BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 14 czerwca 2025, 17:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] 2000rok problem z abs (czujniki)
PostNapisane: 8 lipca 2009, 20:56 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e60 530d
witam! mam 530d z 2000roku na desce swieci kontrolka abs i asc podlaczalem pod kompa pokazalo blad dwoch czujnikow lewy tyl i przod. wymienilem na orginalne siemensy z bmw i ciagle sa te same bledy (oczywiscie zaadaptowalem czujniki i skasowalem bledy) POMOCY!!!

Ostatnio edytowano 8 lipca 2009, 22:10 przez muchet82, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 8 lipca 2009, 22:07 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E60
Kod silnika: N52 523
sprawdź linkę od ASC pod maską...

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2009, 08:23 
Pierwsze kroki

a sterownik ABS masz sprawny ? sprawdz bezpieczniki odpowiadajace za ABS,ASC !
Nr bezpiecznikow:
ABS Diesel : 17,30
Automatic stability Control : 8,17,31

gdzie jest dokladnie ta linka(ktora to?) od ASC pod maska?
Ja tez mam problem z swiecacymi kontrolkami ABS,ASC i dodatkowo nie dziala mi predkosciomierz,ekonomizer i licznik nie zlicza mi kilometrow ani calosciowo ani dziennych,dodatkowo fiksuje mi wskazowka ze stanu paliwa w baku tzn. raz w dol o +- 10l , a raz w gore +- 10litrow ,czego wczesniej nie mialem ,do tego auto stracilo swoja moc, a tez mam 530 D z 2000roku. Nie mialem jeszcze czasu jechac pod komp ale sprawdzalem (na oko oczywiscie wyciagajac je tylko -nie mierzac ! )wszystkie czujniki przy kolach i wyszlo ze wszystkie sa w dobrym stanie oprocz lewego tylniego, po ktorym widac ze poprzedni wlasciciel juz go robil gdyz jest ewidentnie przyciety z gory i wlozone sa kabelki no i zaizolowane-nie mialem mozliwosci sprawdzenia czy kabelki sa dobrze poprowadzone w srodku gdyz czujnik jest zalany i nie ma mozliwosci jego otwarcia. Zastanawiam sie teraz czy te wszystkie objawy ktore ma moje auto to moze byc wina wlasnie lewego tylniego czujnika.nie chcialbym kupic czujnika ,wyminiec go a potem sie okaze ze to moze jednak sterownik. Myslicie zeby kupic czujni i go wymienic i bedzie okej czy jednak jechac na kompa i to sprawdzic(dodam ze na kompa musze sie umowic i poczekac na jakis dogodny termin ,a czasleci )
Znacie jakiegos dobrego magika z okolic Zabrza(lub na slasku ) ktory ma kompa i potrafi dobrze zdiagnozowac E39 ?
Pozdrawiam

Tytuł: odpowiedz co do predkosciomierza
PostNapisane: 9 lipca 2009, 10:23 
Pierwsze kroki

Witam! to ja od tej bmki z 2000roku juz Ci mowie dlaczego nie dziala Ci kilka rzeczy jak predk, ekono, itd itp. a wiec wskazowka predkosciomierza jak i ekonomizer sa podlaczone do tylnego lewego czujnika abs wiec jezeli masz ten czujnik padniety to wskazowka bedzie martwa i ekonomizer tez co wplynie na nieprawidlowe obliczenie na ile mil masz jeszcze paliwa w baku bo wedlug ekonomizera komp sobie oblicza co spowoduje wariacje wskazowki poziomu paliwa:) troszke zakrecone ale mam nadzieje ze wmiare zrozumieale, ja bym polecil wymiane czujnika w lewym tylnym kole ale tylko na nowy siemens a nie jakies bosh'e i inne kalosze:)

i prosilbym jeszcze zeby napisac gdzie jest ta linka co ktos wyzej w poscie pisal. thanks!

w poniedzialek bede sprawdzal wszystkie przewody tzn odepne kostke ta od sterownika abs pod maska i voltomierzem z jednej i z drugiej strony sprawdze napiecie jak przewody beda ok to juz nie wiem:(

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2009, 11:32 
Pierwsze kroki

linka od ASC steruje takim urządzenie za przepływomierzem(przypomina to coś takiego jak w niektórych samochodach jest linka od gazu...), a drugi koniec jest przymocowany do takiego małego, walcowatego urządzenia. Pod maską w silniku M52 to jest po prawej stronie.

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2009, 11:59 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Cabot, mówisz o przepustnicy hamującej którą pociąga silniczek z zamontowaną linką, ale to niema nic do rzeczy (nic wspólnego z błędami czujników ABS ). To po pierwsze, a po drugie po 99r na pewno niema tej przepustnicy, ponieważ całe sterowanie zamknięte zostało w elektronicznej przepustnicy silnika, a układ dolotu jest nieco inny ;)

P.S. Ile pinów mają te czujniki 2, czy 3?? W BMW często padają sterowniki ABS ze względu na ich umiejscowienie.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=47648
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=24931
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=48322

Ostatnio edytowano 9 lipca 2009, 12:14 przez Toudi, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2009, 12:31 
Pierwsze kroki

wiem ocb ale ja mam silnik m57, a kontrolki raz swieca a raz nie:) zalezy czy dobry czy zly dzien maja...jak sprawdzic czy sterownik jest zepsuty moze ktos wzuci jakies fotki tego sterownika pinow i jakies opisy pls.

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2009, 12:33 
Pierwsze kroki

Ja jak byłem u mechanika to powiedział mi ASC i ABS działają na tych samych czujnikach, i że jak ta linka pójdzie to komputer wtedy zaczyna wariowac że z czuniakmi coś nie tak itd...

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2009, 12:38 
Pierwsze kroki

wszystko fajnie tylko gdzie jest ta linka bo ja nie mam pojecia gdzie jej szukac ....:(

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2009, 12:54 
Specjalista

Cabot, teoretycznie co do wykorzystywania czujników przez systemy ABS i ASC to masz rację ale ta linka nie wywołuje takich błędów, uwierz mi sam zajmuje się elektroniką samochodową ;) Pomyśl logicznie, ASC steruje tylko tylnymi kołami wiec jak już by miało wywalić jakieś błędy to najwyżej lewy i prawy tył, a tu masz całą lewą stronę martwą.

Albo to wina sterownika, albo gdzieś wiązka jest walnięta (zakładając że czujniki są oryginalne ).

P.S. Nie czytacie tekstu ze zrozumieniem, napisałem;
Cytuj:
po drugie po 99r na pewno niema tej przepustnicy, ponieważ całe sterowanie zamknięte zostało w elektronicznej przepustnicy silnika, a układ dolotu jest nieco inny

muchet82 jak piszesz, Twoje auto to rocznik 2000 czyli na pewno po 99r. Dodatkowo to diesel więc próżno tam szukać przepustnicy powietrza ;)

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2009, 14:10 
Pierwsze kroki

no tak, jest to pazdziernik 2000 czyli prawie 2001...potrzebuje jakis informacjii na temat tego sterownika jak go sprawdzic, czy jest jakas sprawdzona metoda? dzieki za pomoc

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2009, 14:20 
Pierwsze kroki

Dorzucam sie do prosby 'muchet82' - jak sprawdzic sterownik,czy to jego wina ,ewentualnie czy idzie go samemu naprawic ? wg moich objawow o ktorych pisalem: kontrolki abs i asc,spadek mocy,nie dziala predkosciomierz i ekonomizer to jest ewidentna wina czujnika czy moze sterownik swirowac ?

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2009, 14:22 
Specjalista

Najlepsza metoda to dobry elektryk ze sprzętem innej niema :(

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2009, 16:49 
Pierwsze kroki

gdzie tu teraz dobrego elektryka ze sprzetem w anglii znalezc:???? w bmw podlaczaja pod kompa i masz nagle 12 rzeczy do wymiany i rachunek na 2500tys funtow cos okolo 10tys zl hehe nie maja pojecia o niczym wymieniaja wszystko jak leci co tylko wyskoczy i to jest ich naprawianie:(((

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2009, 16:49 
Pierwsze kroki

gdzie tu teraz dobrego elektryka ze sprzetem w anglii znalezc:???? w bmw podlaczaja pod kompa i masz nagle 12 rzeczy do wymiany i rachunek na 2500tys funtow cos okolo 10tys zl hehe nie maja pojecia o niczym wymieniaja wszystko jak leci co tylko wyskoczy i to jest ich naprawianie:(((

Tytuł: abs cdn...kontrolki abs/asc 2 czujniki nowe siemens lewa str
PostNapisane: 14 lipca 2009, 23:16 
Pierwsze kroki

znalazlem magika z komputerem, jest drugim co do starzu mechanikiem w renomowanym zakladzie bmw jest naprawde dobry sprawdzil przewody, czujniki, i nawet sprawdzal napiecia na pinach w jednostce sterujacej abs ale raz bylo 12 v a raz nie dziwna sprawa gdzie i jak to sprawdzic albo naprawic ta jednostke, dostaje juz szlu jak wiadomo w anglii deszczowo i jezdzic z tym niebezpiecznie:((( pomocy pls.

Tytuł:
PostNapisane: 14 lipca 2009, 23:36 
Forumowicz

Ja najpierw bym sprawdził to co mogę i na co mi możliwości pozwalają, sprawć przewody od kazdego koła, czy nie są przetarte, przerwane itd. A następnie sprawdź bezpieczniki i przekaźniki z ABS i ASC. Kiedyś miałem problem z ABS w e36 okazało się że kom wariował dzięki przepalonemu przekaźnikowi.

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2009, 17:52 
Pierwsze kroki

a gdzie sa przekazniki od abs? jedyne jakie znalazlem to te w bagazniku kupilem nowe 3 orginalne w bmw i nic:)

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2009, 08:50 
Pierwsze kroki

Witam.Wymienilem ostatnio dwa czujniki ABS w obydwu tylnich kolach gdyz byly padniete(oczywiscie na uzywane oryginaly siemensa) i wprawdzie wszystko jest okej bo systemy dzialaja,kontrolka zgasla ale nie dziala mi przycisk ASC od wlaczania i wylaczania owych systemow(przed awaria dzialal i moglem je wlaczac i wylaczac kiedy chcialem).Dodam ze bylem tez na kompie ,pousuwalem jakies bledy wszystkie ktore mialem a przycisk jak nie dzialal tak nie dziala.Systemy sa sprawne ABS I ASC dzialaja ale nie moge przyciskiem ich wylaczyc. Ktos wie w czym jest problem ? Prosze o pomoc...

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2009, 19:46 
Pierwsze kroki

Witam.Odswiezam temat . Wymienilem jakis cyas temu dwa czujniki ABS w obydwu tylnich kolach gdyz byly padniete(oczywiscie na uzywane oryginaly siemensa) i wprawdzie wszystko jest okej bo systemy dzialaja,kontrolka zgasla ale nie dziala mi przycisk ASC od wlaczania i wylaczania owych systemow(przed awaria dzialal i moglem je wlaczac i wylaczac kiedy chcialem).Dodam ze bylem tez na kompie ,pousuwalem jakies bledy wszystkie ktore mialem a przycisk jak nie dzialal tak nie dziala.Systemy sa sprawne ABS I ASC dzialaja ale nie moge przyciskiem ich wylaczyc. Prosze ponownie o pomoc gdyz zbliza sie zima i moge miec problem na wlaczonym ASC wyjechac z zaspy gdyz pewnie zablokuje mi naped ..

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1