posluchaj- to wszystko zalezy...-
od tego czy znasz niemiecki,
jaka praca bedziesz wykonywal,
gdzie bedziesz pracowal i na jakich zasadach tzn pozwolenie na prace itd jezeli wuja zalatwi to najmniejsza wyplata to 1600 brutto- jezeli jestes kawalerem to masz klase podatkowa 1 - wiec netto to jakies 1300euro, ale na czarno tez nikt ponizej 1000 euro nie pracuje.
Norma to 2 dni w tyg wolne- ale znam przypadki ze pracuja z 1 dniem wolnym- u Polakow wlasnie
W Twojej sytuacji -mlody jestes- najlepsza bylaby praca z zamieszkaniem tzn z pokojem,
czasami jest za friko ale np u mnie w hotelu jest odciagane po 160 euro na czynsz pracowniczy, sam tak mieszkalem na poczatku.
Wynajecie osobnego mieszkania- 350-450 euro.
Koszty jedzenia w sklepach- oprocz pieczywa wszystko w podobnych cenach albo tansze.
Wydaje mi sie ze jakbys dostal 1000 euro na reke i pokoj to nie mialbys krzywdy na poczatek bo teoretycznie mialbys prawie wszystko do odlozenia.
Znam jednak przypadki ze ludzie bez jezyka z malych miejscowosci pod wschodnia granica pracuja za 800 euro + pokoj, z drugiej jednak strony jezeli jestes np dobrym kucharzem czy kelnerem to mozesz liczyc na 1200-1400 euro na poczatek
Najlepiej z praca jest na zach Niemiec- nie szukaj pracy w NRD- to inny kraj...
Ja akurat mieszkam i pracuje w Heidelbergu- miasto kurort, 2 duze jednostki Amerykanskie, 1 Uniwesytet w De, turysci itd nieopodal jest tez Deutsche Weinstrasse- region gdzie produkuje sie wina,
to wszytko powoduje ze praca jest i to dobrze platna.
Okolice Munchen w Bayern i Jezioro Bodenskie- tam szukalbym pracy jezeli nie wyszloby z wujem.
Mam nadzieje ze pomoglem.