BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 17 czerwca 2025, 16:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: E39 szkoda calkowita a moze jest co robic?
PostNapisane: 4 listopada 2009, 17:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 328i Coupe
Kod silnika: M52B28
Witam :)

Autko E39 520i 1996r, szkoda bedzie pokrywana z OC sprawcy, jest szansa na uratowanie czy raczej szkoda calkowita. Ubezpieczyciel sprawcy to WARTA. Ponizej foto, po kliknieciu otworzy sie w wiekszej rozdzielczosci.

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2009, 17:54 
Forumowicz

calkowita, chyba ze znajdziesz warsztat ktory ci to zrobi ca cene: wartosc auta przed wypadkiem-100zl. ale ubezpieczyciel bedzie chcial kosztorys i sprawdzi auto po naprawie.

Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2009, 18:52 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E32 750iL
Kod silnika: M70B50
Mysle ze moj ojciec by ogarna taka naprawe za jakies 2-3 tyś plus koszty częsci. Nie wiem jak tam geomeria ale znajac zycie to wahacze i amor do wymiany. Jak co to jestem z Oborniki wiec pisz na priva to mozemy sie dogadac jakbys chcial robic. Przy ogledzinach to bys musial pokazać cofniete kolo, szpare na drzwiach, i osłony pod silnikiem zeby gosciu Ci wpisal wszystko. Mysle ze odszkodowanie powinno wyniesc kolo 8-10 tys. Napewno do zrobienia jest. Napisz jak tam poduchy i podłużnica.

Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2009, 19:00 
Zacna persona forum

Moje BMW: AR 159
pewnie ze warto, to ze będzie szkoda całkowita to nic nie robi, szukaj już części,
chyba ze chcesz go sprzedać tak jak teraz wygląda,

Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2009, 19:15 
Pierwsze kroki

Nie bedzie szkody całkowitej. Mysle ze naprawa bedzie kolo 10 tys a biorac fakt ze fura warta z 15 tys to powinno byc na styk 70% wartości.

Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2009, 19:20 
Pierwsze kroki

Piskula napisał(a):
Nie bedzie szkody całkowitej. Mysle ze naprawa bedzie kolo 10 tys a biorac fakt ze fura warta z 15 tys to powinno byc na styk 70% wartości.

przy OC to chyba jest do 100% wartosci, czy sie myle? Piskula jak dostane wycene to sie odezwe.

Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2009, 19:30 
Pierwsze kroki

Nie przy kazdej szkodzie jest do 70%. Jesli przekroczy 70% wartosci, to wypłaca Ci Wartosc pojadu przed szkoda - wartosć tego co zostało po wypadku czyli mniej pieniedzy. I tak kolo 8-10 kola powinno byc.

Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2009, 19:31 
Pierwsze kroki

jahopila napisał(a):
Piskula napisał(a):

przy OC to chyba jest do 100% wartosci, czy sie myle? Piskula jak dostane wycene to sie odezwe.

jahopila
Nie mylisz się, przy naprawie z OC sprawcy powinni wpłacać do 100% wartości pojazdu, oczywiście po przedstawieniu faktury za części i naprawę

Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2009, 19:38 
Pierwsze kroki

Nie ma szanspepik11, wiem bo pracuje w warsztacie ojca i juz nie raz naprawiałem auto na OC i zawsze musielismy sie zmieścic w 70% wartosci.

Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2009, 20:12 
Pierwsze kroki

obejrzalem autko i na moje oko uszkodzone jest:

- blotnik lewy i prawy,
- maska,
- zderzak,
- belka za zderzakiem,
- chlodnica,
- wszystkie plastiki na dole i na gorze,
- reflektor prawy i lewy,
- nerki,
- mocno czuc benzyne,
- kolo lekko przesuniete,

cos mi sie wydaje, ze nie wyrobie sie z naprawa zeby nie bylo szkody calkowitej :(

Co zrobic zeby sie nie dac "wydymac" Warcie?

Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2009, 20:23 
Zacna persona forum

Moje BMW: Sędziwy Paździerz
Podłużnica nie ruszona? Bo chyba też dostała...

Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2009, 20:30 
Pierwsze kroki

jurexxx napisał(a):
Podłużnica nie ruszona? Bo chyba też dostała...

u mnie juz ciemno i snieg pada wiec nie moglem polozyc sie pod samochod a i maski sie nie da otworzyc, wymienilem tylko te graty ktore dojrzalem, mozliwe ze wiecej jest uszkodzen

Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2009, 22:43 
Forumowicz

Piskula napisał(a):
Nie ma szanspepik11, wiem bo pracuje w warsztacie ojca i juz nie raz naprawiałem auto na OC i zawsze musielismy sie zmieścic w 70% wartosci.

Przy szkodach OC, aby uznać szkodę za całkowitą koszt naprawy musi przekroczyć 100% wartości pojazdu. Te 70% ma zastosowanie w większości ogólnych warunków ubezpieczenia AC, w OC zawsze 100%.... chyba, że firma ubezpieczeniowa idzie na wydrę i bezprawnie wciska komuś kit, w który nie należy wierzyć.

Skład siedmiu sędziów Izby Cywilnej Sądu Najwyższego z dnia 12 stycznia 2006 roku, wraz z uzasadnieniem, Sąd Najwyższy stwierdził, iż „...należy uznać za utrwalony pogląd, że koszt naprawy uszkodzonego w wypadku komunikacyjnym pojazdu nieprzewyższający jego wartości sprzed wypadku nie jest nadmiernym w rozumieniu art. 363 § 1 k.c.. Pogląd ten jest aprobowany w doktrynie. W obowiązkowym ubezpieczeniu komunikacyjnym OC ma zastosowanie zasada pełnego odszkodowania wyrażona w art. 361 § 2 kc., ... Przyjmuje się, że nieopłacalność naprawy, będąca przesłanką wystąpienia tzw. szkody całkowitej, ma miejsce wówczas, gdy jej koszt przekracza wartość pojazdu sprzed wypadku.”

A tak po mojemu to ewidentna szkoda całkowita.

Skoro za moją szkodę wyliczoną zgodnie z technologią wyszło 6tys zł (początkowo pzu zapłaciło 2tys, ale w sądzie dopłacili 4 tys)
http://www.ecom.net.pl/photo/db_ecomnet ... 013240.gif

to u Ciebie będzie zdecydowanie więcej :) chyba, że koszty naprawy policzyć na częściach czekoladopodobnych tzn. zamiennikach

Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2009, 22:59 
Pierwsze kroki

Podłuznice napewno pojechały w lewą strone ale raczej nie sa zagiete. Fartuch napewno jest mocno pokiereszowany ale on mieki jest łatwo uformowac go:)

Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2009, 23:55 
Pierwsze kroki

Piskula napisał(a):

hmm........ co ty tam robisz na tym warsztacie?? Zamiatasz?? :znudzony:
Może i naprawialiście samochody żeby koszt naprawy nie przekroczył 70% ALE TO NAPRAWIALIŚCIE NA AC!!
Przy naprawie szkody z OC sprawcy ubezpieczalnia powinna wypłacić 100% wartości samochodu z przed wypadku.

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2009, 07:25 
Pierwsze kroki

Powinna ale Pzu nie chce, sam mialem szkode z OC i tez chcieli wypłacić 70%, to są złodzieje, dzieki ze info teraz wiem ze trzeba sie starac o 100% odszkodowania.

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2009, 10:06 
Forumowicz

piskula
Cytuj:
Powinna ale Pzu nie chce, sam mialem szkode z OC i tez chcieli wypłacić 70%, to są złodzieje, dzieki ze info teraz wiem ze trzeba sie starac o 100% odszkodowania.

nie mieszaj bo zamet siejesz.

calkowita, chyba ze znajdziesz warsztat ktory ci to zrobi ca cene: wartosc auta przed wypadkiem-100zl. ale ubezpieczyciel bedzie chcial kosztorys i sprawdzi auto po naprawie.

jak dla mnie to zaduzo biegania. przygotuj sie do wyceny wartosci auta przed wypadkiem: sa patenty zebys duzo nie stracil.

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2009, 10:50 
Pierwsze kroki

robiola1 napisał(a):
piskula
Cytuj:

nie mieszaj bo zamet siejesz.

jak dla mnie to zaduzo biegania. przygotuj sie do wyceny wartosci auta przed wypadkiem: sa patenty zebys duzo nie stracil.

moze jakas podpowiedz :) jak to zrobic zeby duzo nie stracic. mialem ostatnio wymieniane sprzeglo i pare innych mniejszych czesci. Mam faktury czy to cos da.

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2009, 14:02 
Forumowicz

jahopla
Cytuj:
mialem ostatnio wymieniane sprzeglo i pare innych mniejszych czesci. Mam faktury czy to cos da.

nic nie da komletnie.
naprawy swierzo wykonane przed kasacja nie maja wplywu na wartosc.

z tego wszystkeigo musiz sie przygotowac przed przyjazdem rzeczoznawcy ubezpieczyciela.
jesli chodzi o wartosc auta przed stluczka to ma na nia wplyw:
1. czy auto bylo importowane - tego nie przeskoczysz
2. czy bylo powypadkowe - tez tego za bardzo nie przeskoczysz. wazne zeby nie mialo uszkodzen wczesniej przed stluczka. tzn. zeby wszystkie uszkodzenia byly od tej stluczki.
jezeli byly jakies wczesniej i sa nienaprawione to zmniejszaja wartosc auta

3. jakie ma wyposarzenie i jaka to wersja: do tego mozesz sie przygotowac

4. jaki ma przebieg. auto z przebiegiem 100 000km bedzie np drozsze o 30% od takiego co ma 300 000km. do tego tez sie mozesz przygotowac.

powodzenia.

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2009, 14:35 
Pierwsze kroki

Nie chciałem wprowadzać nikogo w błąd. Poprostu bylem przekonany ze 70% obowiazuje do wszystkich ubezpieczeń. A ubezpieczyciele zeruja na niewiedzy i wyplacaja mniej pieniedzy. Sam dostalem ok 70% wartosci mimo iz naprawa byla kosztowniejsza. Kolega skuzi111, podał dowód ze jednak POWINNO BYC 100%. Jeśli kogos wprowadzilem w błąd to przepraszam. :wstyd:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1