BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 17:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] Diesel nie dla wszystkich...
PostNapisane: 10 grudnia 2009, 14:13 
Dzis wpadem na pomysl zeby pokazac jak to jest naprawde z dieslami i czy wszystkim one beda przynosily oszczednosc.

Auto:
Mercedes Vito CDI 2006 rok
Przebieg 65000
Moc 150 KM

Auto robi codziennie mniej wiecej taka sama trase.
Auto zimne po calej nocy.
Auto ma vebasto podgrzewajace silnik.
Dlugosc trasy 16km.

Plan polegal na tym zeby pokazac jakie spalanie jestesmy w stanie osiagnac w dieslu poruszajac sie na krotkich odcinkach.

START

Auto po calej nocy na zewnatrz, temperatura powietrza okolo 5 stopni.

Pierwszy pomiar odbyl sie tak:

Auto uruchomilem sekunde pozniej skasowalem srednie spalanie, auto pochodzilo moze ze 2 minuty zanim ruszylem (co moze delikatnie zanizylo srednia predkosc).

Komputer pokazal 40l na 100km jak to w dieslu jak jest lodowaty.

Obrazek

Po doslownie 2 minutach spalanie zaczelo systematycznie spadac, przejechalem juz spory kawalek w miare rowno taka jazda powiedzmy troszke eco.
Po jakis 8 minutach w miare rownej jazdy spalanie spadlo do 12.7l na 100km.

Obrazek

W tym momencie skonczyla sie jazda z rowna predkoscia i zaczely sie skrzyzowania, ostre zakrety kilka progow zwalniajacych no i swiatla (x2). to bylo okolo 8 kilometra podrozy.A cala trasa miala 16km. Oczywiscie spalanie dalej systematycznie spadalo. Jazda z glowa troszke eco driving caly czas.

Koniec Trasy

Obrazek

Dojechalem na miejsce staralem sie zeby bylo w miare oszczednie bez zbednych przyspieszen i hamowań.Jednym slowem nie byla to jazda typowo emeycka ale tez nie jechalem tak jak zywkle. Byla to jazda w miare oszczedna. Przerwa potrwala z 15 minut pozniej ruszylem w droge powrotna, na pierwszych 35% trasy zatrzymalem sie 3 razy na jekies 10 do 15 minut. To byl odcinek jakies 5 km (urząd,bank itd).Trasa juz trudniejsza dla eco jazdy swiatla (x7) delikatne koreczki. Caly czas staralem sie w miare oszczednie. Jak juz oblecialem wszystko co mialem do zalatwienia zerknalem na spalanie:

Obrazek

Reszte trasy okolo 11km bylo juz lepiej w miare rowna jazda caly czas w miare oszczednie.
Spalanie systematycznie spadalo.

Koniec Trasy:

Obrazek

Jak widac z dzisiejszego dnia srednia ze spalania wyniosla 9,4l na 100km.
Jesli jechal bym dalej juz poza miastem oczywiscie spalanie spadalo by dalej nawet do 6,5l na 100km ale ja nie mialem juz gdzie jechac wiec dzis wyszlo tyle ile wyszlo.

Tak jest mniej wiecej codziennie, autem jezdzi matka i kiedy nie popatrze na kompa spalanie wynosi 10,9l na 100km.

Wiem ze zaraz bedzie dyskusja co ja tu pisze i ze diesel ma spalac 6l na 100km,zgadzam sie ale im dalej drogą bez korkow rownym tempem tym spalanie byloby nizsze.

Jak widac u nas vito sie nie sprawdza bo pali 10l na 100km, jesli jezdzilo by w trasie oplacalo by sie ale ze jezdzi w miescie to sie nie oplaca.

Teraz pytanie do was:

Jak jezdzicie?
Ile kilometrow robicie codzienni do pracy?
Jaka jest wasza trasa?

Nie bierzcie pod uwage wyjazdow na wakacje 2 razy do roku tylko pomyslcie jak jezdzicie na codzien.

Jesli ktos ma ochote moze sprobowac tego samego co ja, pod warunkiem ze bedzie to w miare obiektywne tak jak ja sie staralem a nie jakies tam chwalenie sie jak najnizszym spalaniem z trasy albo jak najwyzszym spalaniem przy maks palowaniu.

Pozdrawiam.

Tytuł: Re: Diesel nie dla wszystkich...
PostNapisane: 10 grudnia 2009, 14:25 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Lesio, zakładając że jeździcie tak 365 dni w roku to rocznie wychodzi 5840km.
10x za mało żeby diesel miał sens :) Ogólnie czy miasto czy trasa to różnice w spalaniu zaczynają być zauważalne dopiero przy przebiegach przekraczających 50kkm rocznie i szczerze mówiąc to się pokrywa z moimi obserwacjami po znajomych wybierających diesla*. Oczywiście mowa o w jakimś sensie porównywalnych autach bo są tacy co mi wmawiają że ich 1.4TDI pali mniej niż 2.8 w beemce a jedzie tak samo dobrze jeśli nie lepiej (ten nutomonietr panie!).

* drugi rodzaj to ci dla których diesel: "ale jak to jedzie" (tylko 10s do 100!), "malutko pali" (raz przekroczyłem 100km/h ale się spociłem!), "czysta oszczędność" (robię 15kkm/rok!).

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 10 grudnia 2009, 14:30 
TomekB, daltego temat nazywa sie "diesel nie dla wszystkich" . Jednym bedzie odpowiadal a innym nie. Jeden robi 200km dziennie po trasie inny robi to co ja robie. Chce po prostu zeby ludzie zrozumieli co to diesel zeby po tem na forum nie bylo tematow typu dlaczego moje 330d pali mi 14,5 l na sto jak mam tylko 3,5 km do pracy...

PostNapisane: 10 grudnia 2009, 14:37 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
LeSiO napisał(a):
TomekB, daltego temat nazywa sie "diesel nie dla wszystkich" . Jednym bedzie odpowiadal a innym nie. Jeden robi 200km dziennie po trasie inny robi to co ja robie. Chce po prostu zeby ludzie zrozumieli co to diesel zeby po tem na forum nie bylo tematow typu dlaczego moje 330d pali mi 14,5 l na sto jak mam tylko 3,5 km do pracy...

wszystko OK, a ile pali 330i na tym samym odcinku :?:

tak można pisac o kazdym aucie, nie tylko o ON

PS najtaniej jest LPG, potem ON a na końcu PB. Każdy wybiera co lubi

PS' kiedyś jechałem Caddy TDI, takim świeżym (roczny chyba), średnie spalanie pokazuje sie dopiero po przejechaniu ok. 300metrów, takie małe oszustwo ze strony VW

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 10 grudnia 2009, 14:41 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 530iA
Kod silnika: M54B30
LeSiO,

jak na mój gust to ameryki nie odkryłeś ... :)

PostNapisane: 10 grudnia 2009, 14:51 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M4 M6
rorafalki napisał(a):

tu sie nie zgodze (moze tylko z LPG) . . . zalezy od tego w jakich warunkach eksploatujesz auto - patrz temat LeSiA "diesel nie dla kazdego"

Borsuk napisał(a):
LeSiO,

jak na mój gust to ameryki nie odkryłeś ... :)

:D naszło LeSiA na filozofie

może i dobrze . . . silnik należy dobierac zależnie od potrzeb, bo dużo osób na ślepo kupuje diesla "bo tanio"

PostNapisane: 10 grudnia 2009, 14:54 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
ANDREW E36 napisał(a):
rorafalki napisał(a):

tu sie nie zgodze (moze tylko z LPG) . . . zalezy od tego w jakich warunkach eksploatujesz auto - patrz temat LeSiA "diesel nie dla kazdego"

porównując auta trzebaby porownać mocowo podobne, a nie jeden z jednego, a drugi z drugiego końca skali.

ale jak napisał Borsuk - LeSio hameryki nie odkrył :)

Obrazek

PostNapisane: 10 grudnia 2009, 15:04 

A ja powiem inaczej. Jak się domyślam max wartość co kompki w VITO pokaże to 40l. W BMW jak stoisz, ekonomizer wychyla sie na MAKS. Dlaczego? Bo nie ma takiej ilości paliwa, którą auto przejedzie 100km jeżeli stoi.... :rotfl: Dalej błąd się pokazuje, dlatego wolniej spala. W avensisie po każdym tankowaniu są cyrki piierwsze kilka min/km :) W E24/E30/E28 stojąc w korku skasujesz licznik to ci pokaze non stop 35l dopóki nie wyjedziesz z korka :)

Natomiast że 10l... Przecież to VITO a nie A klasa... Opływ powietrza, waga, napęd przystosowany do ciężarów, opony szersze i z bieżnikiem ciężarowym... :)

PostNapisane: 10 grudnia 2009, 15:22 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 550i
Kod silnika: M70B54
Daj to Vito do Warszawy to obalimy takie niskie spalanie :hyhy:
Podejrzewam, ze jedziesz na pusto, trzeba byloby porownac spalanie samochodu diesla obciazonego do benzyny z podobnym obciazeniem, wtedy mozna rozmawiac na temat "oszczednosci" ciezarowki :)
Mam w firmie Ople Combo 1,7dti, ktore strasznie dlugo sie rozgrzewaja i jazda w zime w miescie jest okropna, spalanie jednak jest bardzo zblizone do tego w lecie. Inna sprawa jest za to wieksze spalanie na trasie niz w miescie - te samochody nie lubia wysokiej predkosci. Takze wszystko zalezy dla kogo, po co i do czego...

Tytuł: Re: [Exx] Diesel nie dla wszystkich...
PostNapisane: 11 grudnia 2009, 09:50 
Fajnie, tylko że wypadałoby zrobić podobny test z samochodem o podobnej masie i gabarytach z silnikiem ZI o podobnej mocy, silnik ZI wszak też po odpaleniu pracuje na bogatej mieszance, ciekawe jak to by wyszło :-k

PostNapisane: 11 grudnia 2009, 12:28 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 530dAt
Fryderyk napisał(a):
Fajnie, tylko że wypadałoby zrobić podobny test z samochodem o podobnej masie i gabarytach z silnikiem ZI o podobnej mocy, silnik ZI wszak też po odpaleniu pracuje na bogatej mieszance, ciekawe jak to by wyszło :-k

otóż to. trzeba porównać spalanie Vito benzynowego na takiej samej trasie. czy jak bedzie stał i grzał to wskazówwka nie pokaże 40l? podejrzewam, ze srednio bedzie o połowe więcej...

PostNapisane: 11 grudnia 2009, 13:23 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47N
Garaż: Było E36 318i M43b18, E39 520i M52b20
Jest E46 320d M47N
Moim drugim samochodem (a raczej pierwszym bo kupiłem go przed BMW) jest golf 3 1.9 tdi 90KM. jeździłem nim i w lecie i w zimie i różnica w spalaniu jest niewielka w stosunku lato/zima. Mianowicie lato miasto ok. 5.5l ON, zima od 0.8 do 1 l ON więcej. W trasie bez różnicy pory roku ok 4.5l/100km. Ciekawostka to to że u mnie "miasto" to są odcinki 4-5km (3 do 4 razy mniejsze niż odcinki autora postu) , takie odległości mam do pracy znajomych itd. przy tym liczne skrzyżowania i światła (samo miasto nie jest takie małe). Z tego wynika że zimą cały czas jeżdżę na zimnym silniku, nawet bawarka nie dogrzewa się na takich odcinkach i spala ok 10l PB/100km silnik 1.8. Spalanie zawsze obliczam zalewając pod korek i dzieląc przez przejechane kilometry. Wynika z tego że diesel jest dla każdego tylko trzeba mądrze wybrać i kupić a nie sprawić sobie vito i wozić powietrze, chyba że samochód na siebie zarabia ale wtedy nie liczy się każdego spalonego litra paliwa.

Porównując z PB to golf 1.4 pali ok 6 a 1.6 ok 7-8l

PostNapisane: 11 grudnia 2009, 15:00 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330dTA
szczepan03 napisał(a):
Moim drugim samochodem (a raczej pierwszym bo kupiłem go przed BMW) jest golf 3 1.9 tdi 90KM. jeździłem nim i w lecie i w zimie i różnica w spalaniu jest niewielka w stosunku lato/zima. Mianowicie lato miasto ok. 5.5l ON, zima od 0.8 do 1 l ON więcej. W trasie bez różnicy pory roku ok 4.5l/100km. Ciekawostka to to że u mnie "miasto" to są odcinki 4-5km (3 do 4 razy mniejsze niż odcinki autora postu) , takie odległości mam do pracy znajomych itd. przy tym liczne skrzyżowania i światła (samo miasto nie jest takie małe). Z tego wynika że zimą cały czas jeżdżę na zimnym silniku, nawet bawarka nie dogrzewa się na takich odcinkach i spala ok 10l PB/100km silnik 1.8. Spalanie zawsze obliczam zalewając pod korek i dzieląc przez przejechane kilometry. Wynika z tego że diesel jest dla każdego tylko trzeba mądrze wybrać i kupić a nie sprawić sobie vito i wozić powietrze, chyba że samochód na siebie zarabia ale wtedy nie liczy się każdego spalonego litra paliwa.

Porównując z PB to golf 1.4 pali ok 6 a 1.6 ok 7-8l

Jak masz Golf III w diesel'u i ma 90 koni to nie TDI tylko wolno ssący motorek 1.9 taki jak u mnie na podwórku stoi od 14 lat :rotfl: i fakt silnik oszczędny nawet przy mocnym wciskaniu pedału gazu (oczywiście praktycznie zero reakcji na pedał :hyhy: ).

PostNapisane: 11 grudnia 2009, 15:05 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
szosti napisał(a):
Jak masz Golf III w diesel'u i ma 90 koni to nie TDI tylko wolno ssący motorek 1.9 taki jak u mnie na podwórku stoi od 14 lat i fakt silnik oszczędny nawet przy mocnym wciskaniu pedału gazu (oczywiście praktycznie zero reakcji na pedał ).

Coś Ci się chyba pomyliło. Wolnossąca VW taczka to ma z 60KM w porywach. 90KM to choćby 1Z z legendarną ekonomią 4l/100km* :lol:

* Osiągane przez testowych kierowców VW, średnia wieku 85, YMMV.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 11 grudnia 2009, 15:16 
bierute, widzisz? Kiedy trzeba, to bronię Twoje kle kle :hyhy:

PostNapisane: 11 grudnia 2009, 15:46 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M42 & M52
to czekamy na takie porównanie autka na benzynie i LPG :P zobaczymy jak to wygląda przy trasach krótkodystansowych :hyhy: :hyhy:

Obrazek

PostNapisane: 11 grudnia 2009, 16:17 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47N
Garaż: Było E36 318i M43b18, E39 520i M52b20
Jest E46 320d M47N
dokładnie jak pisze TomekB 1.9 TDI 90 kucy silnik 1Z

ps. wiem co mam ;p

PostNapisane: 11 grudnia 2009, 16:34 
Forumowicz

Moje BMW: E36 320iA, E39 520iA
Kod silnika: M50B20, M52B20
Ja bym zmienił jednak temat na
"Vito nie dla wszystkich"

Kto jeździ tirem po fajki na drugi koniec miasta i czasem na pocztę :?:
To nie może się opłacać na takie wypady i przebiegi 5 tys rocznie to są mniejsze diesle jak np Lupo 3L

Szwagrowi X5 3d z 2005 roku paliła średnio 10 litrów ropki ale on 50 km autostradą z domu do firmy i drugie tyle po mieście robił

Ja uważam że auto należy wybierać najmniejsze spośród tych które są w stanie nas zadowolić jeśli zależy nam na ekonomii. Jeśli chodzi o szpan to nikt się spalaniem raczej nie zajmuje wtedy.

BMW uchyla nam skrawek nieba za życia :)

PostNapisane: 11 grudnia 2009, 16:39 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 530dAt
Fryderyk napisał(a):
bierute, widzisz? Kiedy trzeba, to bronię Twoje kle kle :hyhy:

hehe, ono sie samo broni :P i jeszcze dziabnąć potrafi :oczami:

ale zapamiętam sobie, zapamiętam... :)

PostNapisane: 11 grudnia 2009, 16:39 
Naczelny killer

Przy krotkiej trasie 3-4km w zimie na Pb jedziesz polowe trasy i dopiero przelaczy na LPG. Benzyna takze pali wiecej na zimnym, bo trzyma silnik na ok 1krpm i stopniowo obniza obroty w miare rozgrzewania silnika na jalowym. U mnie np. dopoki wskazowka nie opusci niebieskiego pola wskazanie ekonomizera nie spada ponizej 20l a z reguly stoi na koncu skali, a skrzynia trzyma 1 do 3500obr, pozniej 2 itd... tryb dogrzewania silnika ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1