Właśnie zmieniłem N95 na E71.
Oba na symbianie S60V3. Oba z GPSem.
N95 jest większa. Fakt jest węższa, ale w kieszeni czuje się grubość telefonu a nie szerokość. Mam E71 od paru dni i łapię się za keiszeń co jakiś czas, czy ona nadal tam jest.
Garmin z N95 - w porównaniu do Tomtom-a łapał Fixa całe wieki - czasem nawet 8km - w efekcie wolałem Tomtoma mimo że starsze mapy to nie miałem z nim problemów. Po Wawie super, po Polsce też - mimo że podobno ma 40% pokrycia
Tomtom w N95 - bajka, łapie fixa od razu ale trzeba odpalac najpierw cracka a potem za kazdym razem wybierac GPS. Niby duzo roboty ale po paru dniach, po prostu wykonujesz palcem sekwencje klawiszy

No ale jest to utrudnienie.
E71 - tomtom nie działa
E71 - Garmin - instaluję na dniach.
Wszyscy mi polecają zainstalować Sygic McGuider - podobno rewelka i mapy też TeleAtlas - jak Nokia Maps.
Co do tego że GPS w telefonie się nie nadaje. Tak piszę tylko Ci co albo nie korzystali, albo słyszeli albo mają uszkodzony sprzęt. Miałem E61 + Nokia LD3W, potem N95 z wbudowanym i teraz mam E71. Myli się BARDZO sporadycznie a często korzystam, Po prostu czasem czasem pokazuje że jest 100m a jest mniej lub więcej - ale to chyba wina TOMTOM-a i starszych map (miałem to na autostradzie A2).
S60 czy WM?
TO zależy czy chcesz Auto mapę czy nie. Ja miałem HTC (Era MDA). Nie polecam. Chyba że nie przeszkadza Ci żeby cokolwiek zrobić musisz się zatrzymać wziąć telefon w łapkę a w drugą rysik. Jak cenisz sobie szybkość działania - odpada.
Zewętrzny zestaw GPS czy GPS w telefonie?
Owszem mozna kupić LARK-a z dużym wyświetlaczem za 350zł wrzucić tam wszystko i NOWEGO tomtoma i Auto Mapę i Garmina. Extra sprawa. U mnie odpada. Raz jadę swoim autem, raz Pauliny, raz służbowym. Dla mnie odpada, chyba że jako drugie nawi co lezyw schowku. GPS może się przydać zawsze. A jak Ci będzie potrzebny to go nie będziesz miał przy sobie.
Telefon przy sobie masz zawsze...