jiGsaw napisał(a):
Nie wiem skąd wkleiłeś te wypociny odnośnie inkwizycji, ale nijak one się mają do pewnych faktów historycznych.
Jig, to są właśnie fakty

średniwiecze to moje hobby i troche moge podyskutwować w temacie zacofania i ciemnoty...
A to co Ty wiesz, to są właśnie wypociny z filmów (robionych przez ameryanów w wiekszosci) czy z książek róznej maści europejskich autorów.
Tak jak w przypadku polskiego udziału w ratowaniu Żydów, nie jest chodliwym towarem przyznanie, że Polacy dostawali kulke w łeb za pomoc Żydom jako jedynie w Europie, a dzieci żydowskie chodziły po wsiach w jawny sposób ( bo nikt nie donosił na nie, że one tam są ), tak samo chodliwym towarem nie jest rzetelne podanie faktów o inkwizycji.
Plebs chce krwi i okropieństw i je dostaje. A tymczasem prawde leży jak zwykle gdzieindziej i wymaga rzetelnego podejścia do tematu.
P.S. Jig wyjasnie Ci juz do końca skad wiedzialem ze nie orientujesz sie w temacie hehehe
Napisales o zniwie katlickiej religii - a to jest wlasnie tekst lewaków i innych kolesiów podobnej prowieniencji.
Oni mówia tak, katlicyzm jest fuuuj - zacofanie, ciemnota.
Protestantyzm lepszy - postepowy, niekrepujacy itp.
To element walki politycznej lewicy z kościołem katolickim o władze.
A tymczasem - niewolnictwo zostało stworzone przez kraje prostestanckie i anglikańskie

A Koloumb i cały ruch na wschód wyszedł z Hiszpani i Włoch, ultra katolickich krajów hehehe
I tak można w kółko.