem wycieraczki. kombi ma otwierana sama szybe, silnik jest w klapie mniej wiecej za rejestracja.
pozdro 600

Tytuł:
PostNapisane: 25 października 2009, 18:48 
Forumowicz

Moje BMW: E39 530D
jezeli niemasz przycisku przy lewej nodze to masz tylko otwieranie a najprosciej sprawdzic czy przy kole zapasowym z lewej strony jest pompka chydrauliczna do podnoszenia klapyco do spriskiwacz zdejmij wezyk w tylnej klapie pod oslona i uruchom spriskiwacz wczesniej zdejmij wezyk oczywiscie jezeli wlancza sie silniczek a co do wycieraczki da rade to zrobic bez wymiany szyby tez mialem zardzewiala i chodz nie dalem rady rozebrac i poszlo bez rozbierania troche sie meczylem pozdrawiam ;)

Tytuł:
PostNapisane: 25 października 2009, 18:51 
Forumowicz

ShaggyMster ja mam kombi i tylna klapa otwiera sie z pilota cala do gory i z pilota sie zamyka

Tytuł:
PostNapisane: 25 października 2009, 19:09 
Pierwsze kroki

Krzynio266 napisał(a):
jezeli niemasz przycisku przy lewej nodze to masz tylko otwieranie a najprosciej sprawdzic czy przy kole zapasowym z lewej strony jest pompka chydrauliczna do podnoszenia klapyco do spriskiwacz zdejmij wezyk w tylnej klapie pod oslona i uruchom spriskiwacz wczesniej zdejmij wezyk oczywiscie jezeli wlancza sie silniczek a co do wycieraczki da rade to zrobic bez wymiany szyby tez mialem zardzewiala i chodz nie dalem rady rozebrac i poszlo bez rozbierania troche sie meczylem pozdrawiam ;)

nie mam przycisku przy lewej nodze. sporyskiwacz juz dziala. napisz wiecej o tym jak naprawiles wycieraczke. Mam z nia taki problem, że w niej jest taki mały bolec,którym przenosi sie na nia naped z silniczka w klapie. On sie u mnie ułamał lub wyhaczył jak probowałem wycieraczke uruchomic kilkakrotnie.

Tytuł:
PostNapisane: 25 października 2009, 19:10 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 Touring lift
Kod silnika: M57 D30
E39 Touring są klapy uchylane elektrycznie i otwierane całkowicie elektrycznie.
Zależy którą wersją masz - ta z całkowitym otwieraniem ma guzik z prawej strony do samoczynnego zamknięcia.

Spryskiwacz - czy chodzi pompka jak dajesz na spryskanie klapy dźwignią do przodu ?
Od tego bym zaczął

Mechanizm napędu wycieraczki jest w klapie - w szybie jest tylko umocowana wycieraczka.
Otwórz samą szybę i wszystko będzie jasne.
Chyb że masz zatarte samo mocowanie wycieraczki a napęd jest OK
To zalej to WD40 i spróbuj rozruszać ręcznie wycieraczkę

Tytuł:
PostNapisane: 25 października 2009, 19:37 
Pierwsze kroki

napęd działa. spróbuje rozruszac wycieraczke, ale co z tym bolcem którym ona sie laczy z napedem. ulamal sie albo wyhaczyl i nawet jak rozruszam wycieraczke to sie nie bedzie ruszala

Tytuł:
PostNapisane: 25 października 2009, 20:21 
Forumowicz

no jezeli masz ulamany bolec to jest chyba problem bedzie trzeba raczej rozebrac jutro zerkne na swoja i ci napisze pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 25 października 2009, 20:56 
Forumowicz

Moje BMW: e39 kombi
Kod silnika: 3,0d
bolec jest zamintowany do mechanizmu wycieraczki za pomocą pierścienia segera bez problemu se go dorobisz

Tytuł:
PostNapisane: 26 października 2009, 09:36 
Pierwsze kroki

no niestety działęm WD40 i dupka - wycieraczka ani drgnela. musze ja rozrbrac i zobaczyc co tam sie dzieje. czy jest na forum jakis temat o naprawie tych tylnych wycieraczek?

Tytuł: Re: [E39 kombi] Tylna klapa
PostNapisane: 24 marca 2014, 22:43 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 523i Touring
Kod silnika: M52B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=140577
Odświeżę temat,
z wcześniejszych wpisów dowiedziałem się, że jeśli mam przycisk po lewej stronie nóg to tylnej klapy to mam elektrycznie unoszoną tylną klapę, zgadza się?
Sprawdziłem i niestety u mnie tylko odskakuje tak samo i z pilota :wsciekly: Nie dawno kupiłem auto i stary właściciel mówił, że coś zrobił z otwieraną szybą bo palił mu się błąd i zrobił tak, że nie ma ani wycieraczki ani sama szyba się nie podnosi. Dodatkowo podczas mycia bezdotykową zauważyłem, że trochę przecieka u góry.

Chciałbym żeby ten bajer działał i nie wiem czy kupić całą nową klapę czy brać się za naprawę tej :/
Siłownik zamka i np sam zamek to raptem paredziesiąt złotych, pewnie są jakieś teleskopy itd

Podobno sam mechanizm otwierania samej szyby jest bardzo drogi, na alledrogo znalazłem kompletną klapę za 899zł + malowanie i robi się ponad 1000 :dobani:

Z tego co widzę to szyba chyba złapana jest na jakiś klej albo jakieś mocne trzymadło, jest pod nią taka uszczelka tak mi się wydaje która jest cała pordzewiała. Do tego całe to plastikowe obicie od wewnątrz klapy nie dociska do reszty, jakby odpięło się z zatrzasków, próbowałem docisnąć siłą ale nawet nie drgnie. Postaram się niedługo wrzucić fotki jak to wygląda u mnie.

Podobno te tylne klapy to bolączki w touringach ale w moim ma tak nie być :piwo:

PostNapisane: 24 marca 2014, 23:04 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530iAT
Kod silnika: M54B30
Adqu, Twoja klapa nie jest otwierana hydraulicznie, ten guzik przy lewej nodze tylko uchyla klapę ( przygotowuję ją do otwarcia - co musisz zrobić swoimi rączkami) Szyba Ci się nie otwiera bo stary właściciel zablokował ją - żebyś jako kupujący nie mógł zobaczyć w jakim stanie jest ramka szyby - mówisz ze masz uszczelkę zerdzewiałą - to nie uszczelka zardzewiała, tylko ramka szyby. Jak uda Ci się odblokować tę szybę to pewnie zwątpisz w to co zobaczysz.

PostNapisane: 24 marca 2014, 23:10 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 523i Touring
Kod silnika: M52B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=140577
Aha, dzięki za info :ok:
To fakt, trochę się boje ją odblokować żebym nie miał palącego problemu :zdegustowany:

Czyli zostawić tak jak jest albo wymiana na całą kompletną dobrą klape?

PostNapisane: 30 marca 2014, 12:29 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 528iA
Kod silnika: M52B28
Witam, u siebie wymieniłem samą ramkę szyby. Trochę pracy ale jest ok

PostNapisane: 11 kwietnia 2016, 17:45 
Forumowicz

Moje BMW: E39 530dA Touring
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=123227
Witam,

Muszę wymienić tylną szybę bo ramka mocno zardzewiała. Pytanie: czy taka szyba z ramką z przed liftu będzie pasować do poliftowej E39?

Jeśli masz w swojej E38/E39 opcję składania lusterek która nie działa, a WD40 nie pomaga, to zapewne padł silniczek. Dysponuję zamiennikiem (wątek: viewtopic.php?f=1&t=41753), zapraszam na priv :-)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1