bimmerkuba11 napisał(a):
No ale przyznasz chyba że trudniej było by schłodzić nawet za pomocą takiego urządzenia powietrze zwłaszcza w komorze slinika. POza tym czemu w takim razie tego nie stosują?
Znaczy kto ma stosowac, producent? Bedziesz sie zatrzymywal co 50 km, zeby dosypac pod maske lodu?
W dragu i na jakis krotkich torowych odcinkach jest to stosowane od lat, tak jak Ci napisalem. Tak jak natrysk wody do dolotu, metanolu, czy chlodzenie intercoolera N2O czy CO2.
bimmerkuba11 napisał(a):
bimmerkuba11 napisał(a):
No to wychodząc z takiego założenie po co zmieniać w przypadku M seryjną puszkę na filtr powietrza? Jeśli chodzi o przepustowość to przecież w airbox'ie oem z CSL była też wkładka ze zwykłym filtrem a nie stożek czy gąbka więc czemu ma być większa zwłaszcza że już w serii s54 miały za przepustnicami coś w rodzaju airboxu?
I odnieś się proszę do tego co napisałem tu wyżej. Jak widzisz zadałem pewne pytania jak wiesz to mi odpowiedz bo jeśli moja teoria jest głupia to z koleji to co napisałem tu u góry żeby nic nie zmieniać powinno mieć sens.

Dobrze...odnosze sie

To co nazywasz airboxem, to w rzeczywistosci kolektor dolotowy (taki bardziej skomplikowany), to co jest w CSL zostalo zaprojektowane glownie z mysla o bardziej rownomiernym napelnianiu kazdego z cylindrow, fabryczny kolektor z M3 nie byl tak doskonaly, bo mial byc duzo tanszy w produkcji.