Czyli rozumiem, że gdy woda się zagotuje no to wiadomo silnik sie przegrzeje...
U mnie sytuacja wygląda tak. Jest brak strumienia, jednak gdy ucisnę wąż pojawia się. Jednak temperatura czy w trasie czy na miescie czy w korkach jest idealna stoi wskazówka jak trzeba, więc jak się domyslam, obieg jest, czyli pompa sprawna, tak??????
Czyli tutaj musze spróbować to - w nawiązaniu do tematu:
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=3905
Cytuj:
W modelach E39 największym problemem jest usunięcie powietrza z górnego węża - dotyczy to chłodnic zintegrowanych. Nie bez powodu fabryka umieściła odpowietrznik dodatkowy na korpusie termostatu. Często zapowietrzony górny wąż jest powodem zaniku strumienia i sygnalizuje objawy urwanego wirnika pompy wody - podnosi się także poziom płynu w zbiorniczku w wyniku braku mozliwości wyrzucenia gorącego płynu na chłodnicę.
W takiej sytuacji luzuję korek odpowietrznika na korpusie, ściskam górnego węża i zakręcam korek. Czynność tę staram się robić w miarę szybko i do momentu aż z tego odpowietrznika w momencie ścisku węża nie zacznie pojawiać się kropelkowa ilość płynu. Później na zakręconym odpowietrzniku uciskam węża jeszcze z parę razy, gdyż napewno zacznie schodzić płyn w zbiorniczku. Odpalam silnik i trzymam na takich obrotach żaby utrzymać strumień z wylotu odpowietrzającego - w miarę stabilny, a obroty nie zawysokie.
Nie mam modelu e39, ale jak rozumiem u mnie też to może wyskoczyć.
Prosze mi napisać czy dobrze to rozumuje?