BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 czerwca 2025, 20:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E39] 530d manual czy tiptronic???
PostNapisane: 23 listopada 2009, 08:47 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 530iA
Kod silnika: M54B30
Clatrine napisał(a):
tylko i wyłacznie manual

postój w korkach kilka godzin dziennie szybciutko zmienisz zdanie :)

Zdzira 850I napisał(a):
Znajomy z Rawicza

znajomy znajomego tradycyjnie :)

Zdzira 850I napisał(a):
robiąc rocznie 10 tysięcy kupuje diesla ale to są te rzesze debili

możesz rozwinąć swoją wypowiedz ?? bo jak na mój gust to nie Twoja sprawa i nie Twoje pieniądze ktoś wydaje żebyś mógł oceniać czy jest debilem czy nie ...

Zdzira 850I napisał(a):
natomiast turbo bardzo łatwo i szybko

rzeczywiście turbo to jednorazówka ... mam kilka busów kierowcy zapewne nie oszczedzaja samochodów a turbina pomimo tego wytrzymuje 400-500 tys i więcej :) także o czym Ty rozmawiasz ?? :zdziwko:

Zdzira 850I napisał(a):
Ja dzisiaj miałęm spota i znajomy z E-38 728i manual bardzo tego żałuje że kupił manul po porzejażdżce u mnie :)

moj znajomy kupił ferrari ostatnio po przejażdzce u niego bardzo załuje ze mam diesla w automacie ... :wstyd:

a co do kosztów to juz pisałem w innym temacie ... zrobiłem 60 tys w tym roku diesla mam po około 1 euro litr ... benzyna kosztuje 1,5 euro i benzyniak spali o wiele wiecej także policz sobie sam na ile napraw już mi w tym roku zostało :) ... dziękuje za uwage w tym temacie :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 23 listopada 2009, 16:07 
Forumowicz

hmmm po waszych postach zmieniłem troche poglądy. Teraz nie mam w głowie pytania maunal czy automat tylko diesel czy benzyna??? :) no ale wiedziałęm że nie bedzie jednoznacznych odpowiedzi. Bardzo rzadko jeźdze w trasy mozę raz dwa w miesiącu głównie na miescie nie ma tu swiateł ale są ciasne kręte uliczki bieg 2 lub 3. w tym miescie robie 70-80% wiec nie wiem przez chwile czytałem i myślałem o 528i ale nie wiem sam. robie rocznie do 20 tys ale diesla bym kupił bo w dieslu kocham dźwięk i ten inny moment niż w benzynie. Tylko że w miescie przy mojej bardzo spokojnej jeździe wiem że 2.8 bezn spali tyle samo co 3.0d prawda? 10 litrów?

PostNapisane: 23 listopada 2009, 18:00 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
Sory ale co mam gościa w wieku 57 lat właściciela serwisu boscha i E-39 530d steptronic i E-61 525d też automat zmuszać, żeby się tu zalogował i potwierdził ta tezę???? Jak chodzi o osobę, która jechała moim 735iA to p. ArekLand z 7er można spytać. Porównanie silnika z busa, który z 3 litrów wyciaga 150KM z silnikiem z osobówki, który ma tą sama moc z 2 litrów czyli jest chyba cviut bardziej wszytsko obciążone nie ma sensu?? Chyba, że teamt jest o busach??? Pisałem, że dla mnie ktoś jest idiotą jeżeli kupuje auto dla mody a taka jest teraz moda na diesla bo jak mozna logicznie uzasadnić zakup diesla robiąc 5-10 tysięcy rocznie jak paru moich kontrahentów z pracy czy znajmomych bo oni chca mieć TDI jakby toi jakiś cud wśród silników był :) Borsuk czym Ty się tak umujesz napisałem ,ze jak ktoś dużo jeździ powyżej 40 tysięcy czyli Ty się do tej grupy kwalifikujesz to ma sens jeździć dieslem a Ty mi tłumaczysz ile zaoszczędziłeś z drugiej strony mogłes jeździć 540i z LPG wyszedłbyś na tym tak samo a jakie wrażenia z jazdy :) Roger wybacz ale dla mnie wiercenie dziury w przepływomierzu tylko po to, żeby przedłużyc jego agonię mnie troche przerasta skoro nowy kosztuje 400zł :) Ale każdy co innego rozumie poprzez pojęcie zadbanego auta :) I żebyś zaraz mi tu nie płakał nie mam nic do twojego auta nie widziałem to nie oceniam. I wybacz kim Ty tu jesteś żeby mi wytyczac pole do dyskusji?? Piszemy automat kontra manual do tego w temacie o 530d a Ty mi każesz pisać o 320d kontra 320i taki był temat??? To może napiszmy 540i kontra 540iA???

PostNapisane: 23 listopada 2009, 19:22 
Forumowicz

Moje BMW: 330xd
Kod silnika: M57
Od zawsze, w każdym aucie miałem manual. Auta i czasy się zmieniają, dlatego następne auto będzie w automacie. Swiat motoryzacji idzie w kierunku mocnych dizli i szybkich automatów.

PostNapisane: 24 listopada 2009, 11:50 
Forumowicz

Zdzira 850i ma racje jeżeli chodzi o tą panującą dygrejsę. Starsznie koledzy zeszliśmy z tematu no ale tak jest bo jeden temat budzi wiele kontrowersji i tym samym rodzi następny temat dyskusyjny. Ogólnie mówiąc że ja naweet kiedy bedą robił 15 tyś to chętnie by je robił dieslem. kupując 3.0d nie ma tu mowy o ekonomice bo pali podobnie jak benzyna. Nadal zastanawiam się nad skrzynią. mało jeździłęm w automacie nawet powiem że bardzo mało

PostNapisane: 24 listopada 2009, 13:57 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 530iA
Kod silnika: M54B30
mam 523i w manualu pali po opolu 13-14 litrów benzyny ...

530d w automacie spala 9-10 litrów ...

530d jeździ zdecydowanie szybciej i dużo mniej spala ...

Daniel20 2,8 benzyna spali po mieście 10 litrów ?? nawet manual tutaj nie pomoże żeby taki wynik uzyskać :)

Zdzira850I wyluzuj :D

V8 nie należy do tanich w utrzymaniu a samo założenie gazu który też do tanich nie należy obniża znacząco koszty ale nie na tyle żeby konkurować z dieslem ...

no i żeby nie było wcale sie z tym zgadzać nie musisz :P

Edit:

Zdzira850I zerknij sobie na silniki w busach jakimi dysponują mocami i wtedy porozmawiamy ...

przytoczyłem tutaj tekst o busach ponieważ takie same silniki wkładają do busów i osobówek :)

peace :D

PostNapisane: 24 listopada 2009, 15:19 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
Nie moge wyluzowac borsuk bo w automacie nie jeździ się na luzie :D

Ogólnie peace nie jesteśmy tu od wczoraj trza jakoś ze sobą żyć ;) ( ale i tak Was za niechęć do V8 nienawidzę :rotfl: )

No akurat faktem jest, że diesel 3,0 napewno pali sporo mniej jak jego odpowiednik osiągowy czyli 528i średnio pewnie ze 3 litry mniej tylko jak napisałem trzeba robic odpowiednie przebiegi żeby to się zwróciło :)

Ja się z natury z nikim nie zgadzam :luka:

PostNapisane: 24 listopada 2009, 16:25 
Ludzie nie okłamujcie się, twierdząc że koszty napraw silnika diesla na dodatek w połączeniu z automatyczną skrzynią biegów wyrównują się z kosztami napraw benzyniaka ze skrzynią manualną. Nawet jeżeli w grę ma wchodzić wymiana kompletnego sprzęgła z kołem dwu masowym. Profesjonalne naprawy skrzyń automatycznych nie są tanie. Nie wspominając już o kosztach jakich może (co wcale nie znaczy, że musi) nam przysporzyć awaria wtryskiwaczy w układzie CR, czy turbosprężarka. Dla jasności - ja nie twierdze, że diesle są beee. Masa ludzi użytkuje takie samochody (nawet w konfiguracji ze skrzynią automatyczną) robią nimi ogromne przebiegi i są zadowoleni. Ale nie zmienia to faktu, iż diesel CR w połączeniu z automatem, to konfiguracja podwyższonego ryzyka. Decyzja o zakupie takiego samochodu w dużej mierze powinna zależeć od przebiegów jakie chcemy nim pokonywać. Należy również pamiętać, że na rynku wtórnym wiele pojazdów z silnikami diesla ma ogromne przebiegi rzeczywiste (z naciskiem na słowo rzeczywiste) Jest tak z tej prostej przyczyny, iż ktoś ktoś kto przy zakupie nowego pojazdu dopłaca kilka/kilkanaście tyś pln/euro, czegokolwiek za silnik wysokoprężny, liczy na to, że ta różnica szybko mu sie zwróci podczas pokonywania dużych przebiegów. Mówiąc wprost diesel musi na siebie zarobić... Ja osobiście nie kupił bym auta w takiej konfiguracji jaka podana jest w temacie, przede wszystkim z obawy o możliwość wystąpienia wyżej wymienionych awarii na naprawy których zwyczajnie nie było by mnie stać... Poza tym silnik wysokoprężny + automatyczna skrzynia biegów, to niezbyt szczęśliwa konfiguracja ze względu na duży moment obrotowy, jaki musi przenosić skrzynia. Wiadomo, ktoś myślał nad tym aby było to wystarczająco wytrzymałe i nie rozsypało się po paru km, ale w praktyce bardziej obciążone jest równoznaczne z bardziej awaryjne, co akurat jest potwierdzone w przypadku tego zestawienia... Moje doświadczenia z silnikami benzynowymi same w sobie są zaprzeczeniem mitów o paliwożernych "benzyniakach" i tym samym podważają sens posiadania silnika wysokoprężnego z automatyczną skrzynią (bynajmniej w przypadku pokonywania przeciętnych przebiegów) Dlaczego? Już wyjaśniam - BMW 328, średnie spalanie - 9.7L/100km, świetne osiągi, reakcja na pedał gazu i bajeczne dźwięki wydobywające sie spod maski przy głębszym wciskaniu pedału gazu. 330d spala 8L/100 km, a przy cięższej nodze myślę, że weźmie spokojnie 9. Nie dostarcza jednak nawet połowy tych wrażeń i doznań empirycznych co jednostka benzynowa :P W przypadku serii 5 ta zależność jest pewnie bardzo podobna. Choć jest to cięższy pojazd, a z reguły im większa masa, tym większa opłacalność z posiadania jednostki wysokoprężnej, więc na pewno warto się zastanowić. Sądzę, że dużo zależy również od tego jaki kto ma styl jazdy ;)

PostNapisane: 24 listopada 2009, 16:28 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 CR 150KM
Miałem 2 automaty,kilka benzyn i diesli. I coś przez te -nascie lat zrozumialem.
Z awaryjnością automatu jest tak samo jak z turbiną. Jak dbasz- tak masz. I jedno i drugie może wytrzymać np 300tys,jak tez mozna je wykończyc np po 100. Automat(olej) można przegrzać wskutek nieumiejetnej jazdy.Manuala raczej trudno.
Co jakis czas trzeba wymienic kilka litrów płynu ATF + filtr. + jakies 0,5-1 litr wiecej na spalaniu niz manual. Komfort o wiele większy,szczególnie w miescie,o korkach nie wspominając.Do tego fajny kick-down. W trasie automat- manual nie robi róznicy.
Wszystko zależy od kasy. Na automat potrzeba jej zawsze wiecej ( tylko sprawny akumulator, + inne koszty obsługi).
Czy automat czy manual to tylko kwestia finansowa . Jak mnie stać i liczę się z większymi wydatkimi wybieram automat . Jak nie to biorę pewniejszy manual. :piwo:

PostNapisane: 24 listopada 2009, 18:33 
Forumowicz

no coś mi juz jaśniej ale chcę wiedzieć jescze jedno. Ile według was może w smieście spaloić wiecej automat??? czy tak jak mówicie czy może wiecej i jescze czy rzeczywiscie samochód mianowciie 3.0d CR traci sporo na mocy przy automacie.

PostNapisane: 24 listopada 2009, 19:29 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e91
zaczynają mnie denerwować gadania zwolenników skrzyń biegów. kup co ci sie podoba. mi akurat jazda automatem w ogóle sie nie podoba. to dla grubasów albo starych pryków. przejedz sie tym i tym to zobaczysz co lubisz.
słabią mnie też porównywania jeśli chodzi o spalanie 528/530d, co za gosc pisze w jednej linijce spalanie 2,8 9,7 a 3,0d 8/ jesli już piszesz o spalaniu w trasie to dla 3.0d powinnienej dac 6 !!! a nie 8.
ja swoim 530d w manualu tu po katowicach nie wyszedłem ze spalaniem pow 8,5 tylko w miescie. z tego co chłopaki mówią to w 528 trzymają 13

Moja była gruba 330cd
Moja była niebylejaka 530d

PostNapisane: 24 listopada 2009, 19:45 
darcyn napisał(a):
co za gosc pisze w jednej linijce spalanie 2,8 9,7 a 3,0d 8/ jesli już piszesz o spalaniu w trasie to dla 3.0d powinnienej dac 6 !!! a nie 8.

A kto tu mówi o jakimś spalaniu w trasie??? Ja podałem wartość średniego spalania dla mojego pojazdu, a nie w trasie. Tak samo jeśli chodzi o 330d, z tego co wiem spokojnie łyknie 8L w trybie mieszanym w automacie...

PostNapisane: 24 listopada 2009, 20:09 

a ty masz w automacie??
kyo ma w automacie 328 i pisze cos o 15 litrach

Moja była gruba 330cd

PostNapisane: 24 listopada 2009, 20:12 
Nie, nie. Właśnie z tą różnicą, że ja mam manual...

PostNapisane: 25 listopada 2009, 16:30 
Forumowicz

Mam też prównanie. Brat sobie kupił z Niemiec BMW 530d i tam własnie jeździłęm automatem. na kompie cały czas 9,1 co mnie bardzo cieszyło. Robi przebieg podobnie do mnie miasto krókie dystanse. Ale komp w BMW to lipa mająca chyba mairkę tylko do 10 litrów a naiwniacy patrzą na niego i się cieszą a dziś zale wając pod korek wyszło koło 13 litrów. Dlatego sie brat dziwił że pół baku a zrobione ponad 200 km moze 250. mnie to już studzi no chyba że manual tworzy diametralną różnicę.

PostNapisane: 25 listopada 2009, 16:56 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 CR 150KM
spoko. w sprawie spalania sa inne wątki,tam kilku podaje faktycznie ile im palą. Reszta bajki opowiada. Jak samochod który waży na sucho wiecej niz 1,5 tony na palic 6 litrów? BMW, to nie tdi VW i na oparach chodzic nie będzie.
Wiec średnio mniej niż 7 l dla 2.0 i ok 8,5 dla 3.0 to na stacji nie będzie. W automacie troche wiecej.no chyba że ..... wszyscy stosuja ekodriving. a bryki są na dziadkach emerytach :zakrecony:

PostNapisane: 25 listopada 2009, 19:41 

ja jesli zatankuje do pełna, po czym wskazówka stoi pionowo - powiedzmy pół baku to na liczniku mam grubo ponad 500km. manual. tylko po miescie robie na baku mniej wiecej 850km. czy jezdze jak emeryt? chyba nie ale zdarza sie. teramiałem głeboką rezerwe, napompowałem za 50 - chyba 13 litrow, wskazówka weszła na "15" tylko miasto 110km i już zaswieca sie rezerwa. jeszcze ze 40 zrobie

Moja była gruba 330cd

PostNapisane: 25 listopada 2009, 21:43 
Forumowicz

darcyn już wcześniej utkwiło mi w pamieci z twpoich wcześniejszych postów że twoja 3.0 mało pali wiec to możliwe. i wnioskuje że to zasługa manuala wiec pewnie tak. powiedz a bywa czasem że samochód jeździ na takich odcinkach że praktycznie ciągle jest niedogrzany???

PostNapisane: 25 listopada 2009, 22:09 
Zacna persona forum

darcyn napisał(a):
ja jesli zatankuje do pełna, po czym wskazówka stoi pionowo - powiedzmy pół baku to na liczniku mam grubo ponad 500km.
Ciekawe. 35 litrow / 500 km. Spalanie 7 litrow w miescie? Niemozliwe.

PostNapisane: 25 listopada 2009, 22:13 
Zacna persona forum

darcyn napisał(a):
wskazówka weszła na "15" tylko miasto 110km i już zaswieca sie rezerwa

rezerwa od 10 litrów 5 litrów i 110km :padam: szacun za dobra bajke :wstyd:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1