BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 14:54

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: cena pb na ukrainie??
PostNapisane: 18 grudnia 2009, 02:12 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 325
witam po dlugiej nieobecnosci :D
niedlugo jade na ukraine do znajomych...
w zwiazku z tym mam pytanie jakie ceny benzyny sa na ukrainie?
jak traktuja polakow jezdzacych czarnymi e38 na ukrainie?? :D obcinac sie na lyso czy lepiej zostawic troche wlosa? :P

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: cena pb na ukrainie??
PostNapisane: 18 grudnia 2009, 02:23 
Częsty bywalec

Moje BMW: E61 / F11
Kod silnika: M57D30 / N57D30
żarty żartami,

Ale w tematach "Ukrainy" trochę się orientuje.
Tam panuje taki cicho ciemny klimat, że albo przyjeżdża "biedniejsza" część polaków, aby poprzemycać do swej ojczyzny z powrotem taniej vódkę i papierosy, albo przyjeżdża polak na zwiedzanie/wakacje (ale to tylko do Odessy i to raczej rzadko tam występujemy).
Wiec co pomyślą, jak przyjedziesz e38 ?
Proste. pomyślą o Tobie to samo co myślą o swoich rodakach jeżdżących e38.
i to nie są jakieś stereotypy, lub żarty tylko fakty i takie jest życie tam i koniec kropka.

Pewnie zostaniesz potraktowany jako "wysłannik" z UE od interesów :P

i teraz pytanie.
Jak zgolisz się na łyso i w 99% wszędzie będziesz miał + 1 do respektu - to super
tylko co, gdy trafisz na ten 1% gdzie on też będzie łysy, + mówił po rosyjsku, jeździł e38 z czarnymi szybami w czarnej skórze i zapyta co się mu "wozisz" po jego rewirze.

co do cen paliw tam, to jest w granicach 2,8 zł litr.

Pozdrawiam,

Tomek

PS.
Powodzenia !!

PPS.
Ja też kolego z Lublina jestem :)

PostNapisane: 18 grudnia 2009, 12:03 
Przyjaciel forum

wysłannik UE od interesów czyli jak?? poprosze o rozwiniecie mysli :)

na granicy puszczaja szybciej jakies takie auta typu e38 czy trzymaja godzinami az da sie lapowke? jak sprawa wyglada z policja? za co sie czepiaja? czy tak jak nasze misiaki tez sprawdzaja predkosc? Jak tam sie znalezc? :D bylem kilka lat temu we lwowie ale autokarem, wtedy pamietam ze nie bylo jakos strasznie ale generalnie na trasie do lwowa to niektorzy ukraincy wygladali jak dzikusy za przeproszeniem...

kolego z Lublina a w jakim kolorze masz 7?? :cool: od jak dawna masz te 7?

Ostatnio edytowano 18 grudnia 2009, 12:13 przez DAN V8, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 18 grudnia 2009, 12:10 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57D30
Dan to sie znaczy że bedziesz potraktowany jak zbir który przyjechał w interesach. :luka:

PostNapisane: 18 grudnia 2009, 12:18 
Przyjaciel forum

CiOoS napisał(a):
Dan to sie znaczy że bedziesz potraktowany jak zbir który przyjechał w interesach. :luka:

hehe czyli na pierwszym lepszym postoju na ukrainie szykowac sie na wjazd grubszych zbirow?? :cisza:

PostNapisane: 18 grudnia 2009, 12:22 
Częsty bywalec

DAN V8 napisał(a):
wysłannik UE od interesów czyli jak?? poprosze o rozwiniecie mysli :)

na granicy puszczaja szybciej jakies takie auta typu e38 czy trzymaja godzinami az da sie lapowke? jak sprawa wyglada z policja? za co sie czepiaja? czy tak jak nasze misiaki tez sprawdzaja predkosc? Jak tam sie znalezc? :D bylem kilka lat temu we lwowie ale autokarem, wtedy pamietam ze nie bylo jakos strasznie ale generalnie na trasie do lwowa to niektorzy ukraincy wygladali jak dzikusy za przeproszeniem...

kolego z Lublina a w jakim kolorze masz 7?? :cool: od jak dawna masz te 7?

zacznę od końca. :)

Srebrna E38 z standardową felgą na zimę 16". w kolorze srebrnym (już nie będę się lansował kolorem z niemieckiego :P)
dla nas Polaków to po prostu srebrny.
A auto jest w moich rękach od ok 2 tygodni.

Wracając do tematu Ukrainy.
to na prawdę jest nieciekawie.

Przygotuj sobie dużo "drobnych"
będzie miał częste kontrole na drodze i będziesz non stop dawał łapówki.
wiesz... wartości paczki papierosów czy coca-coli i puszczają.

Będą pytania po co, dlaczego i co wieziesz.

No musisz jakoś odpowiadać w miarę pewnie bo bez sensu żeby Ci samochód sprawdzali (co zajmuje trochę czasu przecież)

Musisz mieć dobrą konkretną odpowiedź.

Co do przekroczenia granicy to trochę "znormalniało" to wszystko.
ze względu na to, że jest to jednocześnie granica z UE i jest już dużo dużo lepiej.
Na granicy nic bym nie dawał.
Po prostu odstał swoje (teraz nie ma sezonu podróżniczego - szybko pójdzie)

No pozostaje mi życzyć powodzenia.
Najważniejsze to przygotuj się na częste kontrole już na Ukrainie i dawanie mini łapówek co krok milicji

Pozdrawiam,

Tomek

PostNapisane: 18 grudnia 2009, 12:36 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E87
Kod silnika: M47S / M47T2
Kurcze, aż tak poważnie tam sprawa w tym wypadku wygląda ?? :zdegustowany:

PostNapisane: 18 grudnia 2009, 12:41 
Przyjaciel forum

LU3710M napisał(a):
Srebrna E38 z standardową felgą na zimę 16

masz tam przyciemniane szyby?? wydaje mi sie ze ostatnio w podziemnym pod plaza taka widzialem ;)
seryjne felgi takie ladne jak u mnie :D

a jesli bym np zalal sobie do kanistrow na powrot do polski ze 40 litrow to na granicy celincy moga sie czepic o to? wodki to raczej max 5 butelek wezme takze podobno o takie ilosci ie nie czepia :spi: fajek nie pale takze luz.

A ogolnie ludzie, mieszkancy ukrainy jakie maja nastawienie? moga rysowac autko albo jakies inne zachowania?
Jakie odpowiedzi najlepiej dawac milijcantom? jakie konkretne kwoty im dawac? im w dolarach czy w hrywnach? a moze zlotowkach

PostNapisane: 18 grudnia 2009, 12:52 
Częsty bywalec

Byłem ostatnio pod Plazą, ale nie mam przyciemnianych szyb.
Mam hak :P (wstyd się przyznać - brzydko wygląda, ale już raz się przydał)

co do Ukrainy:

Mieszkańcy raczej spoko. Nie znam przypadków złego nastawienia do polaków przez Ukraińców.
zwłaszcza po Pomarańczowej Rewolucji :)

Co do milicji to dajesz na prawdę małe sumy.
złotówki odpadają.
hrywny wezmą, ale jak masz dolary to jesteś gość :)

staraj się dawać jak najmniej.
zaczynaj od najmniejszych kwot.

aha - jeszcze jakie dawać odpowiedzi.
w zimę nie powiesz, że jedziesz do Odessy :P
musisz coś dobrego wymyślić. np. do rodziny jedziesz, bo masz korzenie ukraińskie.
Najgorzej jak o nazwisko zapytają :P

nie odbierzcie tego jako faktu, że jestem spiskującym świrem, ale uważam, że oni przekazują informacje o takim "turyście" następnym patrolom.

tak jak mówie - wartość coca coli, paczki papierosów.

Ja kiedyś jak jechałem na południowy-wschód to miałem przygotowanych 8 butelek coca-coli i dawałem zamiast łapówki na granicy czy patrolom :P

Pozdrawiam,

Tomek

PostNapisane: 18 grudnia 2009, 13:15 
Przyjaciel forum

hehe to tak jak kiedys bylo za komuny pijacy coca cole to byl gosc :hyhy: a co maja o nazwisko pytac, skoro ukraina lwow ite tereny byly polskie... to i jest polskie nazwisko :cwaniak:

a co do haka w Twojej 7 to przydal sie do stukniecia kogos ktos niewlasciwie zaprkowal auto?? :rotfl:
wczesniej smigales BMW czy czyms innym??

PostNapisane: 18 grudnia 2009, 13:30 
LU3710M napisał(a):
Co do milicji to dajesz na prawdę małe sumy.
złotówki odpadają.
hrywny wezmą, ale jak masz dolary to jesteś gość :)

hehe tak jak na Białorusi, mało, ale każdemu :D

PostNapisane: 18 grudnia 2009, 13:47 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
LU3710M napisał(a):
tylko co, gdy trafisz na ten 1% gdzie on też będzie łysy, + mówił po rosyjsku, jeździł e38 z czarnymi szybami w czarnej skórze i zapyta co się mu "wozisz" po jego rewirze.

kanikuły :rotfl: ??

PostNapisane: 18 grudnia 2009, 13:54 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e34, e36
Drobne, w różnych miejscach mieć, nigdy w jednym miejscu - wielokrotnie sprawdzone przez mojego tatę. Jak osobowym jedziesz to jeszcze pół biedy bo ciężarówki to co kilometr milicja zatrzymuje do "kontroli".

Temu co pisze, a nie ma dowodów - papier przyjął wszystko - reszta wkrótce.
Prawda jest jak d... każdy ma swoją....[/color]

PostNapisane: 18 grudnia 2009, 14:49 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E61 535D LCI
Kod silnika: M57N2
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=164424
d0nTtOuChm3, dokładnie. Kolega który jeździ tirami opowiadał o częstych patrolach DPS*.

*Daj polaku stówę :znudzony:

PostNapisane: 18 grudnia 2009, 16:27 
Zacna persona forum

Jakiś tydzień temu PB 98 na Ukrainie kosztowało 8 Hrywien. Staraj się tankować tylko na większych stacjach typu LUKOIL. Miej przy sobie tak jak piszą inni dolary i hrywny w mniejszych ilościach. Broń Boże nie staraj się oszukać ukraińskich pograniczników w jakikolwiek sposób.

PostNapisane: 18 grudnia 2009, 20:34 
Przyjaciel forum

cholera niby nasz sasiad mam ok 85km do granicy a wyprawa jak do kraju 3 swiata... :wstyd:

PostNapisane: 19 grudnia 2009, 02:21 
Częsty bywalec

DAN V8 napisał(a):
a co do haka w Twojej 7 to przydal sie do stukniecia kogos ktos niewlasciwie zaprkowal auto?? :rotfl:
wczesniej smigales BMW czy czyms innym??

tak. jakoś 14h po zakupie auta w Warszawie w centrum facet za mną nie wyhamował citroenem.
super ciekawa historia, ale nie będę opowiadał bo offtopic.

Kyokushin napisał(a):
kanikuły ??

tak. wakacje w Odessie

tomash napisał(a):
*Daj polaku stówkę

tak mówią, ale wiadomo, że kończy się na dolarze :P (im to wystarcza)

Oleczek napisał(a):
Jakiś tydzień temu PB 98 na Ukrainie kosztowało 8 Hrywien. Staraj się tankować tylko na większych stacjach typu LUKOIL

to prawda. ostatnio widziane nawet poniżej 8UHR. a co do tankowań no to dobra rada - masz racje. tylko duże stacje.
u nich lukoil to jak u nas orlen.

DAN V8 napisał(a):
cholera niby nasz sasiad mam ok 85km do granicy a wyprawa jak do kraju 3 swiata...

bo tak jest.... to jest podróż do innego świata. do trzeciego świata.

jeszcze raz powodzonka.

Pozdrawiam,

Tomek

PostNapisane: 19 grudnia 2009, 09:56 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e34, e36
LU3710M napisał(a):
bo tak jest.... to jest podróż do innego świata.

Oj racja, racja....i milicja rządzi krajem......nie kto inny.

Temu co pisze, a nie ma dowodów - papier przyjął wszystko - reszta wkrótce.
Prawda jest jak d... każdy ma swoją....[/color]

PostNapisane: 19 grudnia 2009, 11:07 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47
Dodam swoje pięć groszy do tematu ponieważ mieszkam blisko przejścia z Ukrainą i byłem tam wiele razy. Po pierwsze na wjeździe na Ukrainę miej naklejoną naklejkę PL bo jak trafisz na Ukraińca który dopiero się dorabia to skasuje Cię na kilka baksów (przeważnie młodzi,bo starzy już wybudowali domy i mają nowe BMW 5 ;) ) a jak nie dasz to wracasz do Polski. Podstawą jest trójkąt,kamizelka,gaśnica jak będzie chciał wydrzeć kasę to przypierd :cenzura: się o zapasowe żaróweczki (czyli będziesz musiał dać nawet 1$). Do nich lepiej podchodzić z uśmiechem i bajerem bo oni są "bogami". Jak będą kolejki to nie bój się podejść i zaproponować kilka baksów żeby przyśpieszyć podróż. Ja osobiście tak robiłem kilka razy gdy trzeba było stać kilka godzin,a po wsadzeniu w kieszeń 5-10$ przekraczałeś granicę max do godziny albo i szybciej. Nie wiem jak jest u Was ale u mnie w Medyce przy odprawie paszportowej jak gość w budzie się zapyta gdzie jest "talon" (inni myślą że to są takie karteczki które wypełnia się na wjeździe) to chodzi o 5 hrywien. Dajesz do paszportu i spokój. Tam nikt się nie kryje że bierze. Dajesz na oficjalu. Jeśli chcesz nalać paliwo do kanistra to max 10l (choć w waszym rejonie może być więcej) i tylko do metalowego bo za plastikowy będziesz musiał dopłacić żołnierzowi lub celnikowi. Wódka ich nie interesuje,naszych także. Jeśli padnie pytanie o papierosy to mów prawdę. Znam wiele przypadków że ktoś powiedział: Mam 6 paczek, żołnierz znalazł karton (10 paczek) i zaczęły się problemy. Wtedy on jest górą bo dyktuje warunki i może Ci powiedzieć: Dajesz 50$ albo auto na parking* (*czyt. nigdy go nie odzyskasz). Gdy będzie chciał Cię dokładnie skontrolować to każe Ci napisać deklarację. Pisz prawdę,nie masz nic do ukrycia (chyba). Ja miałem sytuację ze znajomym że skontrolowała nas milicja i za spaloną przednią żarówkę musieliśmy zapłacić 25$,a ten san znajomy kilka tygodni później stracił auto bo powiedział celnikowi że ma 10 kartonów a było 11. Auta do dnia dzisiejszego nie odzyskał mimo że do tej akcji zaangażował adwokata. Minęło 5 lat a jego E34 w rewelacyjnym stanie przepadło jak kamień w wodzie :mur: Z paliwem to tak jak piszą koledzy wyżej,tankuj na lepszych stacjach np: Lukoil bo reszta chrzci paliwo na potęgę. Teraz jest okres świąteczny,ukraińscy milicjanci i celnicy wiedzą że Polacy wybierają się po zapasy żywności,alkoholu,paliwa i dla nich jest to okazja nie do przepuszczenia żeby zarobić na swoje święta w styczniu. Znam kilku celników ukraińskich i kiedyś przy 0,75 zaczęliśmy temat łapówek w moim rejonie. Średnio na jednej zmianie 12-sto godzinnej granicę przejeżdża 800 aut,niech od każdego wezmą po 5$ są i tacy że płacą 100$. Ich dzienny zarobek to tyle co my prze miesiąc-dwa zarabiamy. Gdy ktoś nie wierzy zapraszam do Mościsk żeby zobaczyć domy celników. PAŁACE :/ Aha,zawsze możesz mieć jakąś niemiłą sytuację na granicy,NIGDY nie dawaj paszportu do ręki bo jeśli dasz to będziesz musiał zapłacić. I pamiętaj,jeśli będziesz wobec nich normalny oni będą normalni wobec Ciebie. Klient nasz Pan. Wszystko co tutaj opisałem nie jest usłyszane od kolegi, który ma kolegę, którego kolega jeździ/ł na granicę. Sam to przeżyłem na własnej skórze,znam każdy ruch,kiedy trzeba płacić a kiedy się postawić. Wywiezienie kradzionego samochodu na Ukrainę...800-1000$. Ja nie miałem tyle szczęścia i mnie złapali na celni ukraińskiej,jednak podkreślam :!: nie wiedziałem o pochodzeniu auta :!: sprawa się chwała Bogu tak skończyła że jestem teraz na "Cześć" z tymi celnikami. Przedstawiłem Ci najgorsze rzeczy jakie mogą spotkać Cię na granicy i Ukrainie,choć jestem pewny że gdy zobaczą E38 to zastanowią się niczym podejdą do auta. Nieraz jest tak ze chcą go tylko pooglądać. Jednak moim zdaniem wszystkie wymienione sytuacja nie powinny Ci się przydarzyć ale wiedzy nigdy za wiele ;)

PostNapisane: 19 grudnia 2009, 13:31 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E87
Kod silnika: M47S / M47T2
Alhazar napisał(a):
Dodam swoje pięć groszy do tematu ponieważ mieszkam blisko przejścia z Ukrainą i byłem tam wiele razy. Po pierwsze na wjeździe na Ukrainę miej naklejoną naklejkę PL bo jak trafisz na Ukraińca który dopiero się dorabia to skasuje Cię na kilka baksów (przeważnie młodzi,bo starzy już wybudowali domy i mają nowe BMW 5 ;) ) a jak nie dasz to wracasz do Polski. Podstawą jest trójkąt,kamizelka,gaśnica jak będzie chciał wydrzeć kasę to przypierd :cenzura: się o zapasowe żaróweczki (czyli będziesz musiał dać nawet 1$). Do nich lepiej podchodzić z uśmiechem i bajerem bo oni są "bogami". Jak będą kolejki to nie bój się podejść i zaproponować kilka baksów żeby przyśpieszyć podróż. Ja osobiście tak robiłem kilka razy gdy trzeba było stać kilka godzin,a po wsadzeniu w kieszeń 5-10$ przekraczałeś granicę max do godziny albo i szybciej. Nie wiem jak jest u Was ale u mnie w Medyce przy odprawie paszportowej jak gość w budzie się zapyta gdzie jest "talon" (inni myślą że to są takie karteczki które wypełnia się na wjeździe) to chodzi o 5 hrywien. Dajesz do paszportu i spokój. Tam nikt się nie kryje że bierze. Dajesz na oficjalu. Jeśli chcesz nalać paliwo do kanistra to max 10l (choć w waszym rejonie może być więcej) i tylko do metalowego bo za plastikowy będziesz musiał dopłacić żołnierzowi lub celnikowi. Wódka ich nie interesuje,naszych także. Jeśli padnie pytanie o papierosy to mów prawdę. Znam wiele przypadków że ktoś powiedział: Mam 6 paczek, żołnierz znalazł karton (10 paczek) i zaczęły się problemy. Wtedy on jest górą bo dyktuje warunki i może Ci powiedzieć: Dajesz 50$ albo auto na parking* (*czyt. nigdy go nie odzyskasz). Gdy będzie chciał Cię dokładnie skontrolować to każe Ci napisać deklarację. Pisz prawdę,nie masz nic do ukrycia (chyba). Ja miałem sytuację ze znajomym że skontrolowała nas milicja i za spaloną przednią żarówkę musieliśmy zapłacić 25$,a ten san znajomy kilka tygodni później stracił auto bo powiedział celnikowi że ma 10 kartonów a było 11. Auta do dnia dzisiejszego nie odzyskał mimo że do tej akcji zaangażował adwokata. Minęło 5 lat a jego E34 w rewelacyjnym stanie przepadło jak kamień w wodzie :mur: Z paliwem to tak jak piszą koledzy wyżej,tankuj na lepszych stacjach np: Lukoil bo reszta chrzci paliwo na potęgę. Teraz jest okres świąteczny,ukraińscy milicjanci i celnicy wiedzą że Polacy wybierają się po zapasy żywności,alkoholu,paliwa i dla nich jest to okazja nie do przepuszczenia żeby zarobić na swoje święta w styczniu. Znam kilku celników ukraińskich i kiedyś przy 0,75 zaczęliśmy temat łapówek w moim rejonie. Średnio na jednej zmianie 12-sto godzinnej granicę przejeżdża 800 aut,niech od każdego wezmą po 5$ są i tacy że płacą 100$. Ich dzienny zarobek to tyle co my prze miesiąc-dwa zarabiamy. Gdy ktoś nie wierzy zapraszam do Mościsk żeby zobaczyć domy celników. PAŁACE :/ Aha,zawsze możesz mieć jakąś niemiłą sytuację na granicy,NIGDY nie dawaj paszportu do ręki bo jeśli dasz to będziesz musiał zapłacić. I pamiętaj,jeśli będziesz wobec nich normalny oni będą normalni wobec Ciebie. Klient nasz Pan. Wszystko co tutaj opisałem nie jest usłyszane od kolegi, który ma kolegę, którego kolega jeździ/ł na granicę. Sam to przeżyłem na własnej skórze,znam każdy ruch,kiedy trzeba płacić a kiedy się postawić. Wywiezienie kradzionego samochodu na Ukrainę...800-1000$. Ja nie miałem tyle szczęścia i mnie złapali na celni ukraińskiej,jednak podkreślam :!: nie wiedziałem o pochodzeniu auta :!: sprawa się chwała Bogu tak skończyła że jestem teraz na "Cześć" z tymi celnikami. Przedstawiłem Ci najgorsze rzeczy jakie mogą spotkać Cię na granicy i Ukrainie,choć jestem pewny że gdy zobaczą E38 to zastanowią się niczym podejdą do auta. Nieraz jest tak ze chcą go tylko pooglądać. Jednak moim zdaniem wszystkie wymienione sytuacja nie powinny Ci się przydarzyć ale wiedzy nigdy za wiele ;)

No i myślę, że w tym momencie dostałeś to co chciałeś się dowiedzieć. Konkrety, konkrety i jeszcze raz konkrety :) Muszę przyznać, że dużym zaciekawieniem się to czyta ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1