BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 20:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wybór - E39 540i czy E60 530i
PostNapisane: 8 grudnia 2009, 11:46 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 530dAt
Kod silnika: M57
bocz3k napisał(a):
Jako kompletnie niedoświadczony kierowca moge powiedziec - zachowując się niedpowiedzialnie 540i zawsze ratowała mi dupę

z twojej wypowiedzi wynika, ze jako kompletnie niedoświadczony kierowca powinienes dac sobie spokój z jazdą tak mocnym autem jakim jest 540... :wsciekly:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 8 grudnia 2009, 11:50 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
Bierute ma racje 540i nie jest dla niedoświadczonego kierowcy.

Co do tematu ja bym wybrał dopasione E-39 540i frajda z jazdy niesamowita no albo E-60 545i :)

PostNapisane: 8 grudnia 2009, 12:01 
bocz3k napisał(a):
Trakcja bardzo dobrze daje rade. Jako kompletnie niedoświadczony kierowca moge powiedziec - zachowując się niedpowiedzialnie 540i zawsze ratowała mi dupę - kickdown przy wyprzedzaniu autobusu mając lekko skręcone koła w koleinach i do tego podczas ulewy -aż sie zdziwiłem na natychmiastową reakcję - na prawdę toleruje błędy kierowcy. W zakrętach również bez zarzutu. Ciężko może wylecieć z zakrętu z uwagi na 275mm z tyłu, no ale kobieta chyba nie będzie wariować za bardzo. Gorzej jak się trakcje wyłączy... :/

hehe jak widać wszystko w temacie nt. 530 i 540.

540? nie dla idiotów :hurra:

PostNapisane: 8 grudnia 2009, 12:09 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
Fryderyk napisał(a):
bocz3k napisał(a):
Trakcja bardzo dobrze daje rade./

hehe jak widać wszystko w temacie nt. 530 i 540.

Daj spokój, koleś nie ma pojęcia o czym pisze :rotfl:

Z włączoną kontrolą możesz 540i latać bokiem, wpadać w pożlizgi albo wylecieć z drogi.
Jak sie troche depnie, to zadna trakcja nic nie pomoże.

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

PostNapisane: 8 grudnia 2009, 13:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 530dAt
Kod silnika: M57
nawet najlepszy DSC nie zastąpi kawałka mózgu...

PostNapisane: 8 grudnia 2009, 14:33 
Forumowicz

Moje BMW: E30
Kod silnika: M20B20
napisałem tylko jak ja odbieram to auto i zaznaczyłem że jestem niedoświadczony.. macie racje że przy naprawde ostrej jeździe pewnie dsc nie pomaga.. mowilem o zwykłej jeździe tak jak kobieta by jechała i o łapaniu przyczepności przy kickdownie w deszczu itp. na temat lodu się nie wypowiadam...

jako że nie potrafię jeździć sportowo nigdy tym nie duszę, ale zauważyłem już kilkukrotnie że ten system potrafi pomóc. wiadomą sprawą jest że powyżej 70-80km/h w krytycznej sytuacji już nic nas nie uratuje chyba że nasze umiejętności.

Dlatego patrząc na moje doświadczenia kobieta może tym jeździć i jak nie będzie wariować to jest małe prawdopodobnieństwo tragedii.

nie chcę już nic więcej mówić. tak jak powiedzialem, jesli chodzi o jazde sportową jestem zielony. Jednak musicie przyznac, iż system pomaga w codziennej jeździe bez specjalnych szaleństw i o to głównie mi chodziło.

Ostatnio edytowano 8 grudnia 2009, 14:38 przez bocz3k, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 8 grudnia 2009, 14:34 
Zacna persona forum

Kod silnika: 2,0 T
a jak ma sie w e39 model 530i do 540i ? Czy roznica w jezdzie na codzien po polskich drogach jest az tak bardzo odczuwalna, czy tylko odczuwa sie to na stacji benzynowej i spod świateł?
mnie akurat to nurtuje gdyz w dzien wszedzie sa takie korki, czy to miasto czy trasa krajowa nonstop jest wszystko zawalone i nie ma sensu na sile wyprzedzac, wiec pytanie czy wykozystujecie swoje potwory v8 ?

PostNapisane: 8 grudnia 2009, 15:44 
Częsty bywalec

Moje BMW: E90 320dA
DSC w E90 jest naprawde bardzo skuteczne, ale oczywiscie jak ktos sie postara, to nie ma problemu z wiekszym poslizgiem.

Boogie ale piszesz to na podstawie swojego bylego E34? Bo tam zapewne miales ASC, a kiedys byl temat na forum o roznicach pomiedzy ASC i DSC, i jednak DSC dziala troche inaczej (skuteczniej). Moze napiszesz cos odnosnie wlasnie tych roznic, bo masz teraz porownanie :)

PostNapisane: 8 grudnia 2009, 16:26 
Naczelny killer

Panowie :cisza:

ASC, DSC itp to kontrola trakcji lub stabilnosci, a nie zabezpieczenie przeciwko idiota za kolkiem. Te systemy sa przewidziane aby asystowac kierowcy w normalnych sytuacjach drogowych, a nie by zaprzeczac prawom fizyki.

Bocz3k... proponuje Ci nastepujacy test, ktory przeprowadzisz oczywiscie na wlasna odpowiedzialnosc: rozpedz sie do 200km/h i wjedz w zakret 90* a zobaczysz czy DSC jest w stanie zaprzeczyc prawom fizyki i uratowac Ci dupe.

Przy aucie typu 540 albo M5 bardzo zmienia sie percepcja tego co jest istotne na drodze:

1. Zaczynasz sie zastanawiac ile masz miejsca przed soba zanim wcisniesz gaz do podlogi.
2. Przestajesz sie zastanawiac, czy masz dosc miejsca aby wyprzedzic
3. Zaczynasz sie zastanawiac ile dac gazu, zeby przy wyprzedzaniu zdazyc pozniej wyhamowac wjezdzajac miedzy samochody
4. Szybko zaczynasz jezdzic jak dieslem czyli do 3000obr bo krecenie go wyzej z reguly i tak nie ma sensu
5. Masz bardzo szybka powtorke z praw dynamiki Newtona i zaczynasz rozumiec, ze kazdy nieprzymocowany przedmiot w kabinie pasazera zamienia sie w pocisk przy dodaniu gazu, hamowaniu lub szybkim zakrecie. To samo dotyczy przedmiotow w bagazniku.
6. Pasazerowie maja absolutny zakaz spozywania napojow w pojezdzie, albo musza je zabezpieczyc na czas dynamicznej jazdy... inaczej pranie tapicerki gwarantowane
7. Zaczynasz rozumiec, ze zaglowki nie sa tylko po to aby chronic w czasie zderzenia i dlaczego prawidlowe ich ustawienie jest tak istotne.
8. Zaczyna cie objezdzac co 2gi TDI, bo oni maja Niuty i sa najszybsi w miescie a Tobie po 3-4 miechach juz sie nie chce objezdzac kolejnego.
9. Rzadko kiedy na trasie ktos Cie wyprzedza, a policjanci z nieoznakowanych radiowozow maja nadzieje, ze bedziesz chcial sie zatrzymac.
10. Zaczynasz ruszac z 2ki i po chwili wrzucac 5tke (automat ma to w standardzie)
11. Wymyslasz swoja ulubiona odpowiedz na sakramentalne "ile to pali?" albo mowisz ze to 2.0D

12. Szybko zrozumiesz, ze albo bedziesz mial ciagly szacunek do auta... albo chwila lekcewazenia i lekkomyslnosci moze byc ta ostatnia... niestety. Auto z takim silnikiem nie jest zabawka i wymaga odpowiedzialnosci, szczegolnie jezeli wczesniej nie jezdziles autem o podobnej mocy/osiagach. W kazdym zakresie predkosci masz zapas mocy i auto chetnie pojedzie szybciej...

Co do glownego pytania z tego watku... "przymierz" sobie oba auta, kup to, w ktorym bedziesz czul sie lepiej.

PostNapisane: 8 grudnia 2009, 17:18 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
///M_ichał napisał(a):
Boogie ale piszesz to na podstawie swojego bylego E34? Bo tam zapewne miales ASC

W e34 mialem ASC+T, tera mam DSC i pisze na podstawie jednego i drugiego.
W 540i czy M5 dzialanie kontroli opiera sie głównie na hamowniu tylnych kół.
Moje M5 przesuwa sie przodem w bok jak krążek hokejowy, a DSC nawet nie mignie, bo nie ma nawet skąd...
To samo bylo w 540i, ktorym kiedys opuscilem droge przy 80 km/h w deszczu a ASC nawet nie mignelo.

540i to nie jest samochód dla początkującego kolesia.

Zdradze Wam jeszcze jeden myk z takiego auta :)
Jak opony sa troche zyżyte, nie łyse, ale i nie nowe, to ruszenie dynamiczne z uliczki podporządkowanej robi się niemożliwe, kontrola hamuje samochód, i jest tak, ze wyjezdzamy na ulice z pierwszeństwem, chcemy przyspieszyc, bo z tyłu na nas jadą samochody, a auto stoi. Wtedy trzeba szybkim ruchem odłączyć trakcje, i z uślizgiem ratować sytuacje. Bardzo częsty temat i bez zadnych wariactw, po prostu próba dynamicznego włączenia sie do ruchu.

Za cholere nie dałbym niekumatej kobicie 540i, kierownik doświadczony też tego nie zrobi.

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

PostNapisane: 8 grudnia 2009, 17:28 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Ja żadnej kobiecie bym nie dał swojego BMW.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 8 grudnia 2009, 17:51 
Częsty bywalec

Moje BMW: E90 320dA
Kurde daje do myslenia to co pisze Boogie na temat 540i/M5. Trzeba miec umiejetnosci i wyobraznie, zeby jezdzic takim autem dynamicznie. DSC niewiele tu pomoze gdy sie przesadzi, a juz wogole jezeli predkosc jest konkretna.

PostNapisane: 8 grudnia 2009, 17:59 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e31 850i
Kod silnika: M70B50
Boogie, chyba masz na myśli manual

bo w 540iA jakoś tej nieprzewidywalności nie zauważyłem

Obrazek

PostNapisane: 8 grudnia 2009, 18:01 
Częsty bywalec

Moje BMW: 540i
Kod silnika: M62/TU
Boogie napisał(a):
Zdradze Wam jeszcze jeden myk z takiego auta Jak opony sa troche zyżyte, nie łyse, ale i nie nowe, to ruszenie dynamiczne z uliczki podporządkowanej robi się niemożliwe, kontrola hamuje samochód, i jest tak, ze wyjezdzamy na ulice z pierwszeństwem, chcemy przyspieszyc, bo z tyłu na nas jadą samochody, a auto stoi. Wtedy trzeba szybkim ruchem odłączyć trakcje, i z uślizgiem ratować sytuacje. Bardzo częsty temat i bez zadnych wariactw, po prostu próba dynamicznego włączenia sie do ruchu.

obczaiłem to ostatnio ,w ciągu 5mies mam drugie opony z tyłu i na suchym asfalcie dsc miga jak głupie a bemka nie jedzie,chcesz szybko przed kogoś wskoczyć i mu szybko odejść a tu zonk 300KM i nie jedzie :wstyd:
condor dobry tekst,zgodze się z tym :P
tomaszeklolek ja na ogół jeżdze w miare normalnie ale często wykorzystuje moc,nawet w mieście łatwiej korek ominąć

PostNapisane: 8 grudnia 2009, 18:27 
Forumowicz

Moje BMW: E30
Kod silnika: M20B20
Condor napisał(a):

Bocz3k... proponuje Ci nastepujacy test, ktory przeprowadzisz oczywiscie na wlasna odpowiedzialnosc: rozpedz sie do 200km/h i wjedz w zakret 90* a zobaczysz czy DSC jest w stanie zaprzeczyc prawom fizyki i uratowac Ci dupe.

Czy ja napisałem ze DSC pozwala na ekstremalną jazdę bez ograniczen lub idiotyczną jazdę?

Zaatakowaliście mnie :D a chodziło o zwykłą pomoc tego systemu dla człowieka który normalnie jeździ tym samochodem.
Co do waszych wypowiedzi to całkowicie się z nimi zgadzam.

A czy 540i nie nadaję się dla kobiety? Moja mama jeździ takim autem na codzień i nie narzeka... fakt że wykorzystuje może 20% mocy i nie przekracza 80km/h. I to że ma taki silnik nie musi oznaczać ze każdy zakręt robi w poślizgu. Także dla kobiety też może być.

PS.
Ja na codzień jestem super zadowolony z mojego kwadrata bez kontroli trakcji :hyhy:

PostNapisane: 8 grudnia 2009, 20:51 
Naczelny killer

Bocz3k, zrobilismy to calkiem swiadomie, nie dlatego ze Cie nie lubimy czy cos, ale dlatego, ze tepimy jak ogien slepa wiare w mozliwosci DSC ASC itp. bo daja one zludne poczucie bezpieczenstwa i ludzie wierzac w to zaczynaja kozaczyc... i pozniej jest kuku... dopoki DSC daje rade jest fajnie.. jak przestanie... <reszte niech kazdy dopowie sobie sam>

PostNapisane: 8 grudnia 2009, 23:10 
Forumowicz

Moje BMW: Było 540i, 320Ci
Proste ze dsc nie wyleczy wszystkiego, trzeba byc idiota zeby w to wierzyc, no ale mowa byla o kobietce ktora miala sobie śmigac wiec watpie ze bedzie prowokowała jakies hardcorowe sytaucje, a w codziennej jezdzie, np gdy jest ślisko i wchodzi sie w zakręt i damy gaz to nie postawi nas bokiem, przynajmniej w połączeniu z elektroniczna przepustnicą wiadomo ze system dławi silnik i stabilizuje pojazd.
No i jak wdepniesz na prostej albo wyprzedzajac to tak samo zdławi i ustabilizuje, jednak to pomaga i to sporo.
Co do użycia mocy v8- kiedys Jeremy Clarkson przy okazji testowania Range'a dał dobre porównanie- mam zegarek który wytrzymuje ciśnienie na 300m głębokości-hm ale przecież nigdy do takiej nie zejde!....to co ale i tak dobrze wiedziec ze wytrzyma.
Tak samo jest z V8, moge nie wykorzystywac tej mocy ale dobrze wiedziec ze ją mam. Ale i tak wykorzystywac sie wykorzystuje, dla samej przyjemności nawet.

PostNapisane: 9 grudnia 2009, 17:02 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
Szybkie ruszenie z podporządkowanej to nawet w 735iA jest trudne a co dopiero w 540iA :)

No co do tego tomaszeklolek, ze pewnych rzeczy się nie da wyprzedzić to tyo co z twojego punktu widzenia jest nie do objechania 540iA opierdziela na luzie z zapasem miejsca przykładowo Ty nie wiesz czy dasz radę 2 auta pod rząd wziąć bo między nimi mało miejsca a tymczasem 540i objeżdża te dwa i jeszcze jedno bez narażania się na czołówkę :)

PostNapisane: 9 grudnia 2009, 17:07 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60 530d
Kod silnika: M57TU
Ja powiem jeżeli chcesz mieć auto na dłuższy czas to szukał bym E60, tak samo nie wierz, że kupisz je za 60 tyś. Ja dałem za swojego diesla 62 a zderzak był do wymiany. Naprawdę dużo auto przeglądałem jeździłem. Cena 530i to minimum 75tyś w dobrym stanie.

PostNapisane: 9 grudnia 2009, 17:18 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Zdzira 850I napisał(a):
Szybkie ruszenie z podporządkowanej to nawet w 735iA jest trudne a co dopiero w 540iA :)

No co do tego tomaszeklolek, ze pewnych rzeczy się nie da wyprzedzić to tyo co z twojego punktu widzenia jest nie do objechania 540iA opierdziela na luzie z zapasem miejsca przykładowo Ty nie wiesz czy dasz radę 2 auta pod rząd wziąć bo między nimi mało miejsca a tymczasem 540i objeżdża te dwa i jeszcze jedno bez narażania się na czołówkę :)

Co nie zmienia faktu, że są sytuacje, w których się nie wyprzedza bez względu na moc. :cisza:

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1